Pusteprøve, urea

Helicobacter-test
Gastromedisinsk avdeling

Undersøkelsen gjennomføres ved at du blåser luft inn i to prøveglass. Deretter får du en tablett (testmateriale) som du svelger med et glass vann. Etter 10 minutter blåser du luft i to nye glass og testen er ferdig.

Innledning

Formålet med undersøkelsen er å avklare om du har en mageinfeksjon som skyldes Helicobacter pylori. Har du allerede fått medisiner for å bli kvitt infeksjonen ønsker vi å finne ut om behandlingen har vært vellykket.
Helicobacter pylori er assosiert med utvikling av magesår og kan være en årsak til kronisk gastritt.

ngen kjente bivirkninger ved testen. Den kan brukes av gravide og ved amming.

Henvisning og vurdering

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Du må være fastende, det vil si ikke spise, drikke, snuse eller røyke de siste 6 timene før undersøkelsen (faste helst over natten).

Vi ber om høyde og vekt.

De to siste ukene før pusteprøven må du ikke ha brukt antibiotika eller syrehemmene medikamenter. Hvis så er tilfelle ta kontakt med laboratoriet for å få utsatt timen.

Disse medikamentene (syrehemmere) skal du ikke bruke de siste to ukene før testen: Ranitidin, Zantac, Famotidin, Pepcid, Losec, Omeprazol, Pantoprazol, Pantoloc, Somac, Lansoprazol, Lanzo, Esomeprazol, Esopral, Nexium.

Under

Undersøkelsen begynner med at du blåser luft inn i to prøveglass. Så får du en testtablett. Etter 10 minutter blåser du på nytt luft inn i to nye glass og testen er ferdig.

All mat inneholder et stoff kalt karbon-13 og dette kan måles i utåndingsluften din. De to første prøveglassene vil gjenspeile normalverdiene dine. Etter inntak av testoppløsningen med karbon-13-urea måler vi på nytt verdiene etter 10 minutter. Dersom det er betydelig økning i mengden med karbon -13 i det andre settet tyder det på at du har Helicobacter pylori.

Barn under 12 år

Undersøkelsen utføres på lik måte som hos voksne.

Gjør det vondt?

Testen medfører ikke smerter.

Hvor lenge varer undersøkelsen?

Selve testen varer i 10 minutter.

Etter

Etter undersøkelen kan du reise direkte hjem.

Når får jeg resultatet?

Resultatet av prøven vil bli sendt til den legen som har henvist deg til undersøkelsen. Undersøkelsen vil bli besvart i løpet av ca to uker. Det er henvisende lege som er ansvarlig for å formidle resultatet til deg samt videre behandling og oppfølging.
 

Kontaktinformasjon

Gastromedisinsk avdeling
Oppmøte
Gastromedisinsk poliklinikk: Bygg 6 inngang 6b eller 6a, 3. etg.
Telefon
22 11 94 06 (hverdager 09:00-11:30 og 12:30-15:00)
E-post
Postadresse
Oslo universitetssykehus HF
Medisinsk klinikk
Gastromedisinsk avdeling
Ullevål sykehus
Postboks 4959 Nydalen
0424 Oslo
Ullevål sykehus - bygg 6
Fant du det du lette etter?