Keratokonus
Keratokonus er en gradvis utposing av hornhinnen som oppstår på grunn av redusert styrke i hornhinnevevet. Dette innebærer forandring i hornhinnens form og kan være opphav til store brytningsfeil, noe som igjen fører til økende synssvekkelse. Vanligvis oppstår keratokonus i tenårene, men kan også oppdages eller forverres etter hornhinnekirurgi (som LASIK) eller i forbindelse med graviditet.
Symptomer
De første tegnene på keratokonus er at man ser uskarpt og begynner å myse. Briller kan i første omgang bedre synet, men brillestyrken kan forandre seg relativt raskt, særlig det som har med skjevhet (astigmatisme) i hornhinnen å gjøre. Du kan få hodepine og ubehag i øyne utover dagen.
Noen klør seg også mer enn vanlig i øyeregionen, og dette kan muligens fremskynde sykdommen. Selv om riktige briller bedrer synet tidlig i utviklingen av keratokonusen, vil noen merke at det de ser på blir litt «skjevt» og at lys i mørke ofte får en uvant og sjenerende strålekrans rundt seg, for eksempel fra møtende billys.
Hva forårsaker sykdommen?
Man kjenner ikke årsaken til at noen får keratokonus. Arv spiller en rolle hos noen og man mener også at de som gnir seg mye i øynene, som allergikere, får sykdommen oftere. Keratokonus er noe vanligere hos menn enn hos kvinner.
Utredning
Tidlig i utviklingen av sykdommen får man behov for briller med korreksjon for skjev hornhinne. Dersom skjevheten i hornhinnen er stor, øker eller er «irregulær», gir det mistanke om sykdommen. Hos noen kan optiker eller øyelege se karakteristiske forandringer i hornhinnen som gir diagnosen keratokonus. Hos andre er det nødvendig med avansert diagnostisk utstyr (topografi) for å stille diagnosen.
Behandling
For å bedre synet, bør du få tilpasset kontaktlinser eller briller hos optiker. Vanligvis vil du få best syn med spesialtilpassede eller harde kontaktlinser. Utviklingen av sykdommen kan behandles med kollagen kryss-binding (på engelsk collagen cross-linking, forkortet CXL).
Dersom kontaktlinser ikke passer, kan du få endret hornhinnens form med ringer inne i hornhinnen (for eksempel INTACS). Dersom sykdomsutviklingen har kommet langt, kan det bli aktuelt med en hornhinnetransplantasjon.
Kliniske studier
1 klinisk studie er åpen for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
Se flere kliniske studierOppfølging
Å leve med sykdommen
De fleste lever helt normalt med keratokonus. Når man oppdager sykdommen, bør man konferere med øyelege angående yrkesvalg, da enkelte yrker (for eksempel flyvere) har særlig strenge krav til syn.
Kontakt
Ullevål sykehus Bygg 36
Øyeavdelingen
Oppmøtested
Ullevål Sykehus, Bygg 36, inngang A (hovedinngang Øyeavdelingen):
NB! Les informasjonen øverst på denne siden
Ullevål sykehus Bygg 36
Kirkeveien 166
0450 Oslo