Hukommelsesklinikken er en landsdekkende spesialpoliklinikk for utredning av yngre personer (opp til cirka 75 år) med kognitiv svikt der det er mistanke om demenssykdom eller annen degenerativ hjernesykdom.
Hos personer under 30-35 års alder er degenerativ hjernesykdom svært sjelden, og personer i denne aldersgruppen bør som regel utredes av nevropsykolog.
Eksempel på symptomer som kan lede til henvisning til Hukommelsesklinikken, særlig når de opptrer hos personer der man ikke finner noen åpenbar årsak på MR eller CT av hjernen er:
- Hukommelsesproblemer, særlig vansker med ny innlæring
- Visuospatiale vansker. Visuospatiale evner brukes for eksempel når man skal orientere seg i rom, finne veien fra et sted til et annet, bygge noe etter bruksanvisning, lese kart og klokke, eller kopiere geometriske figurer
- Språkproblemer. For eksempel vansker med å finne ord, å formulere seg eller med å forstå ord
- Taleproblemer. Vansker med å uttale ord, langsom, stammende eller hakkete tale
- Eksekutive problemer. Vansker med å planlegge, initiere, gjennomføre og fullføre komplekse aktiviteter
- Personlighetsforandring i retning av uhemmet atferd, initiativløshet, tap av empati, persevererende eller tvangsmessig atferd
Også eldre pasienter kan utredes dersom de har:
- meget lette symptomer
- uvanlige symptomer eller uvanlig sykdomsutvikling
Poliklinikken utreder også kompliserte tilfeller av kognitiv svikt der utredning i andre deler av spesialisthelsetjenesten ikke har ført til avklaring av diagnosen, eller ved behov for en «second opinion».
Hukommelsesklinikken har spesialkompetanse for utredning ved mistanke om frontotemporal demens, og ved språk- eller taleforstyrrelser som oppstår hos voksne og som ikke skyldes hjerneslag.
Henvisningen må komme fra fastlege eller sykehuslege/spesialist.
Søknaden bør inneholde tidligere sykehistorie, symptomer og noen enkle tester som MMSE og klokketest, om det er behov for tolk og i så fall hvilket språk. Pasienten trenger ikke å ha utført en røntgenundersøkelse på forhånd.
Eldre personer med åpenbar demens utredes ikke ved Hukommelsesklinikken. Fastlegen bør da utrede pasienten sammen med kommunens eller bydelens hukommelsesteam/demensteam. Dersom det er behov for en geriatrisk vurdering, henvises pasienten til en geriatrisk poliklinikk. Dersom atferdsproblemer ved demens er det dominerende symptomet, bør henvisningen gå til sektorens alderspsykiatriske poliklinikk.
Forskning i avdelingen
Det er stor forskningsaktivitet ved Hukommelsesklinikken. Alle pasienter og deres pårørende blir spurt om inklusjon i det nasjonale kvalitets- og forskningsregisteret Norkog (Norsk register for personer som utredes for kognitive symptomer i spesialisthelsetjenesten). Få mer informasjon på nettsidene til Nasjonalt Senter for Aldring og Helse
I 2022 inkluderer vi i tillegg pasienter til tre ulike kliniske studier.
I REACT-MCI-studien skal vi undersøke om hukommelsestrening kan gi bedre hukommelse og livskvalitet hos personer med mild kognitiv svikt (MCI). Få mer informasjon om studien på nettsidene til Sørlandet sykehus
I ANEeED studien skal vi undersøke om medisinen ambroksol kan ha effekt ved kognitiv svikt eller demens som skyldes lewylegeme-sykdom. Sykdommen må være i et tidlig stadium. Få mer informasjon om studien på nettsidene til Helse Fonna
I EVOKE-studien undersøker vi om legemiddelet semaglutid kan bremse utviklingen av Alzheimers sykdom i et tidlig stadium. Få mer informasjon om studien på nettsidene til Akershus universitetssykehus.