Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ekspertsykehuset

Moderne arbeidsprosesser ved sykehuset i Østfold

Da det nye sykehuset i Østfold var under oppføring var det ikke bare bygningsmassen som ble ny men også nye og mer moderne arbeidsprosesser ble innført.

En som snakker i mobiltelefon og peker på en skjerm.
Touchtavle på Kalnes. Foto: Sykehuset i Østfold.

​Tekst: Anette M. Siebenherz, avdelingssjef, Avdeling for revmatologi, Sykehuset Østfold.
Foto: Sykehuset Østfold.

Bilde av Anette Siebenherz

Anette M. Siebenherz.

Da vi fikk vite at vi skulle ta i bruk mobiltelefoner for pasientinformasjon var det en del skepsis i starten. Nå er vi like avhengige av denne teknologien på jobb som vi er ellers i livet. Vi liker å si at vi har gått fra tusj til touch.

Smarttelefon i pasientbehandlingen

Kalnes har vært i drift i nesten syv år nå og vi ansatte bruker smarttelefoner i pasientbehandlingen.

Dette gir oss helt nye muligheter for tilgjengelig informasjon og oppdatering i farta. En tanke som var rimelig fjern da dette ble introdusert første gang.

Der vi tidligere skrev ut sengepostlister, skrev på gule lapper, hender og armer legger vi nå inn oppdatert informasjon på smarttelefonen. Der ligger informasjonen tilgjengelig for de som trenger det umiddelbart.

Sengepostlisten er tilgjengelig på telefon og du oppdaterer både 'NEWS-score', pleietyngde, smittestatus og legger inn ulike risiko fortløpende inne hos pasienten.

Varsling fra overvåkningsutstyr kommer rett til telefonen ut fra de alarmgrensene du setter. Ønsker du varsling når oksygenmetning faller under 90 % så får du det – uten å hele tiden sjekke hos pasienten.

Også når du skal bestille mat til din pasient eller vask av pasientrommet gjør du det direkte på telefonen. Du slipper å forholde deg til alle de ulike skjemaene og telefonnummer som vi tidligere holdt på med. Med mobiltelefonen gjør du alt i ett og samme system!

 «Det har blitt lettere når du ikke må lete fram alle skjemaene»

Etter innflyttingen i det nye sykehuset har vi også utviklet noen nye app'er for å få enda bedre utnyttelse av mobilen.

Bilde av sykepleier som scanner

Sykepleier scanner identitetsbånd rundt håndleddet til pasienten.

For eksempel så har vi en app for blodtransfusjon. Det fungerer slik at du skanner id-kortet ditt, pasientarmbåndet og blodposen med kamera på telefonen. Dette erstatter dobbeltkontroll av to sykepleiere. Smart ikke sant? For ikke å tenke på hvor tidsbesparende det er.

Ved desentralisert blodprøvetaking bruker du appen til å skanne id-kortet ditt som prøvetaker, pasientarmbåndet og etikettene på prøveglassene.

Dette verifiserer den som tar prøven, hvilket tidspunkt prøven tas og appen har på den måten har luket vekk mange id-feil som vi tidligere var kjent med.

«Jeg føler meg trygg på at dette har bidratt til bedre sikring av riktig identitet»

Informasjonen vi trenger er så lett tilgjengelig. Veileder i akuttpsykiatri blant annet ligger på telefonen som oppslagsverk sammen med andre ulike prosedyresamlinger.

Men det er også viktig å tydeliggjøre at telefonen er for alle med ikke til absolutt alt. Vi håper at både Dips og Metavision skal bli tilgjengelig på telefonen. Men alt i alt er telefonen et verktøy som letter arbeidsprosessene. Du trenger ikke å sette deg ned for å dokumentere ved en PC men i fart med telefonen i hånda.

Som du skjønner så har telefonene blitt viktige arbeidsverktøy for oss i svært mange arbeidsprosesser, men det viktigste er likevel så enkelt at vi kan ringe hverandre. Jeg søker opp kollegaer på navn eller rolle og ringer dem når jeg trenger det. Er de opptatt ser de hvem som har ringt, og ringer tilbake når det passer eller vi sender melding via meldingsvarsling. Vi har betydelig færre personsøkere nå og savner dem ikke!

Vi er blitt nesten like avhengige av smarttelefon på jobb som vi er ellers i hverdagen privat! Skepsisen er borte – vi ser kun utviklingsmuligheter for denne teknologien i vår arbeidshverdag.

F​akta

Sykehuset Kalnes åpnet den 2. november 2015 med 523 senger fordelt på somatikk og psykisk helsevern. Kalnes har et areal på 85 500 kvadratmeter og har opptaksområde for 320 000 innbyggere.

Les mer om konseptet 'Pasientinformasjon i lomma' ved Nye Oslo universitetssykehus her

Les flere blogginnlegg fra Ekspertsykehuset!

 

Sist oppdatert 08.09.2023