Gastromedisinsk avdeling

Gastroskopi med radiofrekvensablasjon (RFA)

Et gastroskop er et bøyelig instrument som er ca 8 mm tykt med et kamera på tuppen som overfører bilder til en skjerm. Gastroskopet føres inn gjennom munnen og ned i spiserør, magesekk og tolvfingertarm. Radiofrekvensablasjon (RFA) er behandling av syk slimhinne i spiserøret ved bruk av radiobølger. Ved hjelp av gastroskopet og et kateter med elektroder, føres radiobølgene inn og varmer opp og fjerner den syke slimhinnen ved varmekoagulasjon.

Innledning

RFA er en behandling for deg som har alvorlig grad av Barrets øsofagus. Barrets øsofagus er en tilstand der det normale plateepitelet i spiserøret er erstattet av kjertelepitel pga. vedvarende syreoppstøt (refluks). En slik forandring i slimhinnen gir økt risiko for utvikling av kreft i spiserøret. Behandlingen gjøres for å hindre at celleforandringene utvikler seg til kreft.

Henvisning og vurdering

Før

Merk: Til punktet om Marevan under. Bruker du Marevan må du møte for blodprøvekontroll 1 time før avtalt time. Blodprøverekvisisjon får du i vår ekspedisjon i Bygg 6 i 3.etg.

 

Du må møte fastende, magesekken må være helt tom før undersøkelsen:

  • Ikke spise eller drikke noe de siste 6 timene før undersøkelsen
  • Er du veldig tørst kan du drikke 1-2 glass vann inntil 2 timer før undersøkelsen. Etter dette kan du skylle munnen uten å svelge noe.

Til deg som bruker blodfortynnende medisiner

Bruker du Plavix, Clopidogrel, Brilique, Efient, Pradaxa, Xarelto, Lixiana, Eliquis, Fragmin eller Marevan må du stoppe å ta disse medisinene for å redusere risikoen for blødning i forbindelse med undersøkelsen. Snakk med din fastlege om du kan stoppe midlertidig med disse medisinene.

  • Siste dose Plavix, Clopidogrel, Brilique og Efient tas 6 dager før undersøkelsen.
  • Siste dose Pradaxa, Xarelto, Lixiana og Eliquis tas inntil 48 timer før undersøkelsen. Ta med deg medisiner slik at du eventuelt kan ta disse etter utført undersøkelse.
  • Siste dose Marevan tas 3 dager før undersøkelsen. Bruker du Marevan må du møte for blodprøvekontroll minst en time før undersøkelsen.
  • Bruker du Albyl-E og/eller Persantin kan du fortsette med å ta dette som vanlig.
  • Siste dose med Fragmin-sprøyter eller Klexane-sprøyter tas kvelden før undersøkelsen.

Ta med deg dine faste medisiner til sykehuset slik at du eventuelt kan ta disse med en gang undersøkelsen er ferdig.

Andre medisiner

Har du diabetes og bruker insulin eller tar livsviktige medisiner som ikke kan utsettes, kan du kontakte oss for å få timeavtale tidlig på dagen.

Gi oss beskjed om du er allergisk for noen medikamenter. Vi ønsker at du tar med deg en oppdatert medisinliste.

Under

Varighet: 45-60 minutter

Under selve undersøkelsen ligger du i venstre sideleie. Har du tannproteser må disse tas ut. Då får et munnstykke mellom tennene. Du kan puste normalt gjennom nese og munn under hele undersøkelsen.

Når gastroskopet føres inn i munnen får du beskjed om å svelge. Selv om dette kan oppleves ubehagelig er det viktig å slappe av og puste rolig mens undersøkelsen pågår. Du vil få smertestillende og beroligende medisiner.

Gjør det vondt ?

Det vil kunne være litt ubehagelig når gastroskopet føres inn gjennom munnen og ned i spiserøret. Du får smertestillende og beroligende medisiner slik at det ikke vil være smertefullt under behandlingen.

Hvor lenge varer behandlingen?

Selve undersøkelsen tar vanligvis mellom 45 og 60 minutter. Det er ofte flere leger og sykepleiere til stede under undersøkelsen.

Etter

Vanligvis må du være 2-3 timer på sykehuset til observasjon etter avsluttet undersøkelse.

Det tar ca. 2-3 uker å få svar på eventuelle prøver som er tatt. Resultatet og eventuelle prøvesvar vil bli sendt til legen som har henvist deg, og til fastlegen din.

Forholdsregler

Du kan ikke spise og drikke de første 2 timene etter undersøkelsen. Den første dagen kan du kun innta flytende føde, og den første uken må du holde deg til moset mat. Du skal ta syrehemmende medisiner til neste kontroll om ca. 3 måneder for å redusere ubehag og for at slimhinnen i spiserøret skal tilheles.

Det vil oppstå et overfladisk sår i spiserøret der slimhinneforandringene var. Avhengig av hvor stort område som ble behandlet vi det kunne ta opptil noen uker før slimhinnen er tilhelet. Det er normalt å oppleve noe smerter, og enkelte kan få feber de første dagene.

Kontroll - oppfølging

Kontroll med gastroskopi vil gjennomføres til man ser at slimhinneforandringene er helt forsvunnet og ikke kommer tilbake. I noen tilfeller må RFA-behandlingen gjentas.

Ofte stilte spørsmål

Ønsker du en nærmere avklaring eller har spørsmål før timen: minjournal.no - her kan du sende spørsmål relatert til undersøkelsen eller for endring av timeavtale.

Vær oppmerksom

 

 

Komplikasjoner til RFA-behandling er sjelden. I helt spesielle tilfeller kan det oppstå blødninger eller hull på spiserøret. Operasjon kan da bli nødvendig. Det kan i etterkant av behandlingen oppstå innsnevring av spiserøret. Dette kan behandles med utblokking av spiserøret.

Hvis du får sterke magesmerter eller blodig oppkast etter at du er kommet hjem, må du kontakte sykehuset.

Kontakt ved komplikasjoner

Ved komplikasjoner etter undersøkelsen, kontakt Gastromedisinsk poliklinikk, hverdager kl 08-15.30, telefon 22 11 94 03. Akuttmottak hele døgnet: telefon 22 11 73 61. Forklar kort din situasjon og at du har vært til gastroskopi med radiofrekvensablasjons- behandling på Gastromedisinsk poliklinikk ved Ullevål sykehus.

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Endre time

​Hvis du har fått innkallingsbrev fra sykehuset på helsenorge.no, kan du nå sende beskjed direkte til avdelingen hvis du trenger et nytt tidspunkt for timen eller ønsker å avbestille timen din.

Du får denne muligheten når du åpner innkallingsbrevet i din innboks på helsenorge.no, der du har tilgang til en svarknapp. Du kan bruke svarknappen for å gi beskjed om at oppsatt tid ikke passer. Det betyr at du i stedet for å ringe til sykehuset kan gi beskjed digitalt hvis du trenger å endre tidspunkt eller ønsker å avbestille timen din.

Du må si i fra senest 24 timer før for å unngå å måtte betale gebyr for timen som ikke passet.

Tjenesten er for alle over 16 år som har en bruker og har samtykket til full tilgang på helsenorge.no

Hvis du mottar innkallingsbrevet på Digipost, e-Boks eller som papirpost må du fortsatt ringe til avdelingen for å endre eller avbestille timen din. Kontaktopplysninger til avdelingen finner du i brevet eller via våre nettsider i oversikten Avdelinger A-Å

Tjenestene er en del av arbeidet som gjøres i Helse Sør-Øst med å erstatte funksjonene som før var del av minjournal.no

Sikker kanal for kontakt med sykehuset

Du kan se dialogen i ditt personlige helsearkiv på helsenorge.no og i dokumentoversikten i pasientjournal.

Fant du det du lette etter?