Seksjon for overekstremitets-og mikrokirurgi
Seksjon for overekstremitets- og mikrokirurgi (også kjent som «håndseksjonen») på Rikshospitalet er en videreføring av det tidligere håndkirurgiske miljøet på Kronprinsesse Märthas Institutt (KMI). Seksjonen består av 9 overleger og 4 assistentleger, som diagnostiserer og behandler de aller fleste skader og lidelser i overekstremitetene. Vi har et særlig ansvar for den avanserte og komplekse håndkirurgien med både lands- og regionale behandlingsfunksjoner. Årlig gjennomføres ca. 6.000 polikliniske konsultasjoner og 1.600 operasjoner.

For de fleste pasientene vil det første møtet med oss være på håndkirurgisk poliklinikk. Der er det høy aktivitet og flere leger som jobber hver dag. Ved behov for operasjon vil man bli søkt videre til enten dagkirurgi eller innleggelse og operasjon på den sentrale operasjonsavdelingen. Behandlingen ved seksjonen innebærer ofte oppfølging av Rikshospitalets erfarne og dyktige håndterapeuter (fysio- og ergoterapeuter), som hjelper oss med å oppnå et best mulig resultat for pasienten.
Ved siden av den kliniske virksomheten er forskning og undervisning prioritert. Flere doktorgradsprosjekter pågår. Seksjonen holder årlige kurs for legespesialister og deltar ukentlig i felles nettundervisning med sykehus over hele landet. I tillegg driver vi undervisningen av medisinerstudenter.
Virksomheten inkluderer:
Replantasjonskirurgi:
Påsying av avkuttede og sirkulasjonsløse kroppsdeler startet ved seksjonen på 1980-tallet og har siden 1990-årene vært en landsdekkende behandlingsfunksjon. Aktiviteten omfatter alle ekstremitetsskader med usikker sirkulasjon hvor det er aktuelt med resirkulasjon. Dessuten kan det være aktuelt å vurdere påsying av andre viktige kroppsdeler. Seksjonen har en døgnkontinuerlig vaktordning, og i samarbeid med lokal- og regionssykehus samt AMK-sentralen sørges det for rask transport av aktuelle pasienter til Rikshospitalet. Se for øvrig egen side Nasjonal behandlingstjeneste for akutt replantasjonskirurgi
Plexuskirurgi:
Plexusskader er skader på nerverøttene fra nakken, som forsyner armen. Slike skader forekommer hos barn i forbindelse med vanskelig fødsel, og hos voksne oftest etter trafikkulykker. Skadene er heldigvis sjeldne, men svært krevende å behandle. Vår seksjon har landsdekkende behandlingsfunksjon for disse skadene. Se for øvrig egen nettside Nasjonal behandlingstjeneste for kirurgisk behandling av skader på plexus brachialis
Store/komplekse overekstremitetsskader:
Landsfunksjonen i replantasjonskirurgi medfører også henvisning av et betydelig antall alvorlige skader som allikevel viser seg å være tilstrekkelig sirkulert, eller hvor replantasjon ikke er indisert. Seksjonen har dessuten regionsansvar for alle alvorlige skader av hånd og overekstremitet i Helse Sør-Øst.
Mikrovaskulær vevsflytting:
Defekter etter skader, infeksjon eller kreftkirurgi behøver ofte rekonstruksjon med flytting av sirkulert vev, hyppigst hud, muskel eller ben. Vevsdeler med tilhørende blodkar tas fra andre steder på kroppen og sys så på plass der de behøves, før de små blodårene kobles mot lokale kar. Siden vi startet opp med mikrovaskulær kirurgi i Norge i 1980-årene, har vår seksjon hatt landets klart største aktivitet innenfor dette området. Vi opererer både på overekstremiteten, underekstremiteteten og i hode/hals-området. I mange år har vi fått henvist pasienter fra andre sykehus for rekonstruksjon av armer og ben. Vi har et nært samarbeid med Radiumhospitalet og Rikshospitalets Øre-nese-halsavdeling om mikrovaskulær rekonstruksjon etter kreftkirurgi.
Medfødte lidelser/dysmeli:
Seksjonen behandler barn med medfødte misdannelser i overekstremitetene. Mange av vurderingene foregår tverrfaglig. Dette er også sjeldne tilstander der vi har et særlig ansvar for de mest komplekse tilfellene. Seksjonen har også armprotese-klinikker for pasienter med amputasjoner i overekstremiteten
Spastiske tilstander:
Barn med cerebral parese og andre nevroortopediske tilstander i overekstremiteten vurderes ved tverrfaglig klinikk sammen med barnenevrologisk seksjon på Rikshospitalet. I tillegg deltar vi i klinikker ved flere andre helseforetak. Barna vurderes og tilbys eventuelt funksjonsforbedrende kirurgi. Voksne pasienter med følgetilstander etter hjerneslag vurderes og behandles tilsvarende.
Perifer nervekirurgi:
Dette omfatter akutte nerveskader på over- og underekstremiteten. Videre inngår rekonstruksjon av gamle nerveskader og senetransposisjoner/tenodeser etter skader hvor det ikke er mulig å oppnå nervefunksjon. Vi vurderer og behandler alle typer nervekompresjonssyndromer i overekstremiteten, og behandler også svulster i det perifere nervesystemet.
Vaskulære malformasjoner
(medfødte forandringer i blodårene): Rikshospitalet har landsdekkende funksjon for denne pasientgruppen. Vår seksjon deltar i sykehusets tverrfaglige klinikk. Ved behov for kirurgisk behandling på overekstremitene foretas dette av vår seksjon
Følgetilstander etter skader og artrose:
Seksjonen har stor aktivitet innen rekonstruksjon av sener og bløtdeler. Vi gjør korrigerende inngrep ved følgetilstander etter brudd og har et bredt tilbud til pasienter med utslitte ledd i underarm, håndledd og hånd
Leddproteser i hånden:
Seksjonen har gjennom mange år utviklet seg til å bli landets ledende senter for protesekirurgi i hånden. Hyppigst setter vi inn proteser i håndledd, tommelens rotledd og fingrenes grunn- og midtledd.
Artroskopisk kirurgi i håndledd og hånd:
Seksjonen innførte håndleddsartroskopi til landet i begynnelsen av 1990-årene. Teknikken har senere blitt spredt utover til de fleste sykehus som driver med håndkirurgi. Fortsatt utgjør artroskopisk kirurgi i håndledd og hånd en viktig del av vårt behandlingstilbud.