Albuebrudd hos barn
Albueleddet består av overarmsknokkelen (humerus) og de to underarmsbeina spolbeinet (radius) og albuebeinet (ulna). Ved en bruddskade kan alle tre knoklene være brukket, men som regel er bare en eller to skadet.
Det er sannsynlig at bruddet må opereres hvis det er avstand mellom bruddendene, hvis bruddendene står skjevt, eller hvis bruddet omfatter selve leddflaten.
I alle de tre knoklene er det vokseskiver i nærheten av albueleddet. En skade i vokseskiveområdet gjør at vi ønsker å gjenopprette den anatomiske stillingen som var før skaden. Typen operasjon er avhengig barnets alder, hvor bruddet sitter og hvor alvorlig bruddet er.
Det er oftest barn mellom fem og ni år som pådrar seg albuebrudd, og bruddene er ofte i nedre del av overarmsbeinet.
Før
Hvis det ikke er skade på nerve(r) og/ eller blodkar, og barnet ikke har store smerter, er det ikke nødvendig å operere umiddelbart. Hvis bruddendene ikke ligger for langt fra hverandre, kan barnet ha armen i en stabil gips og avvente operasjonen til dagen etter.
Behandlingen utføres i narkose. En foresatt kan være sammen med barnet til det har sovnet av narkosen, deretter følges dere ut av operasjonstuen.
Under
Under operasjonen settes bruddendene sammen så godt som mulig og man setter metallpinner eller skrue(r) slik at stillingen holder seg. Pinnene settes gjennomn huden, og de forblir stående der til bruddet er grodd. Vi legger bandasje og gips utenpå for å beskytte bruddet og pinnene i behandlingstiden.
Operasjon
Hvis vi ikke lykkes med å rette opp bruddet uten å snitte i huden, må vi gjøre en åpen operasjon. Vi tar røntgenbilde etterpå som dokumenterer bruddstillingen, og de fleste reiser hjem fra sykehuset operasjonsdagen eller dagen etter. Barnet får med fatle til armen.
Vanligvis kontrolleres bruddstillingen på poliklinikken etter en ukes tid. Gipsen fjernes og pinnene trekkes ut når bruddet er grodd, som regel tre til fem uker etter operasjonen.
Barnet må tilbake på sykehuset og de fleste får en kortvarig narkose når pinnene trekkes ut. Pinnene kan også trekkes ut på poliklinikken uten narkose om barnet ønsker det. Hvis barnet har fått kortvarig narkose, kan dere reise hjem etter et par timer. Som regel har barnet lite vondt etter at pinnene er fjernet.
Ulike brudd
Ved brudd i spolbeinet (såkalt radiusfraktur), kan det hende vi må operere inn en tynn nagle for å holde bruddstillingen. En slik nagle settes inn i knokkelen fra håndleddsområdet og tas som regel ikke ut igjen.
Ved brudd i albuebeinet (såkalt ulnafraktur) bruker vi tynne stålpinner eller tykk tråd (som løser seg opp etter en del uker) for å holde bruddet på plass. Det er som regel nødvendig med gips noen få uker. Disse pinnene, men ikke tråden, tas ut igjen.
Brudd i knoklene på en av sidene av overarmsbenet (såkalte (epi-)kondylfrakturer) skjer oftest hos barn mellom syv og ni år. Ved slike brudd må vi som oftest lage snitt i huden, og ved åpen operasjon settes bruddendene sammen. Vi fikserer bruddet med pinner (som ovenfor) eller med en eller flere skruer. Hvis vi har brukt skruefiksering, slipper barnet som regel gips mens bruddet gror.
Påvirkning på nerver eller skade på blodåre
Hvis bruddet/bruddene har påvirket nerver eller gjort skade på blodkar, er behandlingen og oppfølgingen mer komplisert. I albueområdet er det tre nerver som går til hånden og en større blodåre. Når barnet kommer til sykehuset, vil vi derfor kjenne etter puls i håndleddsområdet og undersøke om fingerbevegelsene og følelsessansen i fingrene er intakt.
Hvis vi har mistanke om at nervene er påvirket, vil dette nesten alltid bedres når bruddendene rettes opp. Hvis nervepåvirkningen er der etter operasjonen, vil den oftest bli normal igjen etter noen uker eller måneder.
Ved åreskade, retter denne seg også som regel når bruddendene settes på plass. Hvis det fortsatt er mistanke om skade av blodkar, må det gjøres åpen reparasjon av åren.
Sykehusoppholdet blir da forlenget fordi vi må observere blodsirkulasjonen videre. Det kan være barnet må få blodfortynnende medisin noen uker etterpå for at det ikke skal danne seg blodpropp i den reparerte åren.
Smertestillende
Når barnet skrives ut fra sykehuset, greier det seg vanligvis med smertestillende som ikke er reseptbelagt. Hvis det gjør vondt i albueområdet selv om barnet bruker slike smertestillende, bør dere kontakte sykehuset.
Forholdsregler
Når pinnene står ut gjennom huden, kan det bli infeksjon hvis bandasjeringen og/eller gipsen blir ødelagt. Det er svært viktig at det ikke kommer vann under gipsen. Hvis barnet opplever økende smerter kan dette være tegn på infeksjon.
Etter
Etter at bruddet er grodd, starter prosessen med å få tilbake bevegeligheten i albueleddet. Barnet greier opptreningen best selv gjennom å være i vanlig aktivitet.
Som regel er albuen i varierende grad stiv for både bøy og strekk. Noen oppnår aldri full strekk i albuen etter skaden, men forskjellen fra tidligere er som regel så liten at det ikke har noen betydning i det daglige. Hos barn er det sjelden nødvendig med opptrening hos fysioterapeut.
Hvis bruddet er i området med vokseskiver eller hvis nervene er påvirket, kan det være nødvendig med kontroll ved poliklinikken i noen måneder etter bruddet er grodd, noen ganger i noen få år.
Vi vil da kontrollere at det ikke blir skjevstilling i albueområdet. Hvis bevegeligheten er redusert over tid, kan det bli nødvendig med opptrening hos fysioterapeut.