Skoliose hos barn, operasjon med vekststaver
Barn som trenger operasjon for skoliose blir operert med en magnetisk kontrollert vekststav, og videre forlengelse av ryggen kan deretter gjøres uten behov for kirurgi.
For enkelte barn vil imidlertid tradisjonell vekststav eller ribbebasert vekststav være bedre alternativ. Disse alternativene til magnetiske vekststaver er beskrevet under "behandling".
Hvis skjevheten blir stor kan det påvirke utviklingen og funksjonen til hjerte og lunger. Det kan derfor være nødvendig med en operasjon for å redusere skjevheten, og hindre videre forverring av skoliosen.
Barn som trenger operasjon for skoliose blir operert med en magnetisk kontrollert vekststav, og videre forlengelse av ryggen kan deretter gjøres uten behov for kirurgi.
Operasjon med bruk av vekststaver gjør at ryggen og brystveggen kan vokse kontrollert gjennom barneårene.
Hvis skoliosen blir stor vet vi at dette kan påvirke utviklingen og funksjonen til hjerte og lunger. Barnet blir derfor operert både for å redusere ryggskjevheten og samtidig hindre videre forverring av skoliosen. Hvor stor og omfattende skoliosen er før man opererer den, vil variere avhengig av pasientens alder og tilstand.
Målet med behandlingen er at ryggen og brystkassen skal kunne vokse videre, samtidig som man har kontroll på skoliosen.
Henvisning og vurdering
Ved mistanke om skjevhet i ryggen kan egen lege kontaktes. Barn under 10 år som har fått diagnostisert skjevhet i ryggen skal henvises til vurdering ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet. Dette sykehuset har nasjonal behandlingstjeneste for dette.
Videre oppfølging og behandling skjer i utgangspunktet ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet. Enkelte pasienter kan i samråd med Rikshospitalet følges opp ved eget sykehus.
Henvisninger til Oslo universitetssykehus sendes til henvisningsmottaket
Vi oppfordrer til å leve familie- og hverdagslivet så normalt som mulig i ventetiden frem til henvisningen er behandlet og barnet har fått time til vurdering og behandling på sykehuset.
Før
Det er vanlig å bli lagt inn på sykehus dagen før operasjonen. På innleggelsesdagen skal barnet og pårørende snakke med sykepleier, kirurg, anestesilege og fysioterapeut. Det skal tas blodprøver og noen ganger er det nødvendig med nye røntgenbilder.
Sykepleieren vil bruke tid på å forberede familien på operasjonen og dagene etterpå. Barnet kan få se en spesiallaget film og/eller se i en billedperm om et barn som skal opereres; de får egen «legekoffert» og dokke til å leke med, og de kan få se ekte sykehusutstyr som de skal ha etter operasjonen.
Alle barn må dusje/bade på kvelden før. På operasjonsdagen får en pårørende følge barnet inn på operasjonsstuen og være der til barnet har fått narkose.
Faste
Operasjonen gjøres mens barnet er i narkose. Derfor må barnet faste i forkant. Det betyr at du ikke kan spise, drikke, tygge tyggegummi/drops. Magesekken må være tom for at ikke mat eller væske skal komme over i lungene under narkosen. Med mindre annet er avtalt gjelder følgende: Barnet kan drikke klare væsker (vann, saft, juice uten fruktkjøtt) inntil 1 time før operasjon. Barnet kan få morsmelk/-erstatning inntil 4 timer før operasjon. Barnet skal ikke spise fast føde eller drikke melk i 6 timer før operasjonen.
Under
Vanligvis blir de yngste barna fulgt til operasjon fra klokken 08:00. Dere vil få beskjed om tidspunkt for narkosen så fort operasjonsprogrammet er klart. En forelder får følge barnet opp til operasjonsstuen og vil kunne være hos barnet til det har fått narkose. En sykepleier fra sengeposten vil følge dere.
Ved operasjon settes det inn forankringspunkter i form av skruer i ryggvirvlene eller kroker festet til ryggvirvelen eller ribbein øverst og nederst i ryggen.
Vekststaver av metall festes så til i forankringspunktene som gir mulighet til å kontrollere videre vekst av ryggen gjennom forlengelse av vekststavene på seinere tidspunkt.
Forlengelse av ryggen - strekking
Behandlingen er krevende for foreldre og barn, og strekker seg vanligvis over flere år. Forlengelsen foregår på poliklinikken ved hjelp av et magnetapparat (se bildet) som legges inntil pasientens hud på ryggen. Denne magneten forlenger så vekststavene inne i ryggen.
Hvor lang tid tar strekkingen?
Selve forlengelsen tar under 5 minutter.
Gjør strekkingen vondt?
Dette er vanligvis ikke vondt, men noen barn forteller at de opplever litt ubehag.
Kontroll med ultralyd og røntgen
Etter forlengelsen blir det tatt ultralyd av ryggen og ved behov også røntgen. Vi forlenger vanligvis vekststavene cirka hver 12. uke.
Vekststavene byttes ut
Vekststavene kan strekkes totalt 3-5 cm avhengig av type. Ved videre forlengelse utover dette må vekststavene byttes ut ved en ny operasjon. Forlengelsen fortsetter vanligvis så lenge ryggen fortsatt er i betydelig vekst. Hvor lenge man forsetter med behandlingen vil variere avhengig av barnet.
Ved avslutning av forlengelsene vil barnet vanligvis gjennomgå en større operasjon hvor man erstatter den vekststaven med endelige metallstaver. Ved denne operasjonen setter man vanligvis inn flere forankringspunkter i ryggen, for å kunne korrigere skjevheten i ryggen ytterligere.
Tradisjonelle eller ribbebaserte vekststaver som alternativ
For enkelte barn vil en tradisjonell vekststav eller ribbebasert vekststav være et bedre alternativ enn magnetiske vekststaver.
Hva skjer etter operasjonen?
Rett etter operasjonen blir barnet liggende et par timer på oppvåkningen til det er våken og smerter er under kontroll før barnet blir hentet til "intermediær" på sengeposten. Intermediær er en overvåkningsstue med flere sengeplasser.
På intermediær vil det alltid være en eller to sykepleiere tilstede hele døgnet, og barnet vil være på denne stuen så lenge det er behov for det. Mens barnet ligger på intermediær vil dere få tildelt rom på foreldreovernatting. Vanligvis blir barnet liggende 1 natt på intermediær før det kommer tilbake på sengerom i løpet av dagen og blir her frem til dere reiser hjem.
Liggetid på sykehuset og medisiner
Dere vil bli liggende på sykehus i 2 til 4 dager. Dere får daglig legevisitt i ukedagene, på helg får dere legevisitt ved behov. Det vil bli tatt blodprøver om det er behov for det.
Etter operasjonen kan det være at barnet har behov for smertelindring. Smertelindring gis som tabletter, mikstur, stikkpiller eventuelt intravenøst ved behov.
Aktivitet/trening på sykehuset
Barnet kan komme opp og sitte på sengekanten og/eller stå allerede fra ettermiddagen på operasjonsdagen sammen med sykepleier fra sengeposten. Fysioterapeuten vil komme til barnet etter frokost dagen etter operasjonen. Barnet vil trene sammen med fysioterapeutene minst 2 ganger på dagtid, og med sykepleier på kveldstid.
Skole og barnehage
Noen barn blir på sykehuset i så lang tid at det går ut ut over skolegangen. Da er det viktig å sjekke ut tilbudet på sykehuset der du er, om det finnes sykehusskole eller en pedagog som kan følge opp barnet.
Spør oss på sykehuset hvordan et pedagogisk tilbud kan tas i vare på best måte, i samarbeid med skole eller barnehage på hjemstedet til barnet. Ved Oslo universitetssykehus er det skoletilbud for barn flere steder, også på Rikshospitalet.
Etter
Aktivitetsnivå hjemme
For de fleste barn vil det ikke være behov for å begrense fysisk aktivitet etter operasjon med vekststenger, men aktivitetsnivået bør tilpasses de første 3 til 6 månedene.
Strekking - forlengelse av ryggen
Dere kommer tilbake for å starte strekking hver 12. uke, som beskrevet over - altså hver 3. eller. 4 måned, etter avtale.
Fysioterapi hjemme etter operasjonen
Fysioterapeuten vil komme inn til barn første dagen etter operasjonen. Målet er da å trygge barn og pårørende på mobilisering og forflytning. Her er tips til program og øvelser anbefalt på hjemstedet:
Vær oppmerksom
Risiko for komplikasjoner ved operasjonen hvor vekststavene settes inn er svært avhengig av barnets tilstand.
Det vil alltid være en viss risiko for infeksjon, skade av ryggmarg/nerver samt problemer relatert til vekststaven eller forankringspunktene. Det vil, avhengig av barnets tilstand, også kunne være risiko for andre betydelige komplikasjoner, som den enkelte pasient med foresatte informeres om.
Kontakt
Rikshospitalet
Seksjon for ryggdeformiteter – Rikshospitalet
Rikshospitalet
Sognsvannsveien 20
0372 Oslo