Det er i dag fullt mulig å leve et normalt liv med hiv, men det blir ikke helt som før. Du må gå regelmessig til kontroll, minst 1 - 2 ganger i året, hos infeksjonslege og sykepleier, som dels kontrollerer at behandlingen virker ved å måle virus-mengden i blod, og dels sjekker med prøver at hiv-behandlingen ikke påfører deg bivirkninger som du selv ikke merker. I starten må du komme hyppigere for å lære om hva det innebærer å leve med denne sykdommen. Vi vil også forsøke å kartlegge om du kan ha smittet noen og sørge for at de blir innkalt til testing. Du kan selv velge å informere de som kan ha vært utsett for smitte, eller du kan overlate dette helt til oss slik at du bevarer din anonymitet.
Frykt for å smitte andre
Det faktum at du har en smittsom sykdom kan gjøre at du opplever smittefrykt i dine omgivelser eller at det blir vanskeligere å få ny partner. Du kan ikke smitte andre via kyss, klem, håndtrykk, via toalett eller bestikk, tallerken, eller glass.
Når det gjelder bruk av kondom er hovedregelen at du alltid må beskytte partneren din mot smitte ved å bruke kondom, både ved vaginalsex, analsex og oralsex. Etter at du er stabilisert på medisiner, har hatt ikke-påvisbart virusmengde over minst 6 måneder og ingen av dere har kjønnsykdommer, er du betydelig mindre smittsom enn uten behandling. Hvis du har en fast partner kan dere ta en samtale med legen din sammen om risiko for overføring av viruset til partneren din. Det er fullt mulig å bli foreldre for både hiv-positive kvinner og menn som står på behandling.
Det kan være tungt å bære på en hemmelighet for de som ikke er åpne i forhold til nære venner og familie. Det blir mer å passe på når det gjelder utenlandsreiser, vaksiner og innreise til enkelte land.
I tillegg til medisiner, er det viktig å ta vare på kroppen så godt som mulig. Røykeslutt, riktig kosthold og fysisk aktivitet styrker kroppens motstandskraft.