Gastroskopi med radiofrekvensablasjon (RFA)

Gastromedisinsk avdeling

Et gastroskop er et bøyelig instrument som er ca 8 mm tykt med et kamera på tuppen som overfører bilder til en skjerm. Gastroskopet føres inn gjennom munnen og ned i spiserør, magesekk og tolvfingertarm. Radiofrekvensablasjon (RFA) er behandling av syk slimhinne i spiserøret ved bruk av radiobølger. Ved hjelp av gastroskopet og et kateter med elektroder, føres radiobølgene inn og varmer opp og fjerner den syke slimhinnen ved varmekoagulasjon.

Innledning

RFA er en behandling for deg som har alvorlig grad av Barrets øsofagus. Barrets øsofagus er en tilstand der det normale plateepitelet i spiserøret er erstattet av kjertelepitel pga. vedvarende syreoppstøt (refluks). En slik forandring i slimhinnen gir økt risiko for utvikling av kreft i spiserøret. Behandlingen gjøres for å hindre at celleforandringene utvikler seg til kreft.

Henvisning og vurdering

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

Merk: Til punktet om Marevan under. Bruker du Marevan må du møte for blodprøvekontroll 1 time før avtalt time. Blodprøverekvisisjon får du i vår ekspedisjon i Bygg 6 i 3.etg.

 

Bruker du Plavix, Clopidogrel, Brilique, Pradaxa, Xarelto, Eliquis, Fragmin eller Marevan, og fastlegen din ikke har bestemt noe annet, må du stoppe å ta disse medisinene for å redusere risikoen for blødning i forbindelse med undersøkelsen. Snakk med fastlegen om du kan stoppe midlertidig med disse medisinene:

  • Plavix, Clopidogrel og Brilique kan tas inntil 7 dager før undersøkelsen.
  • Pradaxa, Xarelto og Eliquis kan tas inntil 48 timer før undersøkelsen.
  • Marevan kan tas inntil 48 timer før undersøkelsen. 
  • Bruker du Albyl-E kan du fortsette med denne.
  • Fragmin sprøyter kan tas inntil kvelden før undersøkelsen.

Ta kontakt med avdelingen om du har kunstig hjerteklaff.

Du må møte fastende, magesekken må være helt tom før undersøkelsen:

  • Ikke spise eller drikke noe de siste 6 timene før undersøkelsen
  • Er du veldig tørst kan du drikke 1-2 glass vann inntil 2 timer før undersøkelsen. Etter dette kan du skylle munnen uten å svelge noe.

Har du diabetes og bruker insulin eller tar livsviktige medisiner som ikke kan utsettes, kan du kontakte oss for å få timeavtale tidlig på dagen.

Gi oss beskjed om du er allergisk for noen medikamenter. Vi ønsker at du tar med deg en oppdatert medisinliste.

2. Under

Under selve undersøkelsen ligger du i venstre sideleie. Har du tannproteser må disse tas ut. Då får et munnstykke mellom tennene. Du kan puste normalt gjennom nese og munn under hele undersøkelsen.

Når gastroskopet føres inn i munnen får du beskjed om å svelge. Selv om dette kan oppleves ubehagelig er det viktig å slappe av og puste rolig mens undersøkelsen pågår. Du vil få smertestillende og beroligende medisiner.

Gjør det vondt ?

Det vil kunne være litt ubehagelig når gastroskopet føres inn gjennom munnen og ned i spiserøret. Du får smertestillende og beroligende medisiner slik at det ikke vil være smertefullt under behandlingen.

Hvor lenge varer behandlingen?

Selve undersøkelsen tar vanligvis mellom 45 og 60 minutter. Det er ofte flere leger og sykepleiere til stede under undersøkelsen.

3. Etter

Vanligvis må du være 2-3 timer på sykehuset til observasjon etter avsluttet undersøkelse.

Det tar ca. 2-3 uker å få svar på eventuelle prøver som er tatt. Resultatet og eventuelle prøvesvar vil bli sendt til legen som har henvist deg, og til fastlegen din.

Forholdsregler

Du kan ikke spise og drikke de første 2 timene etter undersøkelsen. Den første dagen kan du kun innta flytende føde, og den første uken må du holde deg til moset mat. Du skal ta syrehemmende medisiner til neste kontroll om ca. 3 måneder for å redusere ubehag og for at slimhinnen i spiserøret skal tilheles.

Det vil oppstå et overfladisk sår i spiserøret der slimhinneforandringene var. Avhengig av hvor stort område som ble behandlet vi det kunne ta opptil noen uker før slimhinnen er tilhelet. Det er normalt å oppleve noe smerter, og enkelte kan få feber de første dagene.

Kontroll - oppfølging

Kontroll med gastroskopi vil gjennomføres til man ser at slimhinneforandringene er helt forsvunnet og ikke kommer tilbake. I noen tilfeller må RFA-behandlingen gjentas.

Ofte stilte spørsmål

Ønsker du en nærmere avklaring eller har spørsmål før timen: minjournal.no - her kan du sende spørsmål relatert til undersøkelsen eller for endring av timeavtale.

Vær oppmerksom

 

Komplikasjoner til RFA-behandling er sjelden. I helt spesielle tilfeller kan det oppstå blødninger eller hull på spiserøret. Operasjon kan da bli nødvendig. Det kan i etterkant av behandlingen oppstå innsnevring av spiserøret. Dette kan behandles med utblokking av spiserøret.

Hvis du får sterke magesmerter eller blodig oppkast etter at du er kommet hjem, må du kontakte sykehuset.

Kontakt ved komplikasjoner

Ved komplikasjoner etter undersøkelsen, kontakt Gastromedisinsk poliklinikk, hverdager kl 08-15.30, telefon 22 11 94 03. Akuttmottak hele døgnet: telefon 22 11 73 61. Forklar kort din situasjon og at du har vært til gastroskopi med radiofrekvensablasjons- behandling på Gastromedisinsk poliklinikk ved Ullevål sykehus.

Kontaktinformasjon

Gastromedisinsk avdeling
Oppmøte
Gastromedisinsk poliklinikk, inngang 6b eller 6a, 3.etg.
Telefon
22 11 94 06 (hverdager 10:00-11:30 og 13:00-14:30)
E-post
Postadresse
Oslo universitetssykehus HF
Medisinsk klinikk
Gastromedisinsk avdeling
Ullevål sykehus
Postboks 4959 Nydalen
0424 Oslo
Ullevål sykehus - bygg 6
Fant du det du lette etter?
Tilbakemeldingen vil ikke bli besvart. Ikke send personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.