Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

Diagnose

Hypertriglyseridemi – høy verdi av triglyserider i blodet

Hypertriglyseridemi er en tilstand med for høy verdi av triglyserider i blodet. Triglyserider er fettstoffer som sirkulerer i blodet. Triglyserider utgjør hoveddelen av fettet i kostholdet vårt.

Triglyserider er fettstoffer som sirkulerer i blodet og som utgjør hoveddelen av fettet i kostholdet vårt. Hypertriglyseridemi er en tilstand med for høy verdi av triglyserider i blodet.

Les mer på helsenorge.no

Årsaker

Triglyserider i blodet kan bli for høyt ved usunt kosthold, lite fysisk aktivitet, overvekt og høyt alkoholforbruk. Arv, diabetes og enkelte andre sykdommer kan også gi høye triglyserider. Kostholds- og livsstilsendringer er den viktigste behandlingen ved hypertriglyseridemi.

Moderat hypertriglyseridemi følges vanligvis opp av fastlege. Triglyserider som er betydelig forhøyet eller som skyldes arv følges ofte opp ved at pasienten blir henvist til en lipidpoliklinikk, i tillegg til oppfølging hos fastlegen.

Opplysninger det er behov for i henvisningen:

  • Lipidverdier før behandling, under behandling og de siste lipidverdiene før henvisning (totalkolesterol, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol og triglyserider).
  • Nåværende og tidligere lipidsenkende medikasjon. Eventuelle bivirkninger av lipidsenkende medisiner.
  • Oppdatert fullstendig medisinliste.
  • Pasientens sykehistorie.
  • Livsstilsfaktorer (røyk, fysisk aktivitet).
  • Høyde/vekt/BMI.
  • Familiehistorie med opplysninger om lipidverdier, hjerte- og karsykdom/-hendelser i familien med alder for debut av eventuell hjerte- og karsykdom. 
  • Henviser må avklare med pasienten at han/hun ønsker å bli henvist.

Utredning

Diagnosen stilles ved å måle triglyseridene i en vanlig blodprøve (hos fastlegen). Fordi nivået av triglyserider i blodet påvirkes av kostholdet, må blodprøven tas fastende for å stille en sikker diagnose. En fastende blodprøve vil si at du ikke skal spise eller drikke de siste 10–12 timene før blodprøven (men du kan drikke vann).

  • Normalt triglyseridnivå i blodet er under 1,7 mmol/L når prøven er tatt fastende.
  • Moderat forhøyet triglyseridnivå er 1,7–10 mmol/L, og kan gi økt risiko for hjerte- og karsykdom.
  • Betydelig forhøyet triglyseridnivå er høyere enn 10 mmol/L, og gir økt risiko for betennelse i bukspyttkjertelen (pankreatitt).

Behandling

Høye triglyserider øker risikoen for hjerte- og karsykdom. Livsstil og hva du spiser og drikker, har stor betydning for triglyseridnivået i blodet. Derfor er kosthold og livsstil en viktig del av behandlingen når triglyseridene er høye.

Medisiner

Ved moderat forhøyet triglyseridnivå er det mulig å redusere triglyseridverdien betydelig hos de aller fleste ved målrettet kostholds- og livsstilsbehandling. Omega-3 tilskudd (tran eller kapsler) gis som en del av kostholdsbehandlingen. Noen må i tillegg bruke medisiner.

Ved betydelig forhøyet triglyseridnivå brukes triglyseridsenkende medikamenter i tillegg til kost- og livsstilsbehandling. Omega-3 kan da gis i høye doser (2–6 gram) som legemiddel (Omacor).

Statiner er kolesterolsenkende medisiner som også senker triglyseridene, særlig ved høye nivåer, og brukes også i behandlingen. I noen tilfeller brukes også fibrater, som lege må søke om å få på såkalt registreringsfritak.

Dersom annen sykdom er hovedårsaken til høye triglyserider er behandlingen av denne viktig, for eksempel god blodsukkerregulering ved diabetes. Også når annen sykdom er utløsende for hypertriglyseridemien kan det være aktuelt å gi medikamenter som reduserer triglyseridene. Det er uansett viktig å følge kost- og livsstilsrådene da dette alltid er den viktigste behandlingen.

Kosthold

Kosthold og livsstil har stor betydning for triglyseridnivået i blodet. Overvekt og et høyt inntak av mettet fett, sukker og alkohol vil føre til et høyere nivå av triglyserider. Et hjertevennlig kosthold med umettet fett, fiber, lite sukker, lite alkohol og lite mettet fett vil kunne redusere triglyseridnivået i blodet og igjen redusere risikoen for hjerte- og karsykdom og redusere risiko for bukspyttkjertelbetennelse (pankreatitt).

Kostholdsråd ved høye triglyserider:

Velg magre meieriprodukter og magert kjøtt

Reduser inntaket av fett, spesielt mettet fett. Mettet fett finnes det mye av i fete meieriprodukter og fett kjøtt. Velg de magre produktene, rent kjøtt og kylling uten skinn. Begrens inntaket av meierismør, hard margarin, fløte og rømme i matlagingen, kaker, kjeks, hurtigmat, ferdigmat og snacks.

Velg fet fisk, flytende margarin/olje og nøtter

Velg matvarer med umettet fett istedenfor matvarer med mettet fett. Umettet fett er fett fra plante- og fiskeriket. Oljer, myke/flytende plantemargariner, nøtter, avokado og fet fisk er gode kilder til umettet fett. Omega-3 fettsyrer (fiskefett) reduserer høye triglyserider.

Spis rikelig med fiberrike matvarer daglig som grønnsaker, frukt, bær, belgvekster, grove kornprodukter og andre fullkornsprodukter.
  • Varier med ulike typer frukt, bær og grønnsaker – til sammen 5 porsjoner eller en mengde tilsvarende 5 never daglig.
  • Velg brød med 3-4 skraverte felt på brødskalaen avmerket på brødposen, eller brød med > 6 gram fiber per 100 gram brød.
  • Velg kornblandinger med > 10 gram fiber og < 10 gram sukker per 100 gram kornblanding.
  • Velg fullkornsris og fullkornspasta.
  • Begrens inntaket av sukker
  • Reduser inntaket av sukret brus, saft, nektar, juice, meieriprodukter med tilsatt sukker, sjokolade, godteri, søtt pålegg, kaker, kjeks og søte desserter.
Begrens inntaket av alkohol

Alkohol øker triglyseridene i blodet, og bør derfor begrenses.

Få mer informasjon og brosjyren «Kostholdsråd ved høye blodlipider» på nettsidene til Nasjonal kompetansetjeneste for familiær hyperkolesterolemi.

Vektreduksjon ved overvekt

Overvekt øker triglyseridene i blodet, og risikoen for hjerte- og karsykdom. Ved overvekt og fedme er det derfor anbefalt med vektreduksjon. Snakk med din fastlege om dette.

Røykeslutt

Røyking øker risikoen for å få hjerte- og karsykdom. Det er derfor ekstra viktig at personer med forhøyede triglyserider som røyker, slutter å røyke.

Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet har mange gode effekter på helsen, også på triglyserider og for å forebygge hjerte- og karsykdommer. Det anbefales å være fysisk aktiv 150–300 minutter i løpet av en uke.

Oppfølging

Moderat hypertriglyseridemi følges vanligvis opp av fastlege. Triglyseridemi som er betydelig forhøyet følges ofte opp ved en lipidpoliklinikk med ½ – 2 års mellomrom, avhengig av behandlingssted. Mellom timene på lipidpoliklinikken bør du en til to ganger i året bestille time hos fastlege for å kontrollere behandlingen og minst følgende verdier:

  • triglyserider (fastende)
  • totalkolesterol
  • LDL-kolesterol
  • HDL-kolesterol
  • ASAT
  • ALAT
  • CK
  • kreatinin

Det er viktig at du snakker med fastlegen om kosthold, fysisk aktivitet, røykeslutt og vektreduksjon ved overvekt.

Kontakt

Aker sykehus Bygg 6 Lipidklinikken

Kontakt Lipidklinikken

Oppmøtested

Bygg 6, 1. etasje, Aker Sykehus

En bygning med et skilt foran seg

Aker sykehus Bygg 6

Trondheimsveien 235

0586 Oslo

Transport

Kollektivtrafikk til Aker sykehus

Buss nr. 31 går fra Fornebu via Jernbanetorget til Aker sykehus.

T-banelinje 5 stopper på Sinsen T. Derfra bør du nå ta buss 31 videre ett stopp. Det er mulig å gå gangveien fra Sinsenkrysset i Trondheimsveien som er midlertidig lagt i gangtunnel under byggingen av nye Aker sykehus.

For rutetider se ruter.no.

Praktisk informasjon

​På sykehusapoteket får du kjøpt det du trenger under sykehusoppholdet og ved utskrivning. Apoteket har tett samarbeid med sykehuset og tilpasser sortimentet etter våre anbefalinger. Deres ansatte har høy faglig kompetanse og kan gi deg gode råd om bruk av dine legemidler og andre produkter. Hos sykehusapoteket kan du hente ut alle dine resepter, også fra din fastlege.

Les mer her.

Det er dessverre ingen blomsterbutikk på Aker sykehus lenger.

Det er tilgang til datamaskin med internettilgang hos Lærings- og mestringssenteret på Aker bygg 41. I hovedbygget finnes det ikke internetttilgang for pasienter.

Du finner kiosk ved hovedinngangen i bygg 11.

  • Adresse: Trondheimsveien 235
  • Telefon: 22 15 21 96 

Åpning​​​stider

  • Mandag til fredag: kl. 10.00–17.00.
  • Lørdag til søndag: Stengt

Kantine åpen for a​​​lle

  • ​Hverdager kl. 09.00–14.00.​​

Kantinen holder til i bygg 5, 1. etasje rett innenfor hovedinngangen.

Som en følge av de bygge- og gravearbeidene på Aker sykehus vil antallet parkeringsplasser reduseres.

Det er fortsatt god parkeringskapasitet på området, men du må belage seg på noe lengre gangavstander. Reserverte plasser for forflytningshemmede (uten avgift) finnes i nærhet av alle inngangene.

Alle endringer og sperringer vil bli synliggjort med midlertidige skilter og refleksbånd.

Det er etablert besøksplasser utenfor hovedinngangen og ned mot teltet til parkavdelingen. I tillegg er det besøksplasser utenfor inngang til bygg 2, bygg 6 og bygg 8. Reserverte plasser for forflytningshemmede (uten avgift) finnes i nærhet av alle inngangene.

Parkeringsplassene ved Aker sykehus er avgiftsbelagte. Avgiftstid er 24 timer alle dager. Se informasjon om betaling lenger ned.

Elbiler

Det finnes per dags dato ingen parkeringsplasser med lademulighet. 

Betalingsmuligheter

Sykehuset tilbyr utendørs parkering på alle behandlingsstedene. Du kan velge om du vil betale med kort, mynt eller via EasyPark sin mobiltelefonløsning.

Sykehuset anbefaler at de som skal parkere utendørs benytter seg av etterskuddsvis betaling eller betaling med mobiltelefon fordi det ikke alltid er like lett å beregne hvor lang tid sykehusbesøket vil ta.

Etterskuddsvis betaling

Ved etterskuddsvis betaling kan, du ved hjelp av betalingskort (for eksempel. VISA kort), reservere et beløp på parkeringsautomaten. Beløpet som ikke brukes, blir refundert.

  1. Trekk betalingskortet i betalingsautomaten.
  2. Reserver et beløp.
  3. Når du avslutter besøket, trekker du betalingskortet igjen (det samme som først benyttet) i betalingsautomaten (den samme betalingsautomat som først benyttet) og du blir logget ut.

​Fordelen med denne ordningen er at du hverken betaler for mye parkeringsavgift eller risikerer at parkeringstiden løper ut på grunn av forsinkelser.

Parkeringstid kan kjøpes ved automaten eller ved bruk av EasyPark-app (EasyPark tar 15 prosent tillegg for bruk av deres app). EasyPark SMS tjeneste – transaksjonsavgift 3 prosent minimum 2 kr (se beskrivelse på automat).

Priser 2024

  • 48 kr per time
  • 302 kr per døgn
  • 995 kr per uke

EasyPark-kode: 3004.

Gjelder alle dager og hele døgnet.

Kontakt​​​

Generelle henvendelser:

Klager​​

Klage på kontrollsanksjon kan legges inn via ous.parkerings.info eller per brev til:

Oslo universitetssykehus HF
Oslo sykehusservice
Postboks 4956 Nydalen
0424 Oslo
Merk Kontrollsanksjon – Parkering​

OUS  parkeringsområder håndheves etter Parkeringsforskriften av 18. mars 2016 nummer 260.

​Tolketjenester ved Oslo universitetssykehus

Sykehuset ordner med kvalifisert tolk til pasienter som ikke snakker norsk. Tolketjenester er gratis for pasienter. Pårørende skal ikke tolke på sykehuset.

Les mer om tolk og Tolkesentralen.

Sengepostene har trådløst nettverk. Du kan ta med egen PC og mobiltelefon.

Alle pasienter på sykehuset har krav på privatlivets fred. Vis hensyn ved å ikke ta bilder, film eller omtale andre i sosiale medier uten å spørre dem først.

Husk at det er helt i orden å si nei om du skulle bli spurt.

Stillerom

Det er et rom i bygg 6, 2. etasje, som er tilpasset dette formålet etter at kapellet stengte.

Prestetjenesten

Se informasjon om Prestetjenesten.

Samtalepartner fra ulike tros- og livssynstradisjoner

Se informasjon om samtalepartnertjenesten.

Tilrettelegging for tro og livssyn

Se hvordan vi kan tilrettelegge for deg og din utøvelse av tro og livssyn.

Vi ber om at pasientene i størst mulig utstrekning ikke tar med seg verdisaker ved planlagt innleggelse. 

Mindre verdisaker som lommebok, kontanter, smykker og nøkler kan sykehuset oppbevare i en verdipose i et spesialsikret rom. Verdisakene leveres inn ved innleggelse og utleveres ved utskrivning.

Større ting må oppbevares på post eller overleveres pårørende.

Ta kontakt med posten du skal innlegges for mer informasjon.