Uttalelser som: "Vi trodde han skulle bli stressa, men han er mye mer avslappa" førte til at en studie ble satt i gang, ledet av Linda Kristin Hørsrud som er vernepleier ved Habiliteringstjenesten ved Sykehuset Telemark.
Målet med studien var å undersøke hvordan brukere med spesielt kompliserte sammensatte behov inkludert utviklingshemming reagerte på forandringer og restriksjoner under covid 19-pandemien. To spørsmål ble stilt:
1) Har enkelte mennesker med utviklingshemming/autisme fått endret atferd under covid 19-pandemien?
2) I hvor stor grad er aktivitetsnivå endret?
Hovedfunnet i studien er at de undersøkte botiltakene har hatt et lavere aktivitetsnivå; brukerne har vært mer i ro og har hatt færre tjenesteytere å forholde seg til i nedstengings-perioden våren 2020. Den tematiske analysen avdekket fem hovedområder for endringer som kan ha bidratt til redusert stress:
- Endrede transportrutiner
- Tilrettelegging av arbeidsoppgaver
- Tilrettelegging av fritidsaktiviteter
- Dagsenteransatte bistår i bofellesskap
- Økt praktisk bistand i bofellesskapene
Funnene tyder på at brukerne følte seg mer vel i tidsperioden som ble undersøkt. Det virket positivt for eksempel å få tjenestene hjem til seg og å ha fleksibilitet i tidsplaner. Mulighet til å bli i sengen litt lenger om morgenen og å unngå stressende situasjoner, som for eksempel å reise i minibusser, ble satt pris på av brukerne. Undersøkelsen tyder på at en gjennomgående strukturert hverdag med få muligheter til å påvirke balansen mellom aktivitet og hvile ser ut til å kunne gi et vedvarende høyt stressnivå for brukerne med utviklingshemming og komplekse tilstander.
Tilbake til NKUPs forside