Førsteforfatter Helle Wessel Andersson oppsummerer kort innholdet og resultatene av studien Selvmordstanker blant pasienter i døgnbehandling for rusavhengighet – forekomst, relaterte faktorer og kjønnsforskjeller.

Førsteforfatter Helle Wessel Anderssson, St. Olavs hospital
Hva er innholdet i forskningsprosjektet?
– Vi undersøkte forekomsten av selvmordstanker hos pasienter som mottar døgnbehandling for rusavhengighet, og utforsket demografiske og kliniske faktorer som er relatert til forekomst av selvmordstanker.
– Vi benyttet baselinedata fra en multisenter oppfølgingsstudie av pasienter som mottok døgnbehandling for rusavhengighet ved fem rusklinikker i Helse Midt-Norge. Data ble samlet inn ved bruk av et spørreskjema som pasienten besvarte ved oppstart av døgnoppholdet, samt fra informasjon i pasientjournalen.
Hva fant dere?
– Forekomsten av selvmordstanker var 50 prosent, og betydelig høyere blant kvinner (61,9 prosent) enn menn (45,4 prosent). Andel pasienter med selvmordstanker varierte mellom ulike diagnosekategorier:
- 83 prosent av kvinner og 67 prosent av menn med diagnosen personlighetsforstyrrelser hadde selvmordstanker.
- 77 prosent av kvinner og 68 prosent av menn med diagnosen affektive lidelser hadde selvmordstanker.
- Det var relativt sett flere kvinner enn menn som hadde selvmordstanker innen følgende diagnosegrupper: angstlidelser, alkoholbruk, opiatbruk og bruk av sedativer.
Det var en sammenheng mellom selvmordstanker og følgende pasientkjennetegn:
- Diagnose for personlighetsforstyrrelser og affektiv lidelse
- Symptomer på angst/depresjon (SCL-10) ved inntak
- Kjønn (kvinner)
- Debutalder for menn (yngre)
Hvorfor er dette viktige funn?
– Selvmordstanker kan være et tidlig varsel om mer alvorlig selvmordsatferd (forsøk eller selvmord). Rundt 20 prosent av personene som dør i selvmord har hatt kontakt med TSB året før dødsfallet (Nasjonalt kartleggingssystem for selvmord i psykisk helsevern og TSB, UiO). Pasienter som henvises til rusbehandling er derfor en viktig målgruppe for forebyggende tiltak. Tidligere studier har ikke hatt gode nok data til å kunne si noe om sammenhengen mellom selvmordstanker og kliniske kjennetegn blant ruspasienter i døgnbehandling.
Hvordan kan dette bidra til å heve kvaliteten på pasientbehandlingen i TSB?
– Studien tyder på at ruspasienter med affektive lidelser og personlighetslidelse er spesielt utsatte for å ha selvmordstanker. I tillegg viser resultatene at screening av symptomer på angst/depresjon kan gi nyttig informasjon for bedre forebygging av selvmordsatferd hos denne pasientgruppa.
Hvilken betydning kan dette ha for TSB-ledere?
– Ruslidelser, psykiske lidelser og selvmordstanker er nært knyttet opp mot hverandre. TSB-ledere må sikre at pasientene utredes for, og gis persontilpasset behandling for psykiske lidelser og eventuell selvmordsproblematikk i løpet av døgnoppholdet.
Les hele artikkelen:
Andersson, H.W., Mosti, M.P., & Nordfjærn, T. (2022) Suicidal ideation among inpatients with substance use disorders: Prevalence, correlates and gender differences. Psychiatry Research, vol 317.
Har du ny forskning om TSB som du vil formidle på tsb.no og i eget nyhetsbrev for TSB-ledere? Send oss en mail på tsb@ous-hf.no!