Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Undersøkelse, Pulmonal angiografi

Kontrastundersøkelse av lungenes blodårer

Pulmonal angiografi er en røntgenundersøkelse som gjøres ved mistanke om blodpropp eller misdannelser i blodårene i lungene (lungearteriene).

Før

Du må faste fra midnatt kvelden før, men du kan ta dine morgenmedisiner sammen med litt vann. Dersom du bruker blodfortynnende medisiner som Lixiana, Marevan®, Pradaxa®, Xarelto® eller Eliquis® gjelder egne regler, hør med legen/sykepleieren din.

Begge lysker må barberes kvelden før. Du vil få lagt inn en kanyle (mykt plastrør) i en blodåre på hånden eller underarmen av sykepleier på forhånd. 

Under

Du blir hentet på sengeposten og kjørt til undersøkelsesrommet i seng. Der blir du lagt på en smal benk. Ledninger og blodtrykksapparat blir koblet til deg slik at vi kan overvåke hjerterytmen og blodtrykket ditt under prosedyren.

Det blir dekket sterilt rundt deg, og innstikkstedet i lysken blir vasket. Det vil være et røntgenapparat over deg som sørger for røntgengjennomlysning av hjertet og lungearteriene dine.

Undersøkelsen starter med at du får lokalbedøvelse i lysken. Du vil kjenne et stikk og litt press. Deretter fører legen et kateter (mykt, tynt plastrør) inn i en stor blodåre i lysken og videre opp gjennom høyre hjertehalvdel og ut i lungepulsåren. Når kateteret er på plass, sprøyter legen kontrastmiddel gjennom kateteret. De kontrastfylte blodårene kommer til syne på en røntgenskjerm, og bildene av blodårene lagres som en video.

Når tilstrekkelig informasjon er innhentet, fjernes kateteret, og du får en trykkbandasje over innstikksstedet i lysken.

Gjør det vondt?

Undersøkelsen skal ikke være smertefull, men om du likevel skulle oppleve ubehag vil du få smertestillende/beroligende medikamenter underveis. Du vil være våken under hele undersøkelsen.

Undersøkelsen varer cirka 30 til 60 minutter.

Etter

Når undersøkelsen er ferdig, blir du kjørt i seng tilbake til sengeposten. Sykepleier måler blodtrykk og sjekker lysken din. Du må holde sengen i 2 timer og må ligge flatt den første timen, dette for å unngå økt press på blodåren i lysken som du er stukket i og dermed redusere blødningsfaren.
Du kan spise og drikke med en gang.

Resultatet av undersøkelsen

Du får resultat av undersøkelsen av legen. Noen ganger får du ikke vite resultatet før utpå ettermiddagen eller dagen etter.

Vær oppmerksom

Alle prosedyrer som foretas gjennom blodårene kan medføre komplikasjoner, men risikoen er liten.
Den vanligste komplikasjonen er blødning fra lysken hvor du har blitt stukket (innvendig eller utvendig).

Har du i utgangspunktet dårlig nyrefunksjon, kan du få en forbigående forverring av nyrefunksjonen på grunn av kontrastmiddelet.

Kontakt

Rikshospitalet Kardiologisk avdeling

Kontakt Kardiologisk avdeling

Oppmøtested

Avdelingen holder til på flere steder. Sjekk eventuelt innkallingsbrevet for informasjon om hvor du skal møte. For kart velg besøksadresse.


Rikshospitalet
Kardiologisk avdeling
Sognsvannsveien 20

Ullevål sykehus
Seksjon for kardiologisk intervensjon
Kirkeveien 166

Oversiktsbilde over Rikshospitalet i snø

Rikshospitalet

Sognsvannsveien 20

0372 Oslo

Ullevål hovedinngang i sol

Ullevål sykehus

Kirkeveien 166

0450 Oslo

Transport

​Kollektivtrafikk til Rikshospitalet

Det går buss, trikk og T-bane til Rikshospitalet.

For rutetider se ruter.no eller ring 177.

​Det går både buss og trikk til Ullevål sykehus, med stoppesteder ved hovedinngangen til sykehuset.

Se ruter.no for ruteinformasjon.

Praktisk informasjon

​Tolketjenester ved Oslo universitetssykehus

Sykehuset ordner med kvalifisert tolk til pasienter som ikke snakker norsk. Tolketjenester er gratis for pasienter. Pårørende skal ikke tolke på sykehuset.

Les mer om tolk og Tolkesentralen.

Sengepostene har trådløst nettverk. Du kan ta med egen PC og mobiltelefon.

Alle pasienter på sykehuset har krav på privatlivets fred. Vis hensyn ved å ikke ta bilder, film eller omtale andre i sosiale medier uten å spørre dem først.

Husk at det er helt i orden å si nei om du skulle bli spurt.

Vi ber om at pasientene i størst mulig utstrekning ikke tar med seg verdisaker ved planlagt innleggelse. 

Mindre verdisaker som lommebok, kontanter, smykker og nøkler kan sykehuset oppbevare i en verdipose i et spesialsikret rom. Verdisakene leveres inn ved innleggelse og utleveres ved utskrivning.

Større ting må oppbevares på post eller overleveres pårørende.

Ta kontakt med posten du skal innlegges for mer informasjon.