Gynekologisk sengepost

Embolisering ved store blødninger fra livmoren

Embolisering utføres oftest for behandling av store blødninger fra livmoren. Blodstrømmen i pulsårene (arteriene) til hele eller deler av livmoren blir blokkert ved hjelp av små partikler som sprøytes inn i blodårene.

 

 

Innledning

Den vanligste tilstanden som behandles med embolisering av livmoren er myomer (muskelknuter). Embolisering kan også brukes i andre sammenhenger for å redusere blødning. Det kan være ved stor blødning etter en fødsel eller ved andre forandringer i livmoren som gir unormalt stor blødning. Behandling med embolisering er et alternativ til tradisjonelle operasjoner og innebærer at du kan beholde livmoren.

Embolisering av muskelknuter (myomer) i livmoren utføres også for at myomene skal skrumpe og gi mindre trykkplager.

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Faste

Du må møte fastende til avtalt tid.

Medisiner

Hvis du bruker faste medisiner skal du som regel ta disse som vanlig om morgenen. Bruker du blodfortynnende medisiner må du snakke med legen om dette når du er til forundersøkelse på poliklinikken.

Under

Behandlingen blir gjennomført i lokalbedøvelse. Du får enten epidural eller en pasientstyrt smertepumpe. Legen vurderer hva som er best for deg. Du får smertestillende og avslappende medisin før og etter behandlingen.

Et tynt plastrør (kateter) innføres i lyskepulsåren. Legene bruker gjennomlysningsapparat for å kontrollere hvor kateteret går. Kateteret føres fram til blodåren som forsyner muskelknuten og små partikler sprøytes inn. Disse føres med blodstrømmen fram til knuten og tetter blodårene til muskelknuten.

Behandlingen foregår på røntgenavdelingen, men du er innlagt på gynekologisk avdeling. Inngrepet utføres av spesialutdannede røntgenleger.

På slutten av selve behandlingen eller like etter vil du kjenne smerter som følge av stopp i blodforsyningen til knuten. Det vil være en sykepleier som passer på deg og gir deg mere smertestillende om du trenger det. Plastrøret i lysken tas ut ved avslutningen av inngrepet.

Etter

Etter inngrepet blir du kjørt til overvåkningsavdeling, hvor du ligger til du er godt smertelindret. Deretter blir du kjørt tilbake til rommet ditt på sengeposten.

Du vil få sterke smertestillende medisiner det første døgnet som kan gjøre deg sløv og uvel. Dagen etter er man vanligvis mye bedre og trenger mye mindre smertestillende.

Etter inngrepet skal du ligge stille (flatt i sengen) i cirka 4 timer for å hindre blødning fra lysken.

Du kan spise og drikke når du føler for det.

De fleste kan reise hjem to dager etter behandlingen, med sykemelding for to-tre uker.  Det er ikke vanlig å ha vesentlige smerter etter hjemreise, men mange føler seg slappe og slitne i et par uker etter behandlingen.

Graviditet etter behandlingen

Det er begrensede erfaringer når det gjelder graviditet etter embolisering. De fleste vil ha uendret evne til å bli gravide etter behandlingen.

Det ser ikke ut til å være øket risiko for dårlig blodforsyning til barnet under graviditet etter embolisering; Barn som er født etter embolisering er like store og friske som andre barn.

Det ser imidlertid ut til å være øket risiko for blødning i forbindelse med fødsel og også øket risiko for tidlig fødsel. Hos kvinner som ønsker barn i fremtiden, vil vi vurdere behandlingsalternativer ekstra nøye før vi eventuelt anbefaler embolisering.

Forventet behandlingsresultat

Volumet av muskelknutene skrumper gjennomsnittlig til halve størrelsen i løpet av de første 6 månedene etter behandlingen. Muskelknutene forsvinner som regel ikke helt, men ”dør” og gir ikke lenger plager. Cirka 90 prosent (90 av 100) av kvinnene får normal eller svært liten blødning. Av de som har plager med trykkfølelse før behandlingen, vil 60-90 % bli helt bra.

Tilbakefall

Cirka 15 prosent (15 av 100 behandlede pasienter) vil få tilbakefall av plager i løpet at de første 5 år etter behandlingen.

Noen (cirka 15 prosent) får litt feber, slapphet og /eller økt utflod i noen dager til uker etter behandlingen. Hvis feberen blir høy eller du føler deg dårligere må du kontakte avdelingen.

Forholdsregler

Du behøver ikke å ta spesielle forhåndsregler etter behandlingen. Du kan drive fysisk aktivitet og ha sex når du ønsker det.

Kontroll - oppfølging

Det er ikke nødvendig med spesiell kontroll etter behandlingen. Du får imidlertid telefonnummer til avdelingen når du reiser hjem, slik at du kan ta kontakt direkte i de første ukene etter behandling om du skulle få økende smerter, feber eller kraftig blødning.

Vær oppmerksom

En sjelden gang kan det bli blødning og blodansamling i lysken der kateteret er satt inn.

Noen få kvinner opplever at biter av muskelknutene støtes ut gjennom skjeden. Dette kan oppleves ubehagelig og gi forbigående smerter, feber og illeluktende utflod. Av og til må man gjøre en utskrapning av livmoren i narkose på grunn av dette.

Noen (cirka 15 prosent) får litt feber, slapphet og/eller økt utflod i noen dager til uker etter behandlingen. Hvis feberen blir høy eller du føler deg dårligere må du kontakte avdelingen.

Noen få opplever også langvarig utflod (mer enn 4 uker).

Risiko for å miste menstruasjonen helt som resultat av behandlingen er liten for kvinner under 45 år (1-3 prosent). For kvinner over 45 år er risikoen ca 10 prosent.

Risiko for å måtte fjerne livmoren på grunn av komplikasjoner er svært liten (mindre enn 1 av 100 kvinner).


Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Apotek

​Apotek på Ullevål sykehus

Apoteket finner du mellom  byggene 2 og 11, ved siden av Kiwi dagligvarebutikk og kafèen Espresso House.

Åpningstider:
Mandag til fredag: 08.00 - 17.00
Lørdag:                  10.00 - 14.00

Avvik kan forekomme, konferer med apotekets egne nettsider:
https://sykehusapotekene.no/steder/oslo-ulleval

Kontakt:
Telefon: 23 20 52 00
E-post: ulleval.apotekutsalget@sykehusapotekene.no

Barne- og ungdomsaktiviteter

Barne- og ungdomsaktiviteter på Ullevål sykehus

De fleste tilbudene til barn og unge på Ullevål sykehus finnes på Barnesenteret i bygg 9. Barnesenteret har utendørs lekeplass og leketerapiavdeling med førskolelærere

Tlf. 23 01 55 73 / 23 01 55 79

Lekekroker finnes i alle avdelinger som behandler barn

Ungdomsrom på Ullevål

På Kreftsenteret i bygg 11 finnes et eget ungdomsrom for fritidsaktiviteter. Dette er hovedsaklig for ungdommer som er pasienter, men kan også benyttes av andre.

Bibliotek

​Bibliotek på Ullevål sykehus

Seksjon for helseinformasjon til pasienter og pårørende et åpent informasjonssenter med en oppdatert og rikholdig samling av helsefaglig litteratur, nyttige brosjyrer og mulighet for å låne generell litteratur for barn og voksne.

Du finner biblioteket i bygg 10 (Ullevål hotell).

Åpningstider:

Mandag-tirsdag-torsdag-fredag: 10.00-16.00
Onsdag: 10.00-19.00
Lørdag-søndag stengt

Kontakt:

Telefon: 23 01 51 40

Telefontid: 08.30-16.00 (onsdag til 19.00) 

seksjonforhelseinfo@ous-hf.no

Blomster og gaver

​Blomster og gaver på Ullevål sykehus

Narvesen-kiosken ved hovedinngangen, Kiwi-butikken i Vestre gate og Ullevål hotell, i bygg 10 har gaver og blomster.

Butikk

Daglivarebutikk på Ullevål sykehus

På Ullevål sykehus er det en ​Kiwi dagligvarebutikk i Vestre gate, mellom byggene 2 og 11.

Åpningstider:

Hverdager:  07:00 - 23:00
Lørdag:       09:00 - 21:00
Søndag:      Stengt

Kontakt:

Telefon: 22 46 61 11 

Endre time

​Hvis du har fått innkallingsbrev fra sykehuset på helsenorge.no, kan du nå sende beskjed direkte til avdelingen hvis du trenger et nytt tidspunkt for timen eller ønsker å avbestille timen din.

Du får denne muligheten når du åpner innkallingsbrevet i din innboks på helsenorge.no, der du har tilgang til en svarknapp. Du kan bruke svarknappen for å gi beskjed om at oppsatt tid ikke passer. Det betyr at du i stedet for å ringe til sykehuset kan gi beskjed digitalt hvis du trenger å endre tidspunkt eller ønsker å avbestille timen din.

Du må si i fra senest 24 timer før for å unngå å måtte betale gebyr for timen som ikke passet.

Tjenesten er for alle over 16 år som har en bruker og har samtykket til full tilgang på helsenorge.no

Hvis du mottar innkallingsbrevet på Digipost, e-Boks eller som papirpost må du fortsatt ringe til avdelingen for å endre eller avbestille timen din. Kontaktopplysninger til avdelingen finner du i brevet eller via våre nettsider i oversikten Avdelinger A-Å

Tjenestene er en del av arbeidet som gjøres i Helse Sør-Øst med å erstatte funksjonene som før var del av minjournal.no

Sikker kanal for kontakt med sykehuset

Du kan se dialogen i ditt personlige helsearkiv på helsenorge.no og i dokumentoversikten i pasientjournal.

Frisør

Frisør på Ullevål sykehus

Studio Alf Ullevål AS (over Kiwi)

Midlertidig stengt pga pandemien.

Telefon: 22 60 67 44.

Hotell

​Hotell på Ullevål sykehus

Hotellet består av 131 gjesterom, fordelt på åtte etasjer. Alle rom er utstyrt med eget bad/WC, TV, telefon og kjøleskap. Internett er tilgjengelig mot betaling. Ullevål hotell er hovedsakelig et tilbud for pasienter som av ulike årsaker har behov for å være i nærheten av sykehusets tjenester. Deres pårørende kan også bo på hotellet.

Restaurantens åpningstider:
Hverdager
Frokost  07.00 - 09.00
Lunsj      11.30 - 13.00
Middag  16.30 - 18.30

Helg og helligdager
Frokost  08.00-10.00
Lunsj     12.00-13.00
Middag 16.00-18.00

Hotellet ligger på sykehusområdet i bygg 10, mellom Kvinnebarn senteret og Patologibygget (Blodbanken).

Holdeplass for trikk og buss finnes rett utenfor sykehusets hovedinngang i Kirkeveien. Flybussene til og fra Gardermoen stopper på samme holdeplass som lokalbussen.

Vi anbefaler at det benyttes kollektivtransport fordi antallet parkeringsplasser på området er begrenset.

Innsjekking/utsjekking
Hovedinnsjekking er etter klokken 15 og hovedutsjekking skjer før klokken 10.

Kontakt:
Telefonnummer til resepsjonen: 21 60 36 00
Telefonnummer til catering/møtemat: 21 60 36 17

E-postadresse: ulleval.hotell@medirest.no

Pasientreiser
Du kan få dekket din pasientreise når du reiser til eller fra offentlig godkjent behandling.
Trykk her for mer informasjon om dekning av reiseutgifter i forbindelse med pasientreiser.

Du kan ha rett på godtgjørelse for utgifter til mat og overnatting når du har vært på reise til eller fra behandling.
Trykk her for mer informasjon om dekning av hotellopphold via Paisentreiser.

 

Internett og sosiale medier

​Internett på Ullevål sykehus

Det er internettilgang på en del av sengepostene. Forhør deg der du skal legges inn. Du må ha med egen pc. Ansatte hjelper deg med kode for tilgang.

Læresenteret (1. etg i pasienthotellet, bygg 10) tilbyr bruk av PC-er med internettilgang, samt trådløst nettverk.

Alle pasienter på sykehuset har krav på privatlivets fred når de er på sykehus. Vis hensyn ved å ikke ta bilder, film eller omtale andre på sosiale medier uten å ha spurt dem først.

Kafe, kantine og kiosk

Kafè, kantine og kiosk på Ullevål sykehus

Pasienter, pårørende og andre besøkende kan få kjøpt mat følgende steder (vær oppmerksom på at det kan være andre åpningstider i ferier og høytider).

Kiosken i Hovedinngangen, bygg 4:
Mandag - fredag 07:00- 20:00
Lørdag - søndag 10:00 - 18:00

Kantina i Hovedinngangen/Sentralblokka, bygg 4:
Mandag-fredag 07:00-17:00
Lørdag-søndag stengt

Kantina på Søsterhjemmet, bygg 2:
Mandag - fredag 08:00 - 14:00
Lørdag-søndag stengt

Kantina på Barnesenteret, bygg 9:
Mandag-fredag 09:00-14:30
Lørdag-søndag stengt

Kafé på Kreftsenteret, bygg 11:
Mandag-fredag 07:30-14:30
Lørdag-søndag stengt

Kafé ved Blodbanken, bygg 25:
Mandag-fredag 07:30-14:30
Lørdag-søndag stengt

Kafé i bygg 37:
(Bl.a holder Avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering til her)
Mandag - fredag 09:00 - 14:00
Lørdag-søndag stengt

Kafé og kiosk ved Ullevål hotell, bygg 10:
Hotellets kafé og kiosk er bemannet hele døgnet. Her får man kjøpt kaffe, mineralvann, øl, vin, diverse utvalg av kaker, baguetter, salater, iskrem og et enkelt kioskutvalg.

Restauranten ved Ullevål hotell, bygg 10:
Hverdager
Frokost  07.00 - 09.00
Lunsj      11.30 - 13.00
Middag  16.30 - 18.30

Helg og helligdager
Frokost  08.00 - 10.00
Lunsj     12.00 - 13.00
Middag 16.00 - 18.00

Dagligvarebutikk (KIWI) på Ullevål sykehus:
Det er også mulig å kjøpe varm og kald mat på KIWI dagligvarebutikk, som ligger mellom byggene 2 og 11.

Kart over Ullevål sykehus

Kollektivtrafikk til Ullevål sykehus

​Kollektivtrafikk til Ullevål sykehus

Det går både buss og trikk til Ullevål sykehus, med stoppesteder ved hovedinngangene til sykehuset.

Se www.ruter.no for ruteinformasjon.

Minibank

​Minibank på Ullevål sykehus

Finnes ved Narvesen kiosken i hovedinngangen, bygg 4.

Postkasse

​Postkasse på Ullevål sykehus finner du ved inngangen til apoteket, mellom byggene 2 og 11. 

Sykehusskole

​Skole på Ullevål sykehus

Sykehusskolen finner du i 4.etasje på Barnesenteret, bygg 9.

Sykehusskolen i Oslo universitetssykehus har egne lærere og egne rom på sykehuset. Hvis du ikke kan komme til skolerommet, kan du få undervisning på pasientrommet.

Sykehusskolen er forskjellig fra en vanlig skole. Her er det ikke klasser. På Ullevål sykehus betyr det at barn og ungdom fra ulike klassetrinn i grunnskolen og videregående skole kan få undervisning i det samme rommet.

Åpningstider:

Mandag 9.30 - 12.00
Tirsdag - torsdag 9.30 - 12.00 og 13.00 - 15.30
Fredag 9.30 -12.00 og 13.00 - 15.00
Skolen er åpen i høst- og vinterferien.

Tannlege

​Tannlege på Ullevål sykehus

Det er tannlegekontor på Ullevål i samme bygg som Kiwi dagligvarebutikk, mellom bygg 2 og 11.

Tro og livssyn - Kapell, stillerom, prest og samtalepartnere

​Kapellet på Ullevål sykehus

Ullevål har kapell i Lab-bygget (bygg 25) og stillerom i Sentralblokka (bygg 4) og på Kreftsenteret (bygg 11).

Kapellet benyttes til båreandakter, begravelser og syninger av døde. Rommet er tilrettelagt for bruk av alle tros- og livssyn.

Stillerom på Ullevål sykehus

I stillerommene kan du tenne lys og sitte i bønn eller stille refleksjon.

Prestetjenesten

Se informasjon om Prestetjenesten

Samtalepartnere fra ulike tros- og livssynstradisjoner

Se informasjon om samtalepartnertjenesten

Tilrettelegging for tro og livssyn

Se hvordan vi kan tilrettelegge for deg og din utøvelse av tro og livssyn

 

Velvære og kroppspleie

​Velvære og kroppspleie på Ullevål sykehus

Medicaklinikken og Medica Spa holder til på Ullevål sykehus, og tilbyr et vidt spekter av behandlingsformer til pasienter, pårørende og ansatte ved sykehuset.

Medicaklinikken har hudterapeut, fotterapeut, akupunktør, fotsoneterapeut, homeopat, kiropraktor og massasjeterapeut.

Se www.medicaklinikken.no for mer informasjon.

Fant du det du lette etter?