HELSENORGE
Hyperbarmedisinsk enhet

Trykkammer

Behandlingen går ut på å øke trykket i omgivelsene rundt hele kroppen din. Samtidig puster du rent oksygen fra en maske. Kombinasjonen av høyt trykk i omgivelsene og høy konsentrasjon av oksygen gjør at store mengder oksygen blir tatt opp i  blodbanen og transportert rundt til hele kroppen.

Innledning

En høy oksygenmengde i blodbanen kan hjelpe kroppens hvite blodlegemer med å drepe bakterier. Dersom kroppen har oksygenfattig vev kan den økte oksygenmengden også stimulere til danning av nye blodårer.

Vaktberedskap

Trykkammeret på Ullevål har regionsansvar for hyperbar oksygenbehandling i Helse Sør-Øst. Det er døgnkontinuerlig beredskap for øyeblikkelig hjelp. Kammeret er fullt utstyrt til intensivpasienter.

Behandlingsindikasjoner

Trykkammer er primærbehandling ved trykkfallsyke og gassemboli (gassbobler i blodbanen). Dette er tilstander hvor det haster med å komme til kammer­ behandling.

Ved andre tilstander kan hyperbar oksygenbehandling være et tillegg til annen behandling. Dette kan være tilstander som kullosforgiftning, knusningsskader, livstruende infeksjoner (som gassgangren og nekrotiserende faciitt), livstruende blodtap, infiserte Implantater, calcifylaxi, kroniske sår, akutt hørselstap med mer.

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Menn må barbere seg før hver behandling. Skjegg må fjernes for at pustemasken skal holde seg tett. Bart kan beholdes.

Det  er ikke nødvendig med andre forberedelser til kammerbehandlingen. Husk å ta medisiner og spis frokost før du kommer. Det kan gå mye tid til transport til og fra kammeret. Du får tilbud om vann, kaffe og te i kammerlokalet.


Under

Du sitter i en god stol og puster rent oksygen i en maske. Du kan høre på radio eller lese bøker og blader. Trykkammeret har også store TV-skjermer hvor vikan vise TV eller film. Det er mulig å ha med eget lesestoff og DVD. Dette kan også lånes hos oss.

Sikkerhet i kammeret

Det er økt brannfare i trykkammeret. Det økte trykket i kammeret samt oksygen fra maskene er årsaken til dette. Det er derfor svært strenge regler for hva du kan ta med inn i kammeret. Det er absolutt forbudt å ta med seg fyrstikker, lightere, elektriske håndvarmere eller lignende til lokalet hvor trykkammeret er.

Klær

Du må ha på deg spesialtøy av 100 % bomull når du skal inn i kammeret.. Sokker, BH og truse kan du beholde på. Tøyet får du av oss. Det har blå farge. Buksen og skjorten kan benyttes flere ganger. Etter hver behandling oppbevares tøyet i merkede kasser. Lokalet har kun 3 garderober og du må derfor vente
på tur med å skifte.  Du må selv passe på å legge tøyet i «sin» kasse etter bruk.

I trykkammeret har du ikke lov å ha på deg

  • sminke
  • leppestift og leppepomade
  • fuktighetskrem
  • parfyme
  • etterbarberingsvann
  • hårprodukter
  • klokke
  • høreapparat
  • mobiltelefon og annen elektronikk

Ved siden av garderoben er det et toalett som er tilrettelagt for rullestol.

Du kan ikke benytte egne sko verken i kammerlokalet eller inne i trykkammeret. Små oljerester under skoene kan utgjøre en brannfare i  kammeret.


Røyking

Røyking motvirker aktivt effekten av trykkammerbehandlingen. Dersom du røyker   vil du ikke bli tilbudt behandling med mindre de har sluttet å røyke før behandlingen tar til. Dersom du røyker underveis i behandlingsserien, vil behandlingen bli avsluttet. Dette gjelder også for andre nikotinpreparater som snus, e­ sigaretter, nikotinplaster og tyggegummi.

Hvor lenge varer behandlingen?

De fleste planlagte behandlingene varer om lag 2  timer. Ved øyeblikkelig hjelp varierer lengden på behandlingen betydelig.

Antall behandlinger er avhengig av diagnosen og hvordan  responsen er på behandlingen. For kompliserte sår­ og infeksjonstilstander  kan antall behandlinger komme opp i 30 til 40 behandlinger. Behandlingene gis som regel en gang daglig, 5 dager per uke.

Personale

Til daglig består personalet av 1 til2 dykkerleger og 2 kammeroperatører. Det er mange personer tilknyttet enheten, og du vil oppleve nye ansikter hver dag.

Bivirkninger

Oksygen i høye doser kan også utløse krampeanfall. Krampene er ufarlige og forbigående. Behandlingen behøver ikke å avbrytes. Under behandlingen reduseres risikoen for kramper ved å veksle mellom oksygen og luft, såkalte luftpauser. I luftpausene kan du ta av masken og prate med personalet og de andre pasientene.


Etter

Det er anbefalt at du ikke tar fly i 24 timer etter hver behandling i trykkammeret.
Når behandlingsserien er ferdig vil du følges opp videre av den avdelingen eller legen som henviste deg til hyperbar oksygen behandling.

Vær oppmerksom

Det er få bivirkninger av behandling i trykkammer. Noen kan oppleve problemer med å utligne trykket i ørene, spesielt dersom du er forkjølet. Be om nesedråper om du er forkjølet.  Du kan oppleve å føle deg ekstra trøtt, reversible synsendringer  forbigående  endringer i synet og redusert lungefunksjon.

Kontaktinformasjon

Fant du det du lette etter?