Hypertriglyseridemi - første time/kontrolltime
Hvis du har blitt henvist til time ved en lipidpoliklinikk på grunn av høye triglyserider, er det vanlig med en time hos lege og/eller klinisk ernæringsfysiolog ofte med ½-2 års mellomrom. Hvor ofte du har time avhenger av ditt triglyseridsnivå og behandlingssted. I tillegg er det svært viktig at du følges opp av fastlegen din.
-
Før
Endring av time:
Hvis du må endre eller avbestille timen er det viktig at du gir beskjed om dette i god tid. Vi har lang ventetid og din time kan da benyttes av andre. Hvis du må avbestille timen din, ta kontakt med lipidpoliklinikken på telefon. Telefonnummeret finner du i innkallingsbrevet.
Når du skal ta blodprøve før du kommer til sykehuset:
- Noen får tilsendt en rekvisisjon for blodprøve i posten sammen med innkallingsbrevet.
- Denne blodprøven tar du for eksempel hos fastlegen din 1-2 uker før oppmøte til timen.
- Har du fått tilsendt en rekvisisjon i posten, er det viktig at du tar med denne når du skal ta blodprøven.
- Før blodprøven må du faste. En fastende blodprøve vil si at du ikke skal spise eller drikke de siste 10-12 timene før blodprøven (men du kan drikke vann).
- Det er viktig at blodprøven er tatt før timen på lipidpoliklinikken, slik at legen kan vurdere resultatene og behandlingen din videre.
- Hvis legen mangler noen blodprøvesvar under timen, kan det være behov for å ta blodprøve når du er på lipidpoliklinikken. Da vil du få nærmere beskjed om det av legen under timen.
- Du trenger ikke å være fastende når kommer til timen på lipidpoliklinikken.
Hvis du ikke skal ta blodprøve før du kommer til sykehuset:
- Hvis du ikke har fått tilsendt en rekvisisjon for blodprøve i posten, kan det likevel være behov for å ta blodprøve når du er på sykehuset.
- Da vil du få nærmere beskjed om det av legen under timen.
Før timen kan du forberede deg på følgende:
- Noter gjerne ned spørsmål du har i forkant.
- Første gang du har time ved lipidpoliklinikken er det satt av ca. 2 timer til sammen, fordelt på ca. 1 time hos lege og ca. 1 time hos klinisk ernæringsfysiolog. Tiden som er satt av kan variere mellom behandlingssteder.
- Ved kontrolltime er det satt av ca. 30 minutter hos lege. Ved behov kan det også settes av ca. 30 minutter hos klinisk ernæringsfysiolog ved kontrolltime. Avsatt tid kan variere mellom behandlingssteder.
- Du får spørsmål om din helse, for eksempel om tidligere sykdommer, medisiner, sykdom i familien, og livsstil som røyk, kosthold og fysisk aktivitet.
- Det er vanlig at legen måler puls, blodtrykk, lytter med stetoskop over hjerte og lunger.
- Det er vanlig å måle høyde og vekt.
- Du kan bli spurt om hva dine forventninger til behandlingen er.
- Det er forventet at du forteller om ditt spisemønster og matvarevalg.
- På lipidpoliklinikken vil du kunne få utdelt et spørreskjema om matvarevalg, SmartDiet. Skjemaet hjelper oss til å få et overblikk over kostholdet ditt, hvilke kilder du har til fett (mettet og umettet), fiber, sukker og til å få litt kjennskap til livsstilen din. Det tar ca. 10 minutter å fylle ut skjemaet.
-
Under
Når du kommer til sykehuset, er det viktig at du registrerer deg. Dersom du ønsker å ha med deg familie eller andre pårørende til timen, er dette helt greit.
Under legetimen gjør legen en vurdering av dine blodprøveverdier, sykdomshistorie og kliniske undersøkelser. I noen tilfeller vil det være behov for å ta blodprøve.
For noen kan det være nødvendig å bruke medisiner for å senke triglyseridnivået i blodet tilstrekkelig. Legen vurderer dette sammen med deg.
Ved forhøyede triglyserider er kosthold og livsstil en viktig del av behandlingen. Du vil få veiledning om det anbefalte kostholdet i en samtale med en autorisert klinisk ernæringsfysiolog under førstegangstimen, og ved behov under kontrolltime.
-
Etter
Etter avsluttet samtale og undersøkelse hos lege og/eller klinisk ernæringsfysiolog kan du forlate sykehuset. Hvis du skal ha videre oppfølging på lipidpoliklinikken vil du få innkalling til kontrolltime ofte med ½-2 års mellomrom, avhengig av ditt triglyseridnivå og behandlingssted.
Gå til
Hypertriglyseridemi - første time/kontrolltime
Medisiner
Ved moderat forhøyet triglyseridnivå er det mulig å redusere triglyseridverdien betydelig hos de aller fleste ved målrettet kostholds- og livsstilsbehandling. Omega-3 tilskudd (tran eller kapsler) gis som en del av kostholdsbehandlingen. Noen må i tillegg bruke medisiner.
Ved betydelig forhøyet triglyseridnivå brukes triglyseridsenkende medikamenter i tillegg til kost- og livsstilsbehandling. Omega-3 kan da gis i høye doser (2-6 gram) som legemiddel (Omacor).
Statiner er kolesterolsenkende medisiner som også senker triglyseridene, særlig ved høye nivåer, og brukes også i behandlingen. I noen tilfeller brukes også fibrater, som lege må søke om å få på såkalt registreringsfritak.
Dersom annen sykdom er hovedårsaken til høye triglyserider er behandlingen av denne viktig, for eksempel god blodsukkerregulering ved diabetes. Også når annen sykdom er utløsende for hypertriglyseridemien kan det være aktuelt å gi medikamenter som reduserer triglyseridene. Det er uansett viktig å følge kost- og livsstilsrådene da dette alltid er den viktigste behandlingen.
Kosthold
Kosthold og livsstil har stor betydning for triglyseridnivået i blodet. Overvekt og et høyt inntak av mettet fett, sukker og alkohol vil føre til et høyere nivå av triglyserider. Et hjertevennlig kosthold med umettet fett, fiber, lite sukker, lite alkohol og lite mettet fett vil kunne redusere triglyseridnivået i blodet og igjen redusere risikoen for hjerte- og karsykdom og redusere risiko for bukspyttkjertelbetennelse (pankreatitt).
Kostholdsråd ved høye triglyserider:
- Velg magre meieriprodukter og magert kjøtt
- Reduser inntaket av fett, spesielt mettet fett. Mettet fett finnes det mye av i fete meieriprodukter og fett kjøtt. Velg de magre produktene, rent kjøtt og kylling uten skinn. Begrens inntaket av meierismør, hard margarin, fløte og rømme i matlagingen, kaker, kjeks, hurtigmat, ferdigmat og snacks.
- Velg fet fisk, flytende margarin/olje og nøtter
- Velg matvarer med umettet fett istedenfor matvarer med mettet fett. Umettet fett er fett fra plante- og fiskeriket. Oljer, myke/flytende plantemargariner, nøtter, avokado og fet fisk er gode kilder til umettet fett. Omega-3 fettsyrer (fiskefett) reduserer høye triglyserider.
-
Spis rikelig med fiberrike matvarer daglig som grønnsaker, frukt, bær, belgvekster, grove kornprodukter og andre fullkornsprodukter.
- Varier med ulike typer frukt, bær og grønnsaker – til sammen 5 porsjoner eller en mengde tilsvarende 5 never daglig.
- Velg brød med 3-4 skraverte felt på brødskalaen avmerket på brødposen, eller brød med > 6 gram fiber per 100 gram brød.
- Velg kornblandinger med > 10 gram fiber og < 10 gram sukker per 100 gram kornblanding.
- Velg fullkornsris og fullkornspasta.
-
Begrens inntaket av sukker
- Reduser inntaket av sukret brus, saft, nektar, juice, meieriprodukter med tilsatt sukker, sjokolade, godteri, søtt pålegg, kaker, kjeks og søte desserter.
- Begrens inntaket av alkohol
- Alkohol øker triglyseridene i blodet, og bør derfor begrenses.
Få mer informasjon og brosjyren «Kostholdsråd ved høye blodlipider» på nettsidene til Nasjonal kompetansetjeneste for familiær hyperkolesterolemi.
Vektreduksjon ved overvekt
Overvekt øker triglyseridene i blodet, og risikoen for hjerte- og karsykdom. Ved overvekt og fedme er det derfor anbefalt med vektreduksjon. Snakk med din fastlege om dette.
Røykeslutt
Røyking øker risikoen for å få hjerte- og karsykdom. Det er derfor ekstra viktig at personer med forhøyede triglyserider som røyker, slutter å røyke.
Fysisk aktivitet
Fysisk aktivitet har mange gode effekter på helsen, også på triglyserider og for å forebygge hjerte- og karsykdommer. Det anbefales å være fysisk aktiv 150-300 minutter i løpet av en uke.