Gastroskopi med innleggelse av stent i spiserør eller tolvfingertarm

Gastromedisinsk avdeling

Et gastroskop er et bøyelig instrument som er ca. 9 mm tykt med et kamera på tuppen som overfører bilder til en skjerm. Gastroskopet føres inn gjennom munnen og ned i spiserør, magesekk og tolvfingertarm. Ved gastroskopi kan vi undersøke om det er sykdom i spiserør, magesekk eller tolvfingertarm. Ved forsnevring av spiserør eller tolvfingertarm kan vi ved hjelp av gastroskopet legge inn en stent.

Innledning

En stent er et rør, vanligvis utformet som et nett i metall eller kunststoff. Stenten føres inn i det forsnevrede området og aktiveres slik at den utvider seg. Det er ulike årsaker til at det kan være trangt. Det kan være grunnet arrvev som har oppstått etter kirurgi, betennelse, eller grunnet svulster.

Hensikten med plasseringen av stenten er å utvide innsnevringen og dermed øke plassforholdene.

Foto av stent

Henvisning og vurdering

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

Bruker du Plavix, Clopidogrel, Brillique, Pradaxa, Xarelto, Eliquis, Fragmin eller Marevan, må du stoppe å ta disse medisinene for å redusere risikoen for blødning i forbindelse med undersøkelsen. Spør fastlegen om du kan stoppe midlertidig med disse medisinene.

  • Plavix, Clopidogrel og Brilique kan tas inntil 7 dager før undersøkelsen.
  • Pradaxa, Xarelto og Eliquis kan tas inntil 48 timer før undersøkelsen.
  • Marevan kan tas inntil 48 timer før undersøkelsen.
  • Bruker du Albyl-E kan du fortsette med å ta den.
  • Fragmin sprøyter kan tas inntil kvelden før undersøkelsen.
  • Ta med en oppdatert liste over medisinene du bruker.

Du må møte fastende, magesekken må være helt tom før undersøkelsen.

  • Ikke spise eller drikke noe de siste 6 timene før undersøkelsen
  • Er du veldig tørst kan du drikke 1-2 glass vann inntil 2 timer før undersøkelsen. Etter dette kan du skylle munnen uten å svelge noe.

Har du diabetes og bruker insulin eller tar livsviktige medisiner som ikke kan utsettes, kan du kontakte oss for å få timeavtale tidlig på dagen. Gi oss beskjed om du er allergisk for noen medikamenter.

Merk: Bruker du Marevan må du møte for blodprøvekontroll 1 time før avtalt time. Blodprøverekvisisjon får du i vår ekspedisjon som ligger i Bygg 6 i 3. etasje.

2. Under

Underselve undersøkelsen ligger du i venstre sideleie. Har du løse tenner, må disse tas ut. Du får et munnstykke mellom tennene. Du kan puste normalt gjennom nese og munn under hele undersøkelsen. Når gastroskopet føres inn i munnen, får du beskjed om å svelge.

Du vil ved hjelp av gastroskopet finne riktig plassering av stenten, og den føres inn ved hjelp av en ledetråd. Det kontrolleres med røntgengjennomlysning og gastroskopi at den ligger riktig. Stenten er laget som et nett som utvider seg når den skyves ut av en hylse.

Gjør det vondt ?

Det det kan oppleves ubehagelig, men det er viktig å forsøke å slappe av og puste rolig mens undersøkelsen pågår. Du vil på forhånd få en kombinasjon av smertestillende og beroligende medisiner.

Hvor lenge varer behandlingen?

Selve undersøkelsen tar vanligvis mellom 30 og 45 minutter. Det er ofte flere leger og sykepleiere til stede under undersøkelsen.

Hva skjer etterpå ?

Vanligvis må du være 3-4 timer på sykehuset til observasjon etter avsluttet undersøkelse. De første 2 timene skal du ligge flatt i sengen slik at stenten får festet seg. Du kan ikke spise eller drikke de 2 første timene etter undersøkelsen.

Etter at stenten er plassert tar det 2-3 dager før den er utvidet til maksimal størrelse. I denne perioden er det vanlig å være litt uvel og ha noe smerter i mage- og brystregionen.

Du kan ikke selv kjøre bil før dagen etter, da det gis beroligende og smertestillende medisiner under undersøkelsen. 

3. Etter

Den første dagen anbefaler vi at du kun inntar flytende kost. Dagen etter behandlingen kan du prøve deg fram med moset mat.

Det er viktig å drikke godt i forbindelse med måltidene. Du må sitte oppreist under måltidene og en stund etter at du har spist. Der stenten ligger er det ikke normal skyvebevegelse av maten. Du bør tygge godt og unngå store matbiter som kan tette stenten.

Om stenten går gjennom lukkemuskelen mellom spiserør og magesekk, skal du bruke syrehemmende medisiner fast.

Vær oppmerksom

Komplikasjoner etter stenting er sjeldne. I sjeldne tilfeller kan det oppstå blødning eller hull på spiserøret eller tynntarmen. Operasjon, eller annen type behandling kan da bli nødvendig. Forskyvning av stenten kan forekomme, eller den kan tettes igjen av matrester eller at svulsten eller grovev vokser inn i stenten. Dette kan normalt løses ved å legge en ny stent.

Hvis du får sterke magesmerter eller blodig oppkast etter at du er kommet hjem, må du kontakte sykehuset.

Kontaktinformasjon

Gastromedisinsk avdeling
Oppmøte
Gastromedisinsk poliklinikk
Bygg 6 inngang 6b eller 6a, 3. etg., Ullevål sykehus
Telefon: 22 11 94 06 (hverdager 10:00-11:30 og 13:00-14:30)
Telefon
22 11 94 06 (hverdager 10:00-11:30 og 13:00-14:30)
E-post
Postadresse
Oslo universitetssykehus HF
Medisinsk klinikk
Gastromedisinsk avdeling
Ullevål sykehus
Postboks 4959 Nydalen
0424 Oslo
Ullevål sykehus - bygg 6
Fant du det du lette etter?
Tilbakemeldingen vil ikke bli besvart. Ikke send personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.