Ungdom på sykehus

Her kan du få noen råd og tips om hva som skjer før, under og etter sykehusoppholdet.

​Å være ung på et sykehus kan nok oppleves som en overveldende affære for mange. Det er massevis av informasjon du føler du må huske, nye rutiner i hverdagen, møte med ukjent helsepersonell, i tillegg til at du ikke får være med venner og familie like mye som før. Kanskje er det første gangen du er på sykehuset også?

I Oslo universitetssykehus ønsker vi å legge til rette for at du får god og forståelig informasjon om din sykdom og behandling. Vi vil gjøre vårt beste for at du skal kunne holde kontakt med venner og familie, og at du ikke går glipp av for mye skolegang. Faktisk har vi en helt egen Sykehusskole her!

Ungdomssidene skal gi deg oversikten slik at du kan stille best mulig forberedt før du «sjekker inn», hva du kan vente deg under oppholdet og hva det kan være greit å vite om når du skal hjem igjen.


​Møt Sandra og Ferdinand

Begge har vært mye på sykehus og vil i korte filmklipp dele noen av sine opplevelser

Aktuelt

 • Å leve med sykdom

  Det kan være vanskelig å være ung og ha en kronisk sykdom. Åpenhet og kunnskap om sykdommen kan uansett gjøre det lettere for deg selv og folk rundt deg.

 • Fra barn til voksen

  - Fint å bli voksen! Men litt skummelt også. Det er visst på tide at jeg setter meg litt mer inn i sykdommen min, medisinene og alt rundt det, fortalte Emma (17 år).

 • Utskriving fra sykehuset

  Før du reiser fra sykehuset vil du få en utskrivingssamtale med legen. I denne samtalen vil du blant annet få informasjon om hva du bør passe på når du kommer hjem, om du skal ta medisiner og hvordan du skal følges opp videre. Et godt tips...

 • Foto fra ungdomsrommetFritidsaktiviteter

  På sykehuset finnes det ulike aktiviteter for ungdom. Her kan du se bilder fra blant annet ungdomsrommene på Rikshospitalet, Ullevål sykehus og Radiumhospitalet, og du kan se filmsnutter hvor Ferdinand og Sandra forteller om sine erfaringer.

 • Vanlige følelser

  Det å være syk eller på sykehus skaper mange nye følelser, i tillegg til alle de andre følelsene som ungdomstiden bringer med seg.

 • Smerter

  Sykdom eller behandling kan gjøre vondt, men det går an å dempe eller ta bort smerten. For at legene og sykepleierne skal kunne gi god smertelindring, er det viktig at du sier i fra med en gang hvis du har vondt, slik at vi raskt kan hjelpe.

 • Hva med foreldre og venner?

  Å være ung på sykehus kan være utfordrende. Kanskje opplever du at forholdet til foreldrene dine blir vanskelig, eller at du ikke har den samme kontakten med vennene dine etter at du ble syk.

 • Ungdom - En vanlig dag på sykehuset

  En vanlig dag på sykehuset kan være ganske forskjellig fra dag til dag.

 • Operasjon

  Veldig mange som innlegges på sykehus trenger å opereres. Operasjoner blir gjort på operasjonsstuer hvor alt er rent og helsepersonell går i grønt. Her kan du se en film om Julie som skal opereres.

Fant du det du lette etter?