Sviktende hukommelse er det aller viktigste symptomet ved demens. Mange kan leve godt i mange år med en demenssykdom hvis de får god omsorg og riktig behandling, men vi har ingen helbredende behandling å tilby i dag.
Hvem får demens?
Demens er vanligst hos eldre og er sjelden under 65 år. To til tre prosent av befolkningen mellom 65 og 74 år rammes, mens cirka 15 prosent over 75 år har demens. I gruppen 90 år og eldre er forekomsten mer enn 35 prosent. Noen flere kvinner enn menn får demens. Alkoholisme, hjerte-karsykdommer og diabetes gir økt risiko for å få demens.
Grader av demens:
Mild demens: Pasienten har svekket hukommelse som gjør at det er behov for noe hjelp i det daglige, til for eksempel handling, matlagning, økonomi og med medisiner.
Moderat demens: Pasienten er mer hjelpetrengende og må også ha hjelp til de fleste av dagliglivets funksjoner som personlig hygiene, av- og påkledning. Ofte er det nødvendig med omsorg mange ganger i døgnet eller kontinuerlig.
Alvorlig demens: Pasienten er helt pleietrengende. Kroppslige funksjoner som gange, koordinasjon av bevegelser og svelgfunksjon er ofte redusert. De aller fleste med alvorlig demens trenger pleie i sykehjem.
Forebygging av demens?
Demens kan til en viss grad forebygges på samme måten som hjerte-kar sykdommer og diabetes type 2 forebygges. Det viktigste er en sunn livsstil med fysisk aktivitet og variert kost med mye grønnsaker, frukt og fisk, samt å unngå overvekt og ikke røyke. Måtehold med alkohol er viktig. Hodeskader gir også økt risiko for demens, og beskyttelse av hjernen (bruk av hjelm) mot skader er et viktig tiltak. Høyt blodtrykk og høyt kolesterol er viktige risikofaktor for demens og som bør behandles med livstilstiltak og legemidler.
Behandlingsteamet i geriatri er tverrfaglig sammensatt og består av geriatere (leger med/eller i spesialistutdanning i geriatri og indremedisin), sykepleiere, sosionom, ergoterapeut og fysioterapeut. De fleste sykepleierne er spesialutdannet innen geriatri og kan gjennomføre egne konsultasjoner.
Tverrfaglig utredning av kognitiv svikt, ved geriatrisk poliklinikk
Geriatrisk poliklinikk kan tilby tverrfaglig utredning av:
Generell geriatrisk utredning
Utredning av kognitiv svikt og demens
Utredning av falltendens
Utredning av funksjonssvikt
Utredning av synkope
Utredning av inkontinens (eldre multisyke, skrøpelige)
Kontroll etter hjerneslag
Kontroll etter hoftebrudd med eller uten bentetthetsmåling
Vurdering av legemidler og interaksjoner/bivirkninger
Hjemmebesøk ved behov, tverrfaglig undersøkelse herunder lege-konsultasjon, daghospital/dagutredning, nettverksmøter. Daghospital/dagutredninger kan særlig være aktuelt for demenspasienter, pasienter med sammensatte problemer og falltendens