Dersom du tror at du har en arbeidsrelatert sykdom, kan du kontakte fastlegen din (eller en annen lege) som sammen med deg vurderer om det er riktig å sende en henvisning til arbeidsmedisinsk / yrkesmedisinsk avdeling.
Hvis vi ut fra henvisningen mener at vi kan hjelpe deg med spørsmålene, blir du innkalt til undersøkelse. Det er viktig at det i henvendelsen fra fastlegen kommer klart frem hva problemstillingen er.
Det er til stor hjelp om du før timen hos oss tenker nøye igjennom og gjerne skriver ned litt om din yrkeskarriere og eventuelle arbeidsmiljøpåvirkninger. Sammen med innkallingen får du et skjema der vi ber deg oppgi tidligere og nåværende arbeidsforhold.
Der det er aktuelt ber vi om at du tar med datablader (informasjon om farlige egenskaper ved et kjemikalium) og annen tilgjengelig informasjon om påvirkninger du har vært utsatt for.
Arbeidsmedisinsk register
Arbeidsmedisinsk register samler opplysninger om pasientene som utredes for yrkessykdom ved Seksjon for miljø og arbeidsmedisin, Oslo universitetssykehus. Alle pasienter som blir utredet ved arbeidsmedisinsk poliklinikk inviteres til å delta i registeret. Legen som du møter vil informere deg om registeret. Hvis du samtykker til å delta i registeret, vil du kunne bli kontaktet for fremtidige forskningsstudier som forsker på de yrkesplagene du har. Disse forskningsstudiene vil være forhåndsgodkjent av Regional komité for medisinsk etikk. Du vil bli kontaktet per brev for innhenting av samtykke før deltakelse i disse studiene.
Hva innebærer det å være registrert i det arbeidsmedisinske registeret?
Opplysningene som registreres om deg er:
- navn og personnummer
- bakgrunnsopplysninger
- symptomer
- opplysninger om eksponering (type, varighet, konsentrasjon)
- relevante diagnoser
- bruk av verneutstyr
- røyking
Deltakelse i registeret vil ikke medføre ekstra prøver eller undersøkelser, og det tar heller ekstra tid ved besøket på arbeidsmedisinsk poliklinikk. Deltakelse innebærer ikke avvik fra ordinær behandling. Det vil heller ikke ha noen innvirkning på din utredning, behandling eller oppfølgning ved Seksjon for miljø og arbeidsmedisin.
Det er frivillig å la seg registrere i dette registeret. Du kan trekke samtykket når som helst og uten å oppgi noen grunn til dette. Dette vil ikke få konsekvenser for din videre behandling eller utredning. Dersom du trekker deg fra registeret kan du kreve å få slettet innsamlede opplysninger, med mindre opplysningene allerede er inngått i analyser eller brukt i vitenskapelige publikasjoner.
Dersom du senere ønsker å trekke deg eller har spørsmål til registeret, kan du kontakte overlege og forskningsgruppeleder Bato Hammarstrøm tlf. 23 01 66 67 / e-post adresse: bato.hammarstrom@ous-hf.no