Diagnose
Kjønnsinkongruens
Kjønnsinkongruens hos unge og voksne er en tilstand hvor du opplever uoverensstemmelse mellom kjønnsidentitet og fødselskjønn. Diagnosen kan ikke stilles før starten av puberteten. Kjønnsinkongruens kan oppstå i småbarnsalder, under eller etter puberteten og i voksen alder.
Ønske om et skifte
Kjønnsinkongruens i ungdom og voksen alder karakteriseres av en markert og vedvarende inkongruens (uoverensstemmelse) mellom eget opplevde kjønn og fødselskjønn, noe som ofte fører til et ønske om et «skifte» for å leve og bli akseptert som en person av det opplevde kjønn, ved hjelp av hormonbehandling, kirurgi eller annen helsehjelp.
Henvisning og vurdering
Om henvisning og vurdering av behandlingstrengende kjønnsinkongruens
Nasjonal behandlingstjeneste for kjønnsinkongruens (NBTK) er delt mellom Barne- og ungdomsklinikken og Nevroklinikken i Oslo universitetssykehus.
Alle pasienter under 18 år ivaretas i «Teamet for kjønnsidentitetsutredninger av barn og unge» (KID-Teamet) på Barne- og ungdomsklinikken, under Avdeling for barn og unges psykiske helse på sykehus. Etter fylte 18 år følges pasientene på «Avdeling for kjønnsidentitetsutredning av voksne» på Nevroklinikken i Oslo universitetssykehus.
NBTK tilbyr tverrfaglig, høyspesialisert utredning og medisinsk behandling av pasienter med kjønnsinkongruens, som oppfyller kriteriene til ICD-10 diagnosene Z76.80 (Kjønnsinkongruens i ungdom og voksen alder) og Z76.81 (Kjønnsinkongruens i barndom) med alvorlig kjønnsdysfori og hvor endokrinologisk og kirurgisk kjønnsbekreftende tiltak vurderes å være aktuelt.
Pasienter under 23 år
Regionale sentre for barn og unge
Helse Nord
Regionalt senter for kjønnsinkongruens (RSKi) – Universitetssykehuset Nord-Norge HF (unn.no)
Helse Midt
Regionalt senter for kjønnsinkongruens Midt – St. Olavs hospital HF (stolav.no)
Helse Vest
Regionalt senter for kjønnsinkongruens – Helse Bergen HF (helse-bergen.no)
Helse Sør-Øst
Sykehuset i Vestfold
Regionalt senter for kjønnsinkongruens – Sykehuset i Vestfold HF (siv.no)
Akershus universitetssykehus (Ahus)
Regionalt senter for kjønnsinkongruens barn og unge – Akershus universitetssykehus HF (ahus.no)
Oslopasienter med symptomer på kjønnsinkongruens skal fra henvises direkte til et regionalt senter for kjønnsinkongruens:
- Diakonhjemmet og Lovisenberg sektor: Regionalt senter Sykehuset i Vestfold
- Ahus og OUS sektor: Regionalt senter Ahus
Pasienter kan også henvises andre regionale sentre i tråd med retten til valg av behandlingssted.
Ved samtidige symptomer på moderat til alvorlig psykisk lidelse og/eller rus- og avhengighetslidelse, bør det sendes parallellhenvisning til psykisk helsevern eller TSB.
En pasient under 23 år (ved RSKI Helse Vest foreløpig 18 år), med kjønnsinkongruens, henvises av fastlegen til regionalt senter i sin helseregion. Regionalt senter koordinerer pasientens behov for lokal psykososial støtte, psykiatrisk oppfølging og behandling, og tilbyr egne samtaler for utforsking av kjønnsidentitet, pårørendesamtaler, gruppesamtaler og hjelpemidler. Henvisning til NBTK for konsultasjon, vurdering og utredning med tanke på eventuell medisinsk behandling sendes fra regionale sentre.
Det skal gjennomføres en basisutredning før barn, ungdom og unge voksne vurderes henvist til NBTK fra regionale sentre. Etter at regionale sentre har gjennomført en kartlegging og vurdering av pasientens psykososiale situasjon og funksjonsnivå, i tillegg til en grundig utforskning av kjønnsidentitet og seksualitet, henviser regionale sentre på indikasjon til Nasjonal behandlingstjeneste for kjønnsinkongruens. NBTK har egne etablerte henvisningskriterier i henhold til forskrift og veileder for nasjonale behandlingstjenester i spesialisthelsetjenesten.
Pasienter over 23 år
Ved mistanke om behandlingstrengende kjønnsinkongruens skal fastlegen henvise deg til lokalt distriktspsykiatrisk senter (DPS), eller til privatpraktiserende avtalespesialist. Der skal det gjennomføres en kartlegging og vurdering av pasientens psykososiale situasjon og funksjonsnivå.
Erfaringsmessig ser vi at du er tjent med psykoterapeutisk- og/ eller støttebehandling parallelt med utredning- og behandling ved AKV*/NBTK.
* Avdeling for kjønnsidentitetsutredning av voksne (AKV)
Du som henvises til AKV skal ha en behandlingskontakt på DPS lokalt, som kan samarbeide med NBTK AKV ved inntak og under utredningen.
AKV har egne etablerte henvisningskriterier i henhold til forskrift og veileder for nasjonale behandlingstjenester i spesialisthelsetjenesten.
Alle henvisninger til AKV/NBTK skal sendes via henvisningsmottaket på Oslo universitetssykehus.
For voksne pasienter over 23 år er det per i dag kun Helse Sør-Øst som har etablert et tilbud:
Kompetansenettverk for voksne med kjønnsinkongruens – Akershus universitetssykehus (ahus.no)
Regionalt senter for kjønnsinkongruens – Sykehuset i Vestfold (siv.no)
Utredning
Nasjonal behandlingstjeneste for barn og unge
NBTK består av spesialutdannede psykologer, leger, sykepleiere og sekretærer. Utredningen består av samtaler, semi-strukturerte intervjuer og skjema som du skal fylle ut selv.
For å kunne diagnostisere kjønnsidentitetsopplevelsen må den ha vedvart over tid og ikke være symptom på alvorlig psykisk sykdom. Diagnostikken hviler på din kjønnsidentitetshistorie, drivkraften bak ønsket om behandling og hvordan denne kan forstås.
Under utredningsfasen forventes det at du lever i tråd med ditt opplevde kjønn og endrer sosial rolle i alle livssammenhenger, det som kalles virkelighetserfaring (VE). Dette for å kunne vurdere om det er det riktige for deg, før oppstart på delvis irreversibel hormonell- og irreversibel kirurgisk kjønnsbekreftende behandling.
Vanligvis vurderes 1 år som tilstrekkelig utredningstid, dersom du har omfattende psykososiale eller kroppslige utfordringer, vil dette kunne ha innvirkning på utredningens lengde.
Oppstart av hormonell/kirurgisk behandling på feil indikasjon kan få alvorlige irreversible konsekvenser.
Spørsmål og svar om utredning og behandling
Behandling
Hormonell behandlingsfase
Når utgreiinga er ferdig og diagnosen er sett, kan du tilvisast til hormonell behandling hos endokrinolog (hormonlege). Målet for den hormonelle behandlinga er feminisering og maskulinisering, utan uakseptable medikamentbiverknader. Du med mannleg fødselsskjønn (M-K) blir tilboden østrogen- og antiandrogenbehandling (testosteronblokker). Du med kvinneleg fødselsskjønn (K-M) blir tilboden testosteronbehandling.
Under hormonbehandlinga blir du kalla inn til kontrollar ved AKV omlag kvar 4–6 md. Som oftast blir desse kontrollane samkøyrde med timane hos endokrinolog.
Oppstart på hormonell behandling utanfor NBTK
I samsvar med forskrifts og rettleiar for nasjonale behandlingstenester i spesialisthelsetenesta, blir alle sjukehus og helseføretak forplikta å vise pasientar til det behandlingstilbodet den nasjonale tenesta er tillagd ansvar for. Dei seinare åra har NBTS erfart at enkelte helseaktørar likevel set i gang hormonell og kirurgisk behandling før tilvising, eller samtidig med at pasienten blir greidd ut ved AKV.
Dersom du har starta kjønnsstadfestande behandling før eller undervegs i utgreiinga påverkar det validiteten av utgreiings- og diagnostikk og kan ha påverking på val av etterfølgjande behandling. Dette kan få alvorlege og irreversible konsekvensar for deg. Vi tilrår derfor å vente med oppstart på behandling til du er ferdige med utgreiinga ved AKV.
Kirurgisk behandlingsfase
Etter minimum 1 år på hormon, der du har vore stabilt psykososialt fungerande, blir du vurdert med tanke på kirurgisk behandling.
Aldersgrense for å gjennomføre kirurgisk kjønnsstadfestande behandling er 18 år. Det finst inga øvre aldersgrense, du blir vurdert individuelt.
Igangverande rusmisbruk og overvekt (BMI over 30) er absolutte kontraindikasjonar for kirurgi. Røykjer eller snusar du, må du vere nikotinfri før operasjonen.
Det kirurgiske tilbodet består av:
- M-K: Brystforstørrande kirurgi, reduksjon av strupehovudet, genital konstruksjon (vagina, 1–seanses operasjon).
- K-M: Brystfjerning, fjerning av eggstokkar og livmor, genital konstruksjon (penis)
Du blir under ventetida på kirurgi kalla inn til kontrollar hos lege, psykolog og sjukepleiar ved AKV, cirka kvar 6–8 md. Som oftast blir desse kontrollane også samkøyrde med timane hos endokrinolog.
Kjønnskorrigerande operasjon ved kjønnsinkongruens
Kliniske studier
1 klinisk studie er åpen for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
Se flere kliniske studierOppfølging
Som en del av AKV/NBTK sitt kvalitetssikringsprogram, tilbys alle som har gjennomgått hormonell og/eller kirurgisk behandling og opplever seg som ferdigbehandlet, en årlig oppfølgingssamtale, i inntil 5 år.
I forbindelse med den postoperative oppfølgingen inviteres du til å delta i et forskningsprosjekt. Formålet med undersøkelsen er å kartlegge effekten av behandlingen.
Hjelpemidler
Helse- og Omsorgsdepartementet vedtok i 2014 at utgifter til hjelpemidler hvis formål er å hjelpe pasienter, som oppfyller kriteriene for Z 76.80 (ICD-10) og Z 76.8 (kun kompressjonsplagg), til å oppnå et annet kjønnsuttrykk skal dekkes av helseforetakene.
M-K:
Hårfjerning (ansikt, overkropp), vaginalblokkere, saltvannsbelger, kvinnekateter og glidemiddel. Parykk og brystproteser.
K-M:
Kompressjonsplagg (binder), og ulike typer penisproteser («packer» og erigert protese).
NBTK kan søke om hjelpemidler på vegne av pasienten.
Enkelte av hjelpemidlene kan du søke om via fastlegen (erigert protese, glidemiddel, saltvannsbelg, kvinnekateter).
Logopedisk rådgivning
Tilbys til begge kjønn, etter en vurdering, som oppfyller kriteriene for Z 76.80 og som sliter med stemmen. AKV kan søke på vegne av deg.
Endring av navn og juridisk kjønn
Å skifte navn og personnummer kan være til god hjelp i perioden du skal tilpasse deg å leve i ny sosial kjønnsrolle (VE). Siden juli 2016 kan alle norske borgere endre juridisk kjønn, uavhengig av diagnose og behandling.
Søknader om å endre navn og juridisk kjønn behandles av skattekontoret (folkeregistermyndigheten)
Finansiering
Utredning og behandling av kjønnsinkongruens dekkes i helhet av det offentlige helsebudsjettet. Pasienter over 18 år betaler egenandel for konsultasjoner, hormoner og dagkirurgiske inngrep. Øvrig kirurgisk behandling er gratis.
Kontakt
Rikshospitalet
Avdeling for kjønnsidentitetsutredning av voksne (AKV)
Oppmøtested
Rikshospitalet, D5, 1. etasje.Rikshospitalet
Sognsvannsveien 20
0372 Oslo