Videokonsultasjon på Whereby

OUS tilbyr videkonsultasjon når fysisk oppmøte ikke er nødvendig eller mulig.

Whereby er en web-basert løsning som tilbyr videokonsultasjoner mellom pasient og helsepersonell. Løsningen er beregnet for at du som pasient kan bruke din egen pc/smarttelefon/nettbrett for å gjennomføre en sikker samtale med helsepersonell ved bruk av video, uten å måtte komme til sykehuset.

Innledning

Det er frivillig å delta i videokonsultasjon, men i forbindelse med pandemien oppfordrer vi på det sterkeste at du godtar omgjøring av fysisk oppmøte til videokonsultasjon. På den måten kan vi tilby trygge og gode konsultasjoner, og likevel følge helsemyndigheters anbefalinger og pålegg om å begrense fysisk kontakt der det ikke er strengt nødvendig.

Med bruk av videokonsultasjon kan vi også minimere antall konsultasjoner som må utsettes.

Før

Hvordan får du tilgang?

Din behandler inviterer deg til videokonsultasjon via:

 • En nettadresse som du får i innkallingsbrevet til den polikliniske timen, eller
 • SMS eller e-post med lenke til videokonsultasjonen

Har du fått en nettadresse i innkallingsbrevet?

 • Logg inn på www.helsenorge.no eller Digipost og åpne innkallingsbrevet
 • Klikk på lenken i brevet
 • Logg inn på Whereby med din BankID

Har du fått en SMS om timen?

 • Du mottar en SMS eller e-post med lenke til videokonsultasjonen
 • Trykk på lenken og følg instruksjonene under (se felles instruksjoner)

Du kan bruke PC, nettbrett eller smarttelefon for å delta i en videokonsultasjon. For best opplevelse anbefales Safari på Apple-produkter (Mac, iPhone og iPad) og Chrome på Windows PC og Android brett/smarttelefoner.

 • Du må være koblet til internett.
 • Det kreves ingen installasjon av programvare på din enhet. Kamera er nødvendig for å se og bli sett. Du kan derfor ikke bruke enheter som ikke har dette.
 • God belysning er viktig, men unngå direkte lyskilder i bakgrunn av bildet for best mulig bildekvalitet.
 • Ha telefon og kontaktinformasjon fra innkallingen tilgjengelig i tilfelle noe uforutsett oppstår under konsultasjonen.
 • Vi anbefaler bruk av øretelefoner/ørepropper for optimal lyd.

Under

 • Trykk på linken i SMS eller e-post.
 • Videoløsningen vil starte i nettleseren din og tester automatisk lyd og bilde.
 • Vær presis til konsultasjonen, gjerne 5 min før. Behandler vil slippe deg inn når timen er starter. De kan være noe forsinket og kontakter deg om det er tekniske problemer.
 • Alle deltakerne i videokonsultasjonen presenterer seg selv foran kamera.
 • Dersom det oppstår tekniske problemer underveis, er behandler ansvarlig for å vurdere om kvaliteten er tilstrekkelig god til å gjennomføre videokonsultasjonen.

Når videokonsultasjonen avsluttes, kobler du fra samtalen ved å trykke på «FORLAT» (den røde hånden).

Retningslinjer

For at videokonsultasjonen skal være så effektiv og god som mulig er det viktig at man følger et par retningslinjer.

 • Den som prater skal være synlig på skjermen. Snakk med normal stemme, juster eventuelt til passende volum.
 • Ikke besvar telefon eller andre samtaler under konsultasjonen og ikke gjør opptak eller ta bilder under konsultasjonen.
   

Brukerveileder og Information in other languages

Ofte stilte spørsmål

Hvordan tester jeg lyd og bilde før timen starter?

Dette gjør du før du går inn i timen. Klikk på linken og logg deg inn. Hvis du ser deg selv og ser at ikonet for mikrofonen responderer med en grønn farge så er kamera og mikrofon aktivt.

Dette kan du gjøre når som helst og så mange ganger du vil. Vi anbefaler at du gjør dette så fort du får innkallingen.

Jeg får ikke lyd og bilde til å fungere?

Alternativ 1

Når du går inn i konsultasjonen må du gi nettleseren tilgang til mikrofon og kamera. Dersom du har blokkert adgang til mikrofon og kamera må du slette denne blokkeringen på en av følgende måter:

Chrome

 1. Åpne Chrome – trykk på de tre prikkene i høyre hjørne (tilpass og kontroller Chrome)
 2. Velg innstillinger

Under Personvern og nettstedsinnstillinger: Finn Slett nettleserdata – velg avanserte innstillinger og sett V også på slett nettstedsinnstillinger – da vil du få opp spørsmålet på nytt når du går inn i ett nytt Videonor møte

Microsoft Edge

 1. Åpne Edge – trykk på de tre prikkene i høyre hjørne
 2. Velg innstillinger
 3. Under Nettstedtillatelser: Åpne Kamera og deretter Mikrofon – velg Spør før tilgang – da vil du få opp spørsmålet på nytt når du går inn i ett nytt Videonor møte

Mac

 1. Velg Apple-menyen > Systemvalg > Sikkerhet og personvern > Personvern
 2. Velg Kamera

Marker avkrysningsruten ved siden av et program for å gi det tilgang til kameraet

Mobil/nettbrett:
Forsøk:

 1. Android: Innstillinger -  Apper /apper og tillatelser -  tillatelser (her skal du finne en oversikt over hvilke tillatelser de ulike apper har, og du skal kunne endre en blokkering) – kamera – Chrome - Tillat 
 2. Iphone/Ipad: Innstillinger > safari > kamera > alltid

Innstillinger > safari > mikrofon > alltid

Alternativ 2

Du har muligens flere valg på kamera og mikrofon. Finn innstillinger og prøv å velge annen kamera og mikrofon.

Jeg får ikke lastet ned appen til mobilen

Du trenger ikke laste ned noen programmer eller apper for å delta. Bare følg lenken i innkallingen du har fått til din epost. 

Jeg hører ikke behandler

Skru opp lyden på enheten. Se at du har valgt riktige lydenheter lokalt på din data. Bruker du eksterne høyttalere må du sjekke at de er på.

Kameraet viser ikke meg

Du har trolig aktivert hovedkameraet på mobilen. Trykk en plass på skjermen og velg kameraikonet for å skifte kameraet du viser.

Det har skjedd en forverring av helsen min som gjør at jeg er usikker på om videokonsultasjon er riktig

Du må ta kontakt med avdelingen for eventuelt å få time på sykehuset.

Behandleren er forsinket

Gi det noen minutter, behandleren tilstreber å møte presis spesielt til videokonsultasjoner, men forsinkelser kan dessverre oppstå på samme måte som på den vanlige poliklinikken.

Jeg vet at jeg kommer til å bli forsinket

Ta kontakt med avdelingen du har time hos og gi beskjed, du finner kontaktinformasjon under avdelingens side her på ous.no eller i innkallingsbrevet. Du kan risikere at konsultasjonen må utsettes.

Samtalen bryter underveis

Prøv å koble til på nytt. Kommer du ikke inn på nytt vil behandler kontakte deg på telefon.

Noen kommer inn i rommet hvor jeg sitter

Gi beskjed til behandleren om at du ikke lengre er alene slik at samtalen pauses. Dersom mulig, sørg for at du igjen får rommet for deg selv.

Jeg har fått SMS om en videokonsultasjon men har ikke mottatt innkallingsbrev

Timen din er opprettet i pasientjournalsystemet, men det kan ha skjedd en feil ved oppretting av innkallingsbrevet. Ta kontakt med avdelingen du har time hos. Du finner kontaktinformasjon under avdelingens side her på dette nettstedet.

Etter

Vær oppmerksom

Hva koster det å delta på videokonsultasjon?

Videokonsultasjoner er sidestilt med fysisk oppmøte hos behandler. Du mottar faktura for egenandelen som ved fysisk oppmøte. Hvis du må avbestille oppsatt time, gi beskjed så raskt som mulig til avdelingen du har time hos og helst minst 1 uke før selve timeavtalen. Da kan andre pasienter få timen du er innkalt til.

Taushetsplikt, personvern og sikkerhet

Når du velger å delta i videokonsultasjonen samtykker du til bruk. Samtalen er kryptert og pasientsensitive data blir ikke lagret verken på internett eller på våre servere.

De samme strenge kravene til taushetsplikt gjelder for videokonsultasjoner som ved fysisk oppmøte, jamfør helsepersonelloven og pasient- og brukerrettighetsloven. Dette gjelder for både samtalen og behandling av informasjon som fremkommer under samtalen.

Vi har sikker innlogging for pasienter, det vil si at du fra da av skal identifisere deg ved hjelp av BankId når du skal logge på det virtuelle videorommet.  På denne måten kan vårt helsepersonell se pasientenes personnummer og være sikker på at riktig pasient er ankommet. 

Journalføring

Samtalen blir journalført på lik linje som om samtalen skulle foregå ansikt til ansikt, eller per telefon. Relevante og nødvendige helseopplysninger kan som hovedregel gis til helsepersonell som samarbeider om å yte helsehjelp dersom dette er nødvendig for å gi forsvarlig helsehjelp, med mindre du som pasient motsetter deg dette.

Lagring av data

Løsningen lagrer bruksdata som er nødvendig for at funksjonene i tjenesten skal fungere, som f.eks. e-postadresse, IP-adresse, geografisk posisjon, besøkslengde og tidspunkt og mer.

Kontaktinformasjon

Fant du det du lette etter?