Hornhinnetransplantasjon
Ved permanent uklar hornhinne kan man gjøre en hornhinnetransplantasjon der den uklare hornhinnen erstattes av en klar donorhornhinne.
Ved en hornhinnetransplantasjon erstatter man syk eller skadet hornhinne med en ny. Når hornhinnen blir uklar, kan ikke lysstråler nå netthinnen i øyet. Dette medfører dårlig syn og i verste fall blindhet. Under selve operasjonen fjernes den sentrale delen av den uklare hornhinnen som erstattes av en klar hornhinne. Donorhornhinner kommer fra avdøde. Hornhinnen blir fjernet ved hjelp av en sirkulær kniv. Dernest plasseres en ny hornhinne i åpningen som så blir sydd fast med meget tynn tråd.
Hensikten med operasjonen er å forbedre synet når dette er redusert på grunn av uklar hornhinne.
Henvisning og vurdering
I tråd med etablert praksis for arbeidsfordeling mellom Øyeavdelingen OUS og privatpraktiserende avtalespesialister, ber vi om at privatpraktiserende avtalespesialist først kontaktes ved behov for spesialistvurdering. Dette for å sikre en enhetlig og god tjeneste.
Før
I de fleste tilfeller utføres operasjonen poliklinisk (dagkirurgisk) og i lokalbedøvelse. Du kan spise som normalt og ta medisiner som normalt før operasjonen. Dersom du får øyekatarr eller er forkjølet eller bruker antibiotika mot en infeksjon må dette meldes fra om.
Under
På sykehuset blir du tatt imot av en sykepleier. Du kan beholde dine vanlige klær, men du får i tillegg på deg rene skotrekk, en hette og en engangsfrakk. Øyekirurgen vil hilse på deg og du blir så tatt inn på operasjonsstuen. Ofte får man en beroligende tablett og øyedråper. Operasjonen foregår mens du ligger i en spesiell operasjonsstol.
Ansiktet for øvrig blir dekket til.
Gjør det vondt?
Selve operasjonen foregår som regel i lokalbedøvelse. Selve sprøytestikket kjennes, men ellers er operasjonen smertefri. Første døgnet etter operasjonen kan øyet være smertefullt. Smertestillende medisiner vil i de fleste tilfeller ta bort smerten.
Operasjonen tar omtrent 1 time.
Etter
Etter operasjonen får du informasjon, en kontrolltime og resepter på øyedråper og medisin som skal brukes. Vanligvis kan man reise hjem like etter operasjonen, med en bandasje foran det opererte øyet. De fleste blir sykmeldte i 1–2 måneder, men dette kan variere betydelig, avhengig av symptomer og yrke. De første månedene er synet som regel meget uklart på det opererte øyet. Men selv om synet er betydelig redusert de første månedene etter operasjonen, vil synet gradvis klarne.
Forholdsregler
Du skal unngå å vaske håret de første dagene etter operasjonen. Du må ikke trykke på det opererte øyet. Videre skal du unngå fysisk aktivitet som gir høy puls og å løfte tungt de første ukene. Det tar tid, flere måneder, før synet blir bra. Det er også normalt med rødt øye og en del irritasjon i øyet første uken etter operasjonen.
Kontroller hos øyelege
Etter operasjonen er det nødvendig med faste kontroller hos en øyelege. Dette vil noen ganger skje ved en øyeavdeling, men i de fleste tilfeller hos den øyelegen/øyeavdelingen som henviste til operasjon. Hyppigheten av kontroller vil variere. I mange tilfeller vil det være kontroll dagen etter operasjonen, etter 1 uke, dernest 3-4 uker etter operasjon. Etter det vil det være kontroll hver 2-3 måned.
Øyedråper
Det er nødvendig med øyedråper i mange måneder etter operasjonen. Disse dråpene er en kombinasjon av antibiotika og kortison som skal hindre betennelse og avstøtningsreaksjon etter operasjonen. Stingene fjernes som regel etter cirka 1– 1,5 år, og dette kan skje på et vanlig øyelegekontor. Det er ikke vanlig at synet blir 100 % selv med briller eller kontaktlinser etter denne operasjonen, men en betydelig bedring av synet kan forventes i løpet av det første halvåret. Som regel er det ikke aktuelt å tilpasse briller eller kontaktlinser før etter at stingene er fjernet.
I de fleste tilfeller er operasjonen vellykket, men flere komplikasjoner kan oppstå, som avstøtning av transplantatet og infeksjon.
Vær oppmerksom
Om du skulle merke at synet begynner å avta igjen, eller at øyet blir mer rødt og irritert, samt at du blir mer lyssky, er det viktig at du straks oppsøker øyelege. Disse symptomene kan være tegn på betennelse eller avstøtning.
Kontakt
Ullevål sykehus Bygg 36
Øyeavdelingen
Oppmøtested
Ullevål Sykehus, Bygg 36, inngang A (hovedinngang Øyeavdelingen):
NB! Les informasjonen øverst på denne siden
Ullevål sykehus Bygg 36
Kirkeveien 166
0450 Oslo
Ullevål sykehus
Kirkeveien 166
0450 Oslo