Behandling
Livmorhalskreft, fertilitetsbevarende kirurgi
10 til 15 prosent av kvinner som får livmorhalskreft er fremdeles i fertil alder og har ikke fått barn, eller har ønske om flere barn. Standard behandling for livmorhalskreft innebærer at du ikke har mulighet til å bli gravid etter behandlingen. Ved livmorhalskreft på tidlig stadium og med svulster mindre enn 2 cm kan fertiliteten ofte bevares slik at du kan bli gravid senere.
For at inngrepet skal anses sikkert må livmorhalsens lengde ovenfor tumor være tilstrekkelig til at vi kan fjerne svulsten med sikker fri margin (minst 5-6 mm) og at den gjenværende delen av livmorhalsen er lang nok til at risikoen for føde for tidlig ikke er for stor. Hvis vi legger en cerclage (se forklaring lenger nede) må du føde med keisersnitt, ellers kan du føde normalt.
Ved bruk av disse kriteriene er risikoen for tilbakefall ikke høyere enn ved standardbehandling. Det er en økt risiko (ca 25%) for å få et for tidlig født barn. På Radiumhospitalet har vi registrert 58 fødte barn hvor 13 er født før graviditetsuke 37.
Før
Utredningen er den samme som for standard behandling. Vi tar CT undersøkelse av brystkassen, bukhulen og bekkenet ditt for å utelukke spredning. En gynekologisk undersøkelse (ofte i narkose) blir gjort for å vurdere livmorhalsen og for å ta vevsprøve for å bekrefte forekomst av kreft. Det blir tatt MR for å kartlegge svulstens størrelse og se hvor den befinner seg, og for å måle lengden på livmorhalsen din. Noe av utredningen kan foregå på lokalsykehuset. MR blir tatt ved Radiumhospitalet. Det blir ikke tatt MR hvis du har gjort en konisering der hele svulsten er vurdert som fjernet.
Du får i tillegg til standard utredning en samtale med en av de legene som gjennomfører inngrepet. Du vil få nøye informasjon om hvordan inngrepet foregår og risiko for komplikasjoner.
Når du kommer til sykehuset før operasjonen
Du blir lagt inn på sykehuset dagen før operasjonen og får samtale med legen som skal operere deg, og med anestesilege, sykepleier og fysioterapeut.
Du får en blodfortynnende sprøyte (Fragmin) kvelden før operasjonen. Du skal fortsette med Fragmin sprøyter i 30 dager etter operasjonen.
Under
Inngrepet utføres i full narkose. Operasjonen tar 2-3 timer.
I stedet for å fjerne livmor og livmorhals som ved radikal hysterektomi blir det kun fjernet en bit av livmorhalsen. Dette kalles for Trachelektomi. Noen ganger legger vi en «cerclage», som er en tråd, rundt livmorhalsen som støtte etter operasjonen. Den delen av operasjonen gjøres via skjeden. I tillegg blir det også fjernet lymfeknuter i bekkenet akkurat som ved standardbehandling. Dette gjøres ved en kikkhullsoperasjon.
Du ligger til overvåkning i noen timer etter operasjonen før du kommer tilbake til sengeposten. Du blir på sykehuset til dagen etter operasjonen og kan da oftest reise hjem.
Etter
Vær oppmerksom
- Blødning eller væsking fra såret
- Økende hevelse, rødhet eller smerte fra såret
Kontakt
Radiumhospitalet
Seksjon for gynekologisk kreftbehandling
Oppmøtested
Radiumhospitalet
Avdeling for gynekologisk kreft
Sengepost og poliklinikk
3. etg.
Radiumhospitalet
Ullernchausseen 70
0379 Oslo