Gastromedisinsk avdeling

Pusteprøve med triolein

Pusteprøven kan vise svikt i bukspyttkjertelen som kan føre til diare, og i alvorligere tilfeller nedsatt opptak av næring fra mat og vekttap. Triolein er en fettsyre som er avhengig av fordøyelsessaft fra bukspyttkjertelen for å kunne suges opp i tarmen.

Innledning

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Du må faste, det vil si ikke spise eller drikke, røyke eller bruke snus fra klokken 24:00 kvelden før.

Du kan ta dine faste medisiner med litt vann undersøkelsesdagen, men ikke ta Creon (enzymtilskudd) undersøkelsesdagen dersom dette ikke er spesielt avtalt.

Unngå fysisk anstrengelse siste timen før og under testen.

Under

Undersøkelsen starter med at du blåser luft inn i tre prøveglass. Deretter skal du drikke 50 ml væske tilsatt triolein. Resultatet kan si noe om hvordan bukspyttkjertelen din fungerer.

Etter inntak blåser du luft inn i to prøveglass hvert 15 minutt de første 90 minuttene, deretter hvert 30 minutt til testen er ferdig. Du kan ikke spise, drikke eller sove under undersøkelsen, men du kan gå på toalettet.

Hvor lenge varer undersøkelsen?

Testen varer i seks timer. Det kan være lurt å ta med lesestoff/ PC/ håndarbeidet eller lignende. Husk ev. å ta med deg hodetelefoner.

Etter

Når testen er ferdig kan du reise hjem. Det er ingen spesielle hensyn å ta i etterkant. Resultatet blir sendt til henvisende lege og fastlege.

Vær oppmerksom

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Endre time

​Hvis du har fått innkallingsbrev fra sykehuset på helsenorge.no, kan du nå sende beskjed direkte til avdelingen hvis du trenger et nytt tidspunkt for timen eller ønsker å avbestille timen din.

Du får denne muligheten når du åpner innkallingsbrevet i din innboks på helsenorge.no, der du har tilgang til en svarknapp. Du kan bruke svarknappen for å gi beskjed om at oppsatt tid ikke passer. Det betyr at du i stedet for å ringe til sykehuset kan gi beskjed digitalt hvis du trenger å endre tidspunkt eller ønsker å avbestille timen din.

Du må si i fra senest 24 timer før for å unngå å måtte betale gebyr for timen som ikke passet.

Tjenesten er for alle over 16 år som har en bruker og har samtykket til full tilgang på helsenorge.no

Hvis du mottar innkallingsbrevet på Digipost, e-Boks eller som papirpost må du fortsatt ringe til avdelingen for å endre eller avbestille timen din. Kontaktopplysninger til avdelingen finner du i brevet eller via våre nettsider i oversikten Avdelinger A-Å

Tjenestene er en del av arbeidet som gjøres i Helse Sør-Øst med å erstatte funksjonene som før var del av minjournal.no

Sikker kanal for kontakt med sykehuset

Du kan se dialogen i ditt personlige helsearkiv på helsenorge.no og i dokumentoversikten i pasientjournal.

Fant du det du lette etter?