Ved familiær hyperkolesterolemi (FH) er både kosthold, livsstil og medisiner en del av behandlingen. For de aller fleste med FH er det nødvendig å bruke medisiner for å redusere kolesterolnivået i blodet tilstrekkelig. Kosthold og livsstil har også betydning for kolesterolnivået i blodet, og et kolesterolsenkende kosthold er derfor en del av behandlingen.
Høyt kolesterol over tid øker risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdom. Med medisiner, hjertevennlig kosthold og livsstil som senker kolesterolet, blir den totale kolesterolbelastningen gjennom livet lavere. Da senkes også risikoen for å få hjerte- og karsykdom, og risikoen ser da ikke ut til å bli høyere enn hos dem som ikke har FH.
Behandlingen av FH er livslang. Det er vanlig med time ved en lipidpoliklinikk med 1-3 års mellomrom. I tillegg er det viktig at du følges opp hos fastlegen din.
Familiær hyperkolesterolemi - første time/kontrolltime
Hvis du har fått påvist FH er det vanlig med time hos lege og/eller klinisk ernæringsfysiolog ved en lipidpoliklinikk med 1-3 års mellomrom. I tillegg er det viktig at du følges opp hos fastlegen din.
-
Før
Endring av time:
Hvis du må endre eller avbestille timen er det viktig at du gir beskjed om dette i god tid. Vi har lang ventetid og din time kan da benyttes av andre. Hvis du må avbestille timen din, ta kontakt med lipidpoliklinikken på telefon. Telefonnummeret finner du i innkallingsbrevet.
Når du skal ta blodprøve før du kommer til sykehuset:
- Noen får tilsendt en rekvisisjon for blodprøve i posten sammen med innkallingsbrevet.
- Denne blodprøven tar du for eksempel hos fastlegen din 1-2 uker før oppmøte til timen.
- Har du fått tilsendt en rekvisisjon i posten, er det viktig at du tar med denne når du skal ta blodprøven.
- Før blodprøven bør du faste. En fastende blodprøve vil si at du ikke skal spise eller drikke de siste 10-12 timene før blodprøven (men du kan drikke vann).
- Det er viktig at blodprøven er tatt før timen på lipidpoliklinikken, slik at legen kan vurdere resultatene og behandlingen din videre.
- Hvis legen mangler noen blodprøvesvar under timen, kan det være behov for å ta blodprøve når du er på lipidpoliklinikken. Da vil du få nærmere beskjed om det av legen under timen.
- Du trenger ikke å være fastende når kommer til timen på lipidpoliklinikken.
Hvis du ikke skal ta blodprøve før du kommer til sykehuset:
- Hvis du ikke har fått tilsendt en rekvisisjon for blodprøve i posten, kan det likevel være behov for å ta blodprøve når du er på lipidpoliklinikken.
- Da vil du få nærmere beskjed om det av legen under timen.
Før timen kan du forberede deg på følgende:
- Noter gjerne ned spørsmål du har i forkant.
- Første gang du har time ved en lipidpoliklinikk er det satt av ca. 120 minutter til sammen, fordelt på ca. 60 minutter hos lege og ca. 60 minutter hos klinisk ernæringsfysiolog. Tiden som er satt av kan variere mellom behandlingssteder.
- Ved kontrolltime er det satt av ca. 30 minutter hos lege. Ved behov kan det også settes av ca. 30 minutter hos klinisk ernæringsfysiolog ved kontrolltime. Avsatt tid kan variere mellom behandlingssteder.
- Du får spørsmål om din helse, for eksempel om tidligere sykdommer, medisiner, sykdom i familien, og livsstil som røyk, kosthold og fysisk aktivitet.
- Det er vanlig at legen måler puls, blodtrykk, lytter med stetoskop over hjerte og lunger, og ser etter kolesterolavleiringer på øyne, hender og hælsener.
- Det er vanlig å måle høyde og vekt.
- Du kan bli spurt om hva dine forventninger til behandlingen er.
- Det er forventet at du forteller om ditt spisemønster og matvarevalg.
- Ved de fleste lipidpoliklinikker vil du få utdelt et spørreskjema om matvarevalg, SmartDiet. Skjemaet hjelper oss til å få et overblikk over kostholdet ditt, hvilke kilder du har til fett (mettet og umettet), fiber, sukker og til å få litt kjennskap til livsstilen din. Det tar ca. 10 minutter å fylle ut skjemaet.
-
Under
Når du kommer til sykehuset, er det viktig at du registrerer deg. Dersom du ønsker å ha med deg familie eller andre pårørende til timen, er dette helt greit.
Under legetimen gjør legen en vurdering av dine kolesterolverdier, sykdomshistorie og kliniske undersøkelser. I noen tilfeller vil det være behov for å ta blodprøve.
For de aller fleste som har FH er det nødvendig å bruke medisiner for å senke kolesterolet tilstrekkelig. Det finnes ulike typer og doser av kolesterolsenkende medisiner. Legen finner frem til den som passer deg best.
For alle pasienter med FH er kosthold og livsstil en viktig del av behandlingen. Du vil få veiledning om det anbefalte kostholdet i en samtale med en autorisert klinisk ernæringsfysiolog under førstegangstimen, og ved behov under kontrolltime.
Førstegangstime/kontrolltime for barn
Første gang på lipidpoliklinikken får barnet time hos lege og klinisk ernæringsfysiolog. Da får barnet alderstilpasset informasjon om FH og kosthold- og livsstilsråd. Fra 8-10 års alder kan det være behov for å starte med kolesterolsenkende medisiner. For barn og unge prøver vi å sette opp time hos både lege og klinisk ernæringsfysiolog hver gang på lipidpoliklinikken. Timene foregår stort sett på samme måte som for voksne, men med alderstilpasset informasjon til barnet og med foresatte til stede.
-
Etter
Etter avsluttet samtale og undersøkelse hos lege og/eller klinisk ernæringsfysiolog kan du forlate sykehuset. Du vil få innkalling til kontrolltime ved en lipidpoliklinikk med 1-3 års mellomrom, avhengig av behandlingssted.
Voksne blir satt opp til samtale hos klinisk ernæringsfysiolog ved første time og senere etter behov. Vi har som mål å sette barn og unge opp til klinisk ernæringsfysiolog ved hver kontrolltime.
Gå til
Familiær hyperkolesterolemi - første time/kontrolltime
Medisiner
Det finnes ulike typer medisiner som reduserer kolesterolet. I blant er det også nødvendig å benytte flere samtidig for å redusere kolesterolet tilstrekkelig. Legen finner frem til den som passer deg best.
Det mest vanlige kolesterolsenkende medikamentet er statiner, som finnes i ulike typer og doser. Eksempler på statiner er Atorvastatin(Lipitor), simvastatin (Zocor), pravastatin (Pravachol), rosuvastatin (Crestor), fluvastatin (Lescol), lovastatin (Lovastatin). Andre medisiner som senker kolesterolet er ezetimib (Ezetrol) og PCSK9-hemmere (Praluent, Repatha). De ulike medisintypene har forskjellige virkemåter, og alle senker kolesterolet i blodet effektivt.
Kosthold
Kosthold og livsstil har betydning for kolesterolnivået i blodet. Du kan senke kolesterolet i blodet ved å ha et hjertevennlig kosthold.
Et høyt inntak av mettet fett er ugunstig siden det fører til at kroppen danner mer kolesterol og kolesterolet i blodet øker dermed ytterligere. Et kosthold med lavt innhold av mettet fett er derfor vesentlig. Det er i tillegg gunstig med et høyt inntak av frukt/bær og grønnsaker, fiberrike matvarer og velge matvarer rike på umettet fett. Du bør ha et lavt inntak av sukkerrike mat- og drikkevarer. Å bytte ut matvarer med mye mettet fett til magre varianter og bytte til matvarer med umettet fett kan senke kolesterolet betydelig, og igjen redusere risikoen for hjerte- og karsykdom.
Vi anbefaler at du legger om kostholdet ditt hvis du ikke allerede har gjort det. Kostholdsrådene baserer seg på nasjonal og internasjonal forskning omgjort til praktiske råd. Endringer i kostholdet kan gi reduksjon av kolesterolet i løpet av få uker.
Praktiske råd for et hjertevennlig kosthold:
- Velg magre meieriprodukter og magert kjøtt
- Reduser inntaket av mettet fett. Mettet fett finnes det mye av i fete meieriprodukter og fett kjøtt. Velg de magre produktene, rent kjøtt og kylling uten skinn. Begrens inntaket av smør, hard margarin, kaker, kjeks, hurtigmat, ferdigmat og snacks.
- Velg fet fisk, flytende margarin/olje og nøtter
- Velg matvarer med umettet fett. Umettet fett er fett fra plante- og fiskeriket. Olivenolje, rapsolje, solsikkeolje, myke/flytende plantemargariner, nøtter, avokado og fet fisk er gode kilder til umettet fett.
- Spis rikelig med frukt og grønnsaker daglig, og velg grove kornprodukter
- Varier med ulike typer frukt, bær og grønnsaker – til sammen 5 porsjoner eller en mengde tilsvarende 5 never daglig.
- Velg brød med 3-4 skraverte felt på brødskalaen som er merket på brødposen, eller brød med mer enn 6 gram fiber per 100 gram.
- Velg kornblandinger med mer enn 10 gram fiber og under 10 gram sukker per 100 gram.
- Velg fullkornsris og fullkornspasta.
- Begrens inntaket av sukker
- Reduser inntaket av sukkerholdig brus, saft, nektar, juice, meieriprodukter med tilsatt sukker, sjokolade, godteri, søtt pålegg, kaker, kjeks og søte desserter
Mer informasjon og brosjyren Kostholdsråd ved høye blodlipider» finnes i informasjonsbrosjyrer fra
Nasjonal kompetansetjeneste for familiær hyperkolesterolemi og Lipidklinikken ved OUS.
Røykeslutt
Røyking øker risikoen for å få hjerte- og karsykdom. Det er derfor ekstra viktig at personer med FH som røyker, slutter å røyke.
Les mer om hjelp til røykeslutt på helsenorge.no
Fysisk aktivitet
Fysisk aktivitet har mange gode effekter på helsen, også på kolesterol og for å forebygge hjerte- og karsykdommer. Det anbefales å være fysisk aktiv 150-300 minutter i løpet av en uke.
Les mer om anbefalinger om fysisk aktivitet på helsenorge.no