Ledes av seksjonsleder Hallgeir Tveiten.
Tuberkulose er en sykdom som er forårsaket av en bakterie som heter Mycobacterium tuberculosis. Det vanligste er at man får tuberkulose i lungene. Tuberkulose kan også oppstå i andre deler av kroppen som for eksempel i skjelettet eller i lymfeknutene.
Sykdommen smitter ved at en person syk med tuberkulose hoster eller nyser. Tuberkulosebakterien er inne i små dråper som den syke hoster opp og som spres i luften. Andre personer kan da puste inn denne luften og bakteriene kommer ned i lungene.
Mennesker som er smittet av tuberkulosebakterien, trenger ikke bli syke. Det er ca. 1/3 av verdens befolkning som har tuberkulosebakterien i seg, men bare noen få blir syke. Årsaken til at de blir syke, er oftest grunnet nedsatt immunforsvar.
Symptomene på tuberkulose er hoste, feber, nattesvette og vekttap.
Tuberkuloseundersøkelsen består av røntgen av lungene og i noen tilfeller også blodprøve (IGRA-test). Blodprøven viser om man har vært utsatt for smitte, ikke om man er syk eller ikke med tuberkulose.
Tuberkuloseundersøkelser er pålagt for følgende grupper:
- Personer som skal oppholde seg i Norge i mer enn 3 måneder, og som kommer fra land med høy forekomst av tuberkulose. De skal bestille time på Diagnosestasjonen så snart som mulig etter ankomst.
- Personer som har oppholdt seg mer enn 3 måneder i land med høy forekomst av tuberkulose, og som skal arbeide med barn eller i helseinstitusjon, kan henvises fra bydel/bedriftshelsetjeneste.
Land med høy forekomst av tuberkulose: Se Folkehelseinstituttets nettside: www.fhi.no under Tuberkuloseveilederen
Mistenker du tuberkulosesmitte? Har du symptomer som hoste ut over 3-4 uker, feber, nattesvette og vekttap, bør du ta kontakt med din fastlege for videre utredning.