Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Friluftssykehuset ved Oslo universitetssykehus

Friluftssykehuset er et tilbud til deg som er under 18 år, og din familie, og som er i behandling på somatiske avdelinger på sykehuset. Det handler om å skape et godt sted i naturen. Gode omgivelser og naturopplevelser vekker glede, vitalitet og hjelper deg å slappe av. På dag tid er det også en del arrangementer og gruppetilbud knyttet til Friluftssykehuset.

Opphold på Friluftssykehuset brukes som del av behandlingen ved sykehuset.

Det å være ute i skogen eller på hytta kan hjelpe deg til å ha det bra og på den måten bidra til at du finner gode løsninger på det du synes er utfordrende i hverdagen eller på sykehus.

Friluftssykehus er en arkitekttegnet hytte like ved ordinære sykehus med mål om å bedre kvaliteten på sykehusoppholdet og bidra til sykdomsmestring.  Friluftssykehuset er utviklet av sykehuset i samarbeid med stiftelsen Friluftssykehuset og arkitekt og er gitt i gave av stiftelsen. Bakgrunnen for samarbeidet var et felles ønske om å skape et godt sted i naturen for pasienter og pårørende.

Friluftssykehuset er en helt spesiell hytte laget i naturmaterialer og med utsyn mot naturen. Du kan ligge på sofabenken inne i hytta å se opp gjennom takvinduet, åpne skyvedørene å høre lydene fa naturen rundt eller gå en tur i skogen. Du kan være i hytta alene, sammen med familie/venner eller sammen med en ansatt på sykehuset.

Behandlingsrom og et godt sted å være          

Friluftssykehuset har to funksjoner. På dagtid fungerer hytta som behandlingsrom. På ettermiddag, kveld, helger og ferier kan du som pasient og pårørende booke tid på hytta.

Friluftssykehuset inneholder et større oppholdsrom med benker og puter, et mindre rom med benker og et lite bord og toalett. Det er i utgangspunktet ikke kjøkkenfasiliteter i hytta, men vi har en vannkoker og en kan lage seg kaffe, te og saft. Entreen har store, innebygde skap som inneholder et lydanlegg, litt friluftsutstyr, bøker og spill. Hytta er universelt utformet og ligger i umiddelbar nærhet til sykehuset.

Henvisning og vurdering

Ta kontakt med personalet på sykehusavdelingen du får behandling for mer informasjon.

Før

Hvis du ønsker et opphold på Friluftssykehuset kan du ta kontakt med personalet ved sykehusavdelingen du er til behandling på.

Personalet vil bistå med booking og nøkkelkort. Den som står for bookingen står også ansvarlig for at det er medisinskfaglig forsvarlig for deg å benytte tilbudet.

Når du er på Friluftssykehuset ønsker vi at du skal oppleve at hytta er di.

Under

Individuelt tilbud:

En del av barna og ungdommene vi møter ønsker å være ute på Friluftssykehuset eller i skogen rundt hytta når de skal snakke med oss. Vi foreslår også ofte å gå ut til hytta eller en tur i skogen som en del av behandlingen.

Gruppetilbud:

Sykehuset arrangerer gruppetilbud på Friluftssykehuset.

Målet med tilbudet er å være sammen om friluftsaktiviteter og å få gode naturopplevelser sammen som kan bidra positivt i hverdag og i sykehusbehandling.

Aktivitetene kan være å tenne bål, skyte med pil og bue, fiske, gå tur, lage barkebåter og ulike aktiviteter inne i Friluftssykehuset.

Et godt sted å være/oppholde seg:

Du kan være i hytta, eller omgivelsene rundt, alene eller med dine nærmeste.
Enkelte kvelder arrangeres det konserter, opplesninger og foredrag i hytta. De annonseres i så fall på sykehuset. 

Ta kontakt med personalet på sykehusavdelingen du får behandling på for mer informasjon.

Etter

Vi  håper Friluftssykehuset bidrar til at du som er i behandling og som er innlagt på sykehus får anledning til å komme ut i gode omgivelser – både inne på hytta og i naturen rundt.

Vi sørger for renhold etter bruk.

Vær oppmerksom

Ta godt vare på hytta, bidra gjerne med snømåking, fuglemating, lag noe fint eller skriv noe i hytta.

Kontakt

Friluftssykehuset OUS Avdeling for barn og unges psykiske helse på sykehus (S-BUP)

Kontakt Avdeling for barn og unges psykiske helse på sykehus (S-BUP)

Oppmøtested

Kontakt Maren Østvold Lindheim ved S-BUP ved spørsmål. Telefon 91 50 27 70 .

Hytta ligger i skogen like ved Rikshospitalet.

Foto av huset

Friluftssykehuset OUS

Transport

​Kollektivtrafikk til Rikshospitalet

Det går både buss og trikk til Rikshospitalet, med stoppesteder ved hovedinngangen til sykehuset og på Ring 3. Fra og med 16. september 2024 stenges endeholdeplassen på Rikshospitalet. Les mer her: Trikkeholdeplassen ved Rikshospitalet stenges.

Se ruter.no for ruteinformasjon.

For rutetider se ruter.no eller ring 177.

 

 

​Det går både buss og trikk til Ullevål sykehus, med stoppesteder ved hovedinngangen til sykehuset.

Se ruter.no for ruteinformasjon.

Praktisk informasjon

​Tolketjenester ved Oslo universitetssykehus

Sykehuset ordner med kvalifisert tolk til pasienter som ikke snakker norsk. Tolketjenester er gratis for pasienter. Pårørende skal ikke tolke på sykehuset.

Les mer om tolk og Tolkesentralen.

Sengepostene har trådløst nettverk. Du kan ta med egen PC og mobiltelefon.

Alle pasienter på sykehuset har krav på privatlivets fred. Vis hensyn ved å ikke ta bilder, film eller omtale andre i sosiale medier uten å spørre dem først.

Husk at det er helt i orden å si nei om du skulle bli spurt.

Vi ber om at pasientene i størst mulig utstrekning ikke tar med seg verdisaker ved planlagt innleggelse. 

Mindre verdisaker som lommebok, kontanter, smykker og nøkler kan sykehuset oppbevare i en verdipose i et spesialsikret rom. Verdisakene leveres inn ved innleggelse og utleveres ved utskrivning.

Større ting må oppbevares på post eller overleveres pårørende.

Ta kontakt med posten du skal innlegges for mer informasjon.