Eggstokkreft – operasjon
Hvis kreftsykdommen er i tidlig stadium, kan det være tilstrekkelig med operasjon. Ofte fjernes eggstokkene, livmoren, fettforkle og lymfeknutene i bekken og buken. Dette blir gjort for å hindre eventuell spredning av sykdommen.
Før
Før operasjonen vil du bli kalt inn til en forundersøkelse. På dagen for forundersøkelse vil vi planlegge inngrepet som skal gjøres og du vil få god informasjon om hva som skal skje.
Vi gjør en generell undersøkelse av hjerte og lunger, samt en gynekologisk undersøkelse med ultralyd. Det er viktig at du har med deg en oppdatert liste over de medisinene du bruker til forundersøkelsen. Du vil få beskjed om hvordan du skal forholde deg til dine medisiner før operasjonen.
I forbindelse med forundersøkelsen eller ved innleggelsen får du også snakke med en anestesilege.
Du vil få beskjed om nødvendige forberedelser. Skal du til dagkirurgi gjør du disse forberedelsene hjemme. Skal du legges du inn dagen før operasjonen, skjer de på sykehuset.
Neglelakk og alle smykker, ringer, armbåndsur og piercing må være tatt av – også giftering.
Det kan i noen tilfeller være aktuelt med tarmtømming, og enkelte ganger også markering med tanke på stomi (utlagt tarm) før operasjonen hvis det er mistanke om at kreftsykdommen affiserer tarm.
Du får beroligende tabletter før du kjøres ned til operasjon.
Faste
Før operasjonen/undersøkinga må du faste. Dersom du ikkje møter fastande, kan det hende vi må avlyse/utsetje timen.
De siste 6 timane før operasjon/undersøking skal du ikkje ete mat eller drikke mjølk/mjølkeprodukt. De siste 2 timane skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vatn, saft, juice utan fruktkjøt, brus, te og kaffi utan mjølk. Du kan svelge medisinar med eit lite glas vatn inntil 1 time før, og pusse tenner og skylje munnen når som helst.
Mat og mjølk/mjølkeprodukt: Skal stoppast 6 timer før
Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Skal stoppast 2 timer før
Dersom du likevel har ete eller drukke utanom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke ein bestemt mengde næringsdrikk. Strengare regler kan vere naudsynt for nokon. Det får du i så fall beskjed om.
Under
Eggstokkreft blir vanlegvis behandla med operasjon i kombinasjon med cellegift. Rekkefølga kan variere. Primær operasjon blir etterfølgd med cellegift, eller 3–4 kurar cellegift blir etterfølgd med operasjon og vidare cellegift, 2–3 kurar. Dersom sjukdommen er i tidleg stadium, kan det vere tilstrekkeleg med operasjon, men for dei fleste vil det vere eit lengre behandlingsforløp med cellegift.
I dei aller fleste tilfella gjer vi open kirurgi, vanlegvis med midtlinjesnitt. Inngrepet blir utført i full narkose. Som regel fjernar vi eggstokkane, livmora, feittforkle og all synleg tumorvev i buken. I nokre tilfelle, og dersom sjukdommen er i tidleg stadium, fjernar vi lymfeknutane i bekkenet og buken for å vurdere om det er behov for cellegift etter operasjon. I nokre få tilfelle kan vi utføre operasjonen ved kikhòl.
Det kan bli aktuelt med tarmkirurgi dersom tumor affiserer tarm, og i nokre tilfelle blir det også nødvendig å legge ut tarmen permanent eller mellombels ved ein stomi (utlagd tarm). Målet vil vere å fjerne alt synleg tumorvev, eventuelt så mykje som mogleg dersom det ikkje er mogleg å fjerne alt.
Ein slik operasjon kan vare frå 90 minutt til 5–6 timar, nokre gonger også lengre tid. Det vil vere minst to legar som opererer deg.
Etter
Etter at operasjonen er ferdig, skal du ligge en stund til overvåkning. Her blir du liggende til du er frisk nok til å ligge på vanlig sengepost. Det er vanlig at du blir liggende på sykehuset i 4–7 dager etter en slik operasjon, noen ganger lengre, og kortere ved kikkhullskirurgi. Dette er avhengig av hvor fort du kommer deg og hvor omfattende kirurgi som er gjort. Dersom du tilhører et annet lokalsykehus, kan det være aktuelt å overflytte deg til lokalsykehus etter noen dager.
Etter inngrepet vil du bli sykmeldt i 4–6 uker. Trenger du forlenget sykemelding kan du kontakte fastlegen din om dette. Alt som er fjernet under operasjonen blir sendt til undersøkelse. Det tar 2–3 uker å få svar på disse undersøkelsene. Når prøvesvarene foreligger, vurderer vi om det er aktuelt med tilleggsbehandling i form av cellegift. Du blir kontaktet for svarresultatene og plan for eventuell videre behandling når disse svarene foreligger.
Du bør unngå fysisk trening av magemusklene og tunge løft de første 6 ukene etter operasjonen. Unngå karbad, svømmebasseng og samleie de første 4–6 ukene etter operasjonen.
Vær oppmerksom
Ved enhver type kirurgi vil det alltid være en viss risiko for komplikasjoner. Det gjelder først og fremst blødning og infeksjon. I tillegg er det risiko for skade på omkringliggende organer som tarm og urinveier.
Kontakt
Radiumhospitalet
Seksjon for gynekologisk kreftbehandling
Oppmøtested
Radiumhospitalet
Avdeling for gynekologisk kreft
Sengepost og poliklinikk
3. etg.
Radiumhospitalet
Ullernchausseen 70
0379 Oslo