Behandling
Endoskopisk fjerning av polypp i endetarmen (ESD)
Polypper er utvekster i slimhinnen i tarmen. Et endoskop er et 10-14 mm tykt bøyelig instrument med et kamera på tuppen, som overfører bilder til en skjerm. Ved endoskopisk fjerning av polypper i endetarmen (ESD) er hensikten å forhindre utvikling av sykdom i polyppen.
Ved ESD føres endoskopet inn gjennom endetarmen og den nederste delen av tykktarmen. Noen større polypper bør fjernes litt dypt i slimhinnen. Ved ESD sprøytes det, med bruk av endoskop, væske inn i slimhinnen under polyppen. Deretter skjæres polyppen ut fra tarmen med diatermi, en metode til å brenne ut vev ved hjelp av elektrisk strøm. På grunn av varmen størkner proteinene (koagulerer) og cellene dør.
Før
Forutsetningen for en vellykket undersøkelse er at tarmen er helt ren.
Hvis du bruker blodfortynnende medisiner er det viktig at du leser teksten nedenfor og følger instruksjonene.
Ta med deg dine faste medisiner til sykehuset slik at du eventuelt kan ta disse med en gang undersøkelsen er ferdig.
Under
Under selve undersøkelsen får du en spesialbukse på deg og du ligger på en undersøkelsesbenk. Du får et stort plaster på låret, som via en ledning blir koblet til et diatermiapparat.
Det kan være behov for at du snur og vender på deg i løpet av undersøkelsen.
Gjør det vondt?
Det er viktig at du prøver å slappe av og puste normalt. Ved ESD settes det CO2-gass og vann inn i tarmen, noe som kan gi mageknip og luftsmerter. Det er en fordel om du slipper ut luft fra endetarmen underveis i undersøkelsen, da vil det bli mindre mageknip. Det kan også være aktuelt at du får avslappende og/eller smertestillende medisiner.
Hvor lenge varer behandlingen?
Vanligvis varer undersøkelsen 1-3 timer.
Hva skjer etterpå?
Vanligvis må du være noen timer på sykehuset til observasjon etter avsluttet undersøkelse. Det kan også bli aktuelt med innleggelse. Har du fått beroligende medisin kan du ikke selv kjøre bil før dagen etterpå.
Etter undersøkelsen kan det være en del luft igjen i tarmen. Man kan derfor føle seg litt oppblåst eller ha litt mageknip, men det går vanligvis raskt over og luften finner sin naturlige vei ut.
Det vil være litt blod som kommer ut det første døgnet etter ESD-undersøkelsen. Det er helt normalt og ikke farlig.
På grunn av et fargestoff (indigocarmin) som brukes i tarmen ved undersøkelsen, er det normalt at urinen blir grønnfarget dagen etter ESD-undersøkelsen. Det er også helt ufarlig.
Etter
Du vil bli innkalt til kontroll vanligvis etter noen måneder.
Komplikasjoner er sjeldne. Ved fjerning av polypper eller annen type terapi kan det oppstå blødninger eller små skader i slimhinnen. Disse kan vanligvis behandles under selve undersøkelsen. I svært sjeldne tilfeller kan det oppstå hull på tarmen. Dette kan kreve operasjon. Legen som skal undersøke deg vil informere deg om dette før undersøkelsen.
Vær oppmerksom
Skulle du få magesmerter som øker på eller blødning som ikke gir seg etter du kommer hjem, må du straks kontakte sykehuset.
Kontakt
Ullevål sykehus Bygg 6
Gastromedisinsk avdeling
Oppmøtested
Gastromedisinsk poliklinikkBygg 6 inngang 6b eller 6a, 3. etg, Ullevål sykehus
Telefon: 22 11 94 06 (hverdager 10:00-11:30 og 13:00-14:30
Ullevål sykehus Bygg 6
Kirkeveien 166
0450 Oslo