Tverrfaglig spesialisert utredning og behandling til pasienter som ønsker endring i sin livssituasjon.
Differensiert behandling tilrettelegges for den enkelte ved å tilpasse behov for liten/stor enhet, rammebetingelser, matching og eventuell erfaring fra tidligere innleggelser.
Målet med behandlingen er å skape bedring av livssituasjonen. Behandlingen består av gruppeterapi, individualterapi, miljøterapi, undervisning og fysisk aktivitet. For at pasienten skal ha nytte, kreves det aktiv deltakelse i egen behandling. Pasientene skal selv ha personlige mål med behandlingen.
Behandlingen er basert på ett humanistisk menneskesyn med et helhetlig fokus på avhengighet, fysisk og psykisk helse og sosiale forhold. Alle pasienter har et tverrfaglig behandlingsteam bestående av psykolog/lege, sosionom, sykepleier/vernepleier og miljøarbeidere.
Behandlingslengde avklares i oppstartsfasen av behandlingen, og kan være opp til 6 måneder inneliggende. Behandlingsnytte vurderes fortløpende.
Vi tilstreber totalavhold av både legale og illegale rusmidler, da inntak kan påvirke behandlingsnytten.
For å oppnå optimalt utbytte av behandlingen kreves avhold fra rusmidler og aktiv deltakelse fra pasienten.
Metoder
Våre viktigste metoder er kognitiv terapi og motiverende intervju. Kognitiv terapi handler om å se sammenhengen mellom tanker, følelser og handlinger. Automatiske tankemønstre kan virke ødeleggende. Vi ønsker å hjelpe pasienten med å bli bevisst på sinetankemønstre, og å finne alternative tenke- og handlemåter.
Vi jobber også ut fra motiverende intervju, hvor vi utforsker ambivalens og motivasjon for å skape endring.
Målgruppe
Kvinner og menn over 26 år med ulike typer rusmiddelavhengighet, hovedsakelig illegale rusmidler. Pasientene har oftest langvarige avhengighetstilstander. I tillegg har de fleste fysiske/psykiske plager.
Seksjonen tilbyr primært frivillig behandling etter spesialisthelsetjenestelovens § 3-12. Vi har også mulighet for å ta i mot pasienter etter straffegjennomføringslovens § 12 etter særskilt vurdering, og tilbakehold uten eget samtykke (tvang) etter helse- og omsorgstjenesteloven § 10-2 og tilbakehold med eget samtykke (frivillig tvang) etter § 10-4.
Seksjonen ledes av Kari Bakke Larring
Henvisning
Henvisning til vurdering for planlagt tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) sendes til Oslo universitetssykehus HF, sentralt henvisningsmottak.
Informasjon om pasient- og pårørendeopplæring
Informasjon om avdelingens pasient- og pårørendeopplæring finner du her