Du blir hentet på sengeposten og kjørt til undersøkelsesrommet i seng. Der blir du lagt på en smal benk. Ledninger og blodtrykksapparat blir koblet til deg slik at vi kan overvåke hjerterytmen og blodtrykket ditt under prosedyren.
Det blir dekket sterilt rundt deg, og innstikkstedet i lysken blir vasket. Det vil være et røntgenapparat over deg som sørger for røntgengjennomlysning av hjertet og lungearteriene dine.
Undersøkelsen starter med at du får lokalbedøvelse i lysken. Du vil kjenne et stikk og litt press. Deretter fører legen et kateter (mykt, tynt plastrør) inn i en stor blodåre i lysken og videre opp gjennom høyre hjertehalvdel og ut i lungepulsåren. Når kateteret er på plass, sprøyter legen kontrastmiddel gjennom kateteret. De kontrastfylte blodårene kommer til syne på en røntgenskjerm, og bildene av blodårene lagres som en video.
Når tilstrekkelig informasjon er innhentet, fjernes kateteret, og du får en trykkbandasje over innstikksstedet i lysken.
Gjør det vondt?
Undersøkelsen skal ikke være smertefull, men om du likevel skulle oppleve ubehag vil du få smertestillende/beroligende medikamenter underveis. Du vil være våken under hele undersøkelsen.
Undersøkelsen varer cirka 30 til 60 minutter.