Nyrekreft
I Norge blir nyrekreft diagnostisert hos mellom 800 og 900 pasienter årlig. Mellom 50 og 70 prosent blir oppdaget tilfeldig ved undersøkelser for andre plager eller i oppfølging for annen sykdom. Symptomer ved nyresvulst kan være blod i urinen eller smerter i nyreregionen. Ved nyrekreft med spredning er trøtthet og svekket allmenntilstand vanlige symptomer i begynnelsen.
Prognose
Ved lokalisert nyrekreft uten spredning vil vi vurdere om hele nyren bør fjernes eller om det er mulig å bevare deler av nyren.
For nyrekreft med spredning er det foreløpig ingen kjent helbredende behandling. Behandlingen skal stabilisere sykdommen og lindre symptomene ved hjelp av medisiner, eventuelt kombinert med kirurgi eller stråling.
Overlevelsen ved nyrekreft er avhengig av størrelsen på svulsten, vekstmønster og utbredelse (stadium), og hvor hissige kreftcellene er. Din helsetilstand, andre sykdommer, og alder, er med på å bestemme hvilken behandling du kan tolerere og dermed blir tilbudt.
Det er viktig å være klar over at ikke alle som får påvist en svulst i nyren har kreft. Hos 20-30 prosent er det godartede forandringer.
Henvisning og vurdering
Når fastlegen har begrunnet mistanke om kreft i nyren skal du bli henvist i pakkeforløp for kreft til relevant urologisk avdeling for videre utredning og eventuell behandling i pakkeforløp. Et pakkeforløp er et standardisert pasientforløp som beskriver organiseringen av utredning og behandling, kommunikasjon/dialog med deg og dine pårørende.
Pasientinformasjon om pakkeforløp (helsedirektoratet.no)
Utredning
Alle pasienter skal gjennomgå en standard utredning med undersøkelser og blodprøver. I løpet av utredningen tar vi bilder for å avklare om mistanken om kreft i nyren er rett. Vanligvis er CT (Computer Tomografi) med kontrast den mest brukte undersøkelsen for dette. Det kan være nødvendig med ekstra CT av nyrer eller lunger hos noen.
Det kan være nødvendig å ta en vevsprøve for å sikre riktig diagnose. En vevsprøve kan vise om det er en godartet forandring eller en kreftsvulst. Vevsprøven blir oftest gjort ultralydveiledet og du får lokalbedøvelse. En slik vevsprøve er aktuell når pasienten for eksempel er eldre, har mange sykdommer (mye komorbiditet) annen kreftsykdom, nyresvikt, eller risikerer å få nyresvikt etter behandling.
Dersom du har spesifikke symptomer som kan settes i sammenheng med nyrekreftsykdommen kan det være du skal gjennom flere undersøkelser. Noen ganger ønsker vi flere undersøkelser for å avklare om det er tumor, eller for å kartlegge utbredelsen av sykdommen. Legen vil i så fall informere deg underveis i utredningen.
Avdelingen har en egen forløpskoordinator som sørger for å sette opp timene du skal ha gjennom utredningen. Du kan kontakte din forløpskoordinator spørre om det du måtte lure på.
Pasientinformasjon - Utredning ved mistanke om nyrekreft (helsedirektoratet.no)
Standard klinisk undersøkelse og blodprøver
Når resultatene fra undersøkelsene og prøvene er klare, vil vi som oftest kunne avklare om du har kreft eller ikke, og vi tar beslutning om diagnose. Hvis du ikke har kreft, avslutter vi pakkeforløpet.
Pakkeforløp hjem
Pakkeforløp hjem
Behandling
Hvis du har kreft, planlegger vi nå hvilken behandling som er best for deg. Beslutning om behandling tar vi i samråd med deg, etter at tilgjengelige kliniske opplysninger, blodprøver og røntgen/CT bilder er vurdert i tverrfaglig møte.
Det finnes flere mulige behandlinger. Hvilken som er best for deg kan du og helsepersonell komme frem til sammen. Dette kalles samvalg. Å være med og bestemme er en rettighet du har.
- Hvilke alternativer har jeg?
- Hva er de mulige fordelene og ulempene ved disse alternativene?
- Hvor sannsynlig er det at disse fordelene og ulempene vil gjelde for meg?
Behandling ved nyrekreft uten spredning
Behandling ved små nyresvulster kan være kirurgi, ablasjon (svulstødeleggende behandling) og aktiv overvåkning. Ved større svulster er behandlingen kirurgisk. For noen pasienter som er skrøpelige eller med alvorlig tilleggssykdom er operativ behandling en større helserisiko enn det å leve med svulsten. Da tilbyr vi behandling etter hvilke symptomer du har.
Kirurgi
Svulst-ødeleggende behandling (termisk ablasjon)
Det finnes ulike metoder for svulst-ødeleggende behandling, som cryo- og microbølgebehandling, og fryse- og varmebehandling. Det varierer hvilken metode de ulike sykehusene tilbyr.
Disse metodene kan brukes ved små svulster, hos pasienter med flere svulster og /eller mange tilleggssykdommer, og hos de som ikke ønsker eller frarådes kirurgi. Behandlingen blir gjennomført billedveiledet ved røntgenavdelingen. Du får lokalbedøvelse eller narkose. Behandlingen er et samarbeid mellom røntgenlege og urolog. Vi tar alltid vevsprøve før denne type behandling.
Aktiv overvåking
Aktiv overvåking kan også være et alternativ for pasienter med små svulster og for pasienter med mange andre tilleggssykdommer. Da følges du regelmessig med klinisk undersøkelse og billeddiagnostikk. Ut fra svulstens vekst vil legen avgjøre om kirurgi eller termisk ablasjon bør bli vurdert.
Behandling ved nyrekreft med spredning
For pasienter som har nyrekreft med spredning er behandlingen individuell. Behandlingen blir vurderert i samarbeid mellom kreftlege og urolog. Medikamentell behandling får du enten i form av tabletter som du tar hjemme eller som regelmessige infusjoner på sykehus. Kreftlegene vil vurdere hvilken behandling som passer best til deg og din krefttype.
Det finnes ulike behandlinger:
- målrettet terapi
- immunterapi
I noen tilfeller blir disse kombinert.
Behandlingen kan skrumpe svulsten og lindre symptomene. Den kan og gi noe forlenget levetid. I tillegg kan ulike kombinasjoner av kirurgi og strålebehandling bli aktuelt.
Kliniske studier
2 kliniske studier er åpne for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
Se flere kliniske studierOppfølging
Oppfølgning ved sykdom uten spredning
Etter kirurgi skal du komme til poliklinisk kontroll etter 6-8 uker. På denne kontrollen vil du få et oppfølgingsprogram tilpasset deg og din risiko for tilbakefall av sykdommen. Vanligvis følges opererte pasienter i 5 år.
Dersom det oppstår tilbakefall av kreftsykdom i disse årene, vil du bli grundig utredet. Tilbakefallet blir diskutert med kreftleger på tverrfaglig møte, slik at du kan få best mulig behandling.
Oppfølging ved nyrekreft med spredning
Alle pasienter med spredning vil bli fulgt individuelt Oppfølgingen er avhengig av hvilke type behandling du får, og hvilken respons og toleranse du har for denne. Målet er å gi deg best egnet behandling.
Rehabilitering og mestring ved kreftsykdom
Sykehuset er tilknyttet et Lærings- og mestringssenter (LMS) hvor det er tilbud om kurs for pasienter med ulike sykdommer og deres pårørende. Dine behandlere kan gi informasjon om LMS-kurs og pasientforeninger som kan være aktuell for deg.
Kontakt
Aker sykehus
Avdeling for urologi
Oppmøtested
Urologisk avdeling har virksomhet både på Aker sykehus, Radiumhospitalet og Rikshospitalet.Aker sykehus
Trondheimsveien 235
0586 Oslo