Hudtransplantasjon
En hudtransplantasjon innebærer at frisk hud fra et område på kroppen flyttes til et område med manglende hud, for eksempel en brannskade, en stor sårflate/stort sår etter en ulykke eller en infeksjon, eller et sted der hud og vev er fjernet i forbindelse med kreftkirurgi. For at vi kan gjøre en hudtransplantasjon må såret ikke blottlegge beinvev, sener eller nerver.
Før
Forberedelser avhenger av om du er innkalt til poliklinikk, dagkirurgi eller innleggelse.
Generelle rutiner
Ved poliklinisk behandling
Oppmøte til timen. Du trenger ikke å faste
Ved dagkirurgisk behandling
Oppmøte til avtalt tid. Du må være fastende fra midnatt. Se informasjon om faste.
Ved innleggelse
Oppmøte dagen før operasjonen. Du skal ikke faste oppmøtedagen.
Informasjon om forventet sykehusopphold for pasienter som innlegges for hudtransplantasjoner gis på poliklinikken før oppholdet.
Faste
Før operasjonen må du faste. Det betyr at du ikke kan spise, drikke, eller tygge tyggegummi/drops. Magesekken må være tom for at ikke mat eller væske skal komme over i lungene under narkosen. Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du skal komme godt forberedt til sykehuset. Dersom du ikke følger regler om faste kan du risikere at vi må utsette operasjonen.
Du skal ikke spise fast føde eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. Du kan gjerne drikke klare væsker (vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, kaffe uten melk/fløte) inntil 2 timer før planlagt operasjon. Unngå tyggegummi og sukkertøy i 2 timer før operasjonen. Inntil 1 time før operasjonen kan du svelge medisiner med et glass vann (max 150 ml).
Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette blir du orientert om på sykehuset før operasjonen.
Under
Ved de fleste sår benyttes et delhudstransplantat. Et delhudstransplantat består av overhud (epidermis) og deler av lærhuden (dermis) som høstes fra en såkalt donorflate med frisk hud (oftest låret eller setet). Etter at huden er fjernet blir den meshet, det vil si at den kjøres gjennom en maskin som lager små snitt i transplantatet og dermed gjør at det kan strekkes og dekke et betydelig større område. Ulempen med dette er at transplantatet får et rutemønstret utseende som av pasienten i enkelte tilfeller kan oppfattes som kosmetisk skjemmende.
Transplantatet legges over sårdefekten og festes med stifter eller sting. Det legges en stabil bandasje bestående av skumgummi eller kompresser over transplantatet. Denne stiftes eller sys fast for å sikre at transplantatet får godt kontakt med vevet og ikke forskyves, og for å hindre væskeansamling mellom transplantatet og vevet. Dette kalles en buttonering.
Ved sår i ansiktet benyttes ofte fullhudstransplantater fordi man da får et bedre kosmetisk resultat. Et fulllhudstransplantat består av alle hudlagene og høstes gjerne fra halsen eller innsiden av overarmen, fordi huden i disse områdene ligner mest på huden i ansiktet. Dessuten er det ofte nok hud her til at donorområdet kan sys igjen.
Transplantatet meshes ikke, slik at det rutemønstrede arret unngås, men det hender at det skjæres noen striper i det slik at væske som samler seg under skal slippe gjennom. Fullhudstransplantatet sys fast i sårkantene og buttoneres på lik linje med et delhudstransplantat, men skal normalt ikke avbuttoneres før den sjette eller syvende dagen etter operasjonen. Resten av behandlingen følger samme prosedyre som ved delhudstransplantasjon.
Avhengig av hvor stort område som skal transplanteres, lokalitet til sår og/eller donorflate og pasientens tilstand for øvrig tar en hudtransplantasjon alt fra en halv time til flere timer.
Gjør det vondt?
Mange har litt smerter etter operasjonen, både fra området som er transplantert og området huden er hentet fra. Alle får smertelindrende medikamenter etter operasjonen. De som er innlagt får disse fra sykepleierne, mens de som reiser hjem får med seg en resept. Hvor mye smerter du har og hvor sterke smertestillende medikament du får, avhenger av hvor stort område som er transplantert og hvor på kroppen du hadde sår, i tillegg til individuell smertetoleranse.
Etter
Buttoneringen skal som regel sitte på i fire - fem dager etter hudtransplantasjonen. Av og til gjør forhold under og/eller etter operasjonen at man velger å ta av denne bandasjen tidligere enn normalt, dette kan for eksempel skyldes mistanke om infeksjon eller blødning/væskeansamling under transplantatet.
Etter at transplantatet er «avbuttonert» skiftes bandasjene hver eller annenhver dag. Hvor ofte den skiftes og hvilke bandasjer som benyttes, avhenger av hvor godt transplantatet har festet seg. Én til to uker etter avbuttonering er transplantatet normalt fullstendig tilhelet og bandasjering ikke lenger nødvendig.
På donorflaten, som kan sammenlignes med et skrubbsår, legges det spesialbandasjer og dette tilheler av seg selv i løpet av 14–21 dager.
Bevegelsesrestriksjoner
Bevegelsesrestriksjoner er av og til nødvendig den første perioden etter en hudtransplantasjon for å gi det nye transplantatet tid og ro til å feste seg i vevet. Dette gjelder alle transplantater på bena, over ledd eller i andre områder der huden er utsatt for mye strekk og drag i forbindelse med bevegelse. Størrelsen på et transplantat i seg selv kan også føre til at restriksjoner er nødvendige.
Bevegelsesrestriksjoner består oftest i et sengeleie, men kan også være et forbud mot visse bevegelser eller arbeidsoppgaver i en gitt periode. Sengeleie innebærer at pasienten de første 5 dagene etter transplantasjonen må holde sengen, gjerne med det transplanterte området hevet. Etter avbuttonering vurderes det i hvilken grad bevegelsesrestriksjonene kan oppheves, mobilisering skjer alltid gradvis.
Oppfølging
Avhengig av årsaken til hudtransplantasjonen følges pasienter opp ved plastikkirurgisk poliklinikk, hos fastlege eller av hjemmesykepleien. Dette besluttes av kirurg i det enkelte tilfelle.
Vær oppmerksom
Komplikasjoner som oppstår ved hudtransplantasjon skyldes oftest infeksjon, væskeansamling eller manglende kontakt mellom transplantatet og vevet, men kan imidlertid også skyldes faktorer som redusert blodsirkulasjon i området.
Forholdsregler
Tilhelede hudtransplantater må skånes for friksjon fra stramme klær, belter, seler og lignende og smøres regelmessig med fet hudkrem. Den første sommeren bør transplantatet også beskyttes fra sollys for å hindre misfarging. Transplanterte områder vil aldri bli like robuste som normal hud.
Kontakt
Aker sykehus Bygg 11
Avdeling for plastikk- og rekonstruktiv kirurgi
Oppmøtested
Avdelingens virksomhet på Rikshospitalet har ulike oppmøtesteder:
Poliklinikk: D3b, 1. etasje.
Dagkirurgi: Oppgang D5, 2. etasje.
Sengepost: C5, 3. etasje, via oppgang D4.
Aker sykehus Bygg 11
Trondheimsveien 235
0586 Oslo