ribfix
Ribbensfiksering (ribfix)
Ribbensfiksering (ribfix)-operasjon gjøres ofte i forbindelse med at du har ustabile brudd i ribbeina som krever plater og/eller skruer for å stabiliseres igjen.
Før
Du må ta med deg en liste over de medisinene du bruker, og ta også med deg egne medisiner for det første døgnet på avdelingen/pasienthotellet. Medisiner som skal brukes videre under oppholdet vil du få utdelt av sykepleier, men står du på spesielle medisiner kan det være lurt å ta med litt ekstra av disse.
Har du en begynnende eller pågående infeksjon med feber som for eksempel forkjølelse kan det være at vi må utsette operasjonen. Det er viktig at du tar kontakt med sykehuset før innleggelsen slik at legen kan vurdere situasjonen.
Du må ta med deg:
- Joggebukse/innejakke
- Gode tøfler/sko som er enkle å ta på seg
- Sokker og undertøy
- Toalettsaker
- Eventuelle egne medisiner
Det er viktig å ikke ta med for mye bagasje når du skal legges inn. Du har lov til å ta med verdisaker, men dette er på eget ansvar.
Innleggelsesdagen og kvelden før operasjon
Når du kommer på sykehuset blir du tatt imot av helsepersonell som gir deg praktisk informasjon om det som skal skje før, under og etter operasjonen.
Som forberedelser til operasjonen tar vi blodprøver av deg og måler hjerterytmen din (EKG). Vi måler høyde og vekt.
Kvelden før operasjonen skal du
- Dusj og vask håret før du legger deg kvelden før operasjonen. Eventuelt hår på overkoppen blir barbert.
- Ta av neglelakk og/eller sminke på.
- Bruke rene sykehusklær etter dusjen før operasjonen. Sengen du legger deg i er helt ren. Du får blå plastsokker til å ha på bena dersom du må opp på toalettet etter at du er ferdig dusjet.
- Ta av ta av smykker og klokke.
Faste
De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops/pastiller, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.
Noen sykehus kan likevel ha som rutine at du skal faste etter kl 24:00 dagen før. Dette er av praktiske årsaker på grunn av mulige endringer i operasjonsprogrammet.
Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke er fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk.
Hvis andre regler gjelder for deg, vil du få beskjed om dette.
Dette står mer detaljert i innkallingsbrevet ditt.
På operasjonsdagen
Hvis du bruker tabletter på morgenen, tar du det som normalt og etter avtale med sykepleieren. Det kan være litt forandringer fra det du vanligvis tar på grunn av den forestående operasjonen. Selv om du faster, kan du svelge tablettene med litt vann.
Før operasjonen får du beroligende medisiner.
Under
På operasjonsavdelingen blir du tatt imot av lege og sykepleier som skal gi deg narkose. Vi legger inn små tynne plastrør (kanyler) på armene dine, og narkoselegen legger noen ganger inn et tynt plastrør i ryggen din (epiduralkateter). Dette bruker vi til å gi deg smertestillende medisiner før, under og etter operasjonen.
Etter at du har sovnet, legger anestesipersonalet inn en slange i luftrøret ditt. Dette fordi du under operasjonen blir tilkoblet en pustemaskin (respirator) som hjelper deg med å puste. Noen får lagt inn et kateter i urinblæra. Dette gjør vi for å kunne overvåke og behandle deg best mulig under og etter operasjonen.
Når kirurgen gjør ribbefiksasjon på deg, er det individuelt hva de gjør. Dette kommer an på hvor mange ribben som skal fikseres og omfanget av bruddene på disse. Har du flere ustabile ribben hender det at det blir lagt på flere skinner over flere ribben, og er det færre ustabile ribben legger de ofte på skinne på det ødelagte ribbenet etter de har reposisjonert dem. Det er altså store individuelle forskjeller.
Noen pasienter får et sårdren på operasjonsstuen som hjelper til å evakuere sårvæske fra operasjonsstedet. Dette blir værende så lenge det er behov for det ut ifra produksjonen på drenet. Andre pasienter får et thoraxdren som går inn i lungehulen for å ekspandere lungen og evakuere sårvæske. Hvor mye luft og væske som kommer på thoraxdrenet vil avgjøre hvor lenge du trenger drenet.
Etter
Etter operasjonen blir du flyttet til en intensiv- eller oppvåkningspost og deretter til overvåkningen.
Du vil være koblet til en del utstyr og slanger, slik at vi blant annet kan observere blodtrykk, hjerterytme, pustefunksjon og væskebalanse.
Allerede på operasjonsdagen vil du få hjelp til å sitte på sengekanten, stå ved sengekanten og eventuelt sitte i stol dersom du er i stand til det. Etter noen timer blir du vanligvis flyttet til en mindre overvåkningsenhet.
Det blir tatt kontrollbilde av lungene dine og blodprøver før utreise.
Hvor lenge du blir på sykehuset avhenger av hvor stort område det er gjort kirurgi på, om drenene blir fjernet og hvor mye smerter du har.
Operasjonssåret
Du kan dusje etter inngrepet. Dusj med bandasjen på, la såret lufttørke en liten stund etterpå. Såret er som oftest sydd slik at ingen sting trenger å bli fjernet. Etter noen dager behøver du ikke å ha på bandasje på operasjonssåret, så lenge såret er tørt og ser fint ut. Det er helt normalt at sårkantene er litt røde og kan klø.
Dersom sårkantene hovner opp og blir varme, og du kjenner pulserende banking i området, kan dette være tegn på infeksjon, du må da kontakte fastlege. Kontakt også fastlege dersom siving av væske fra operasjonssåret ikke avtar innen en uke. Vent med bading og badstue til såret er helt grodd.
Etter operasjonen kan kroppstemperaturen din variere. Ved vedvarende feber eller plutselig høy feber over 38,5 grader og/eller at du hoster opp slim som er grønt, gult eller blod-tilblandet, bør du kontakte fastlegen din.
Unngå sol på operasjonssåret de første seks månedene. Solen kan gi arrdannelser. Vi anbefaler at du smører arrene med solkrem med høy faktor. Bruk gjerne silikontape over arrene de første 2-3 månedene for å minske arrdannelse. Dette får du kjøpt på apoteket.
Smerter og bruk av smertestillende
Det er vanlig å ha smerter og nummenhetsfølelse i sårområdet etter inngrepet. Graden av smerte vil variere, men blir vanligvis mindre i løpet av den første uken etter operasjonen. Det er nødvendig med god smertelindring for at du skal kunne puste dypt, hoste og være i aktivitet. Si fra til sykepleier om du har vondt, slik at du får tilstrekkelig smertestillende.
Dersom du har fått forskrevet smertestillende medisiner etter operasjonen, kan du bruke disse. Du skal kunne være godt nok smertelindret til at du kan være i bevegelse og klarer å hoste. Kontakt fastlegen din dersom smertene øker. Ikke bruk smertestillende medisiner og alkohol samtidig. Trapp ned smertestillende i samarbeid med legen din, og si i fra til legen din dersom du synes det er vanskelig å slutte.
Aktivitet
Du kan belaste deg selv til smertegrense. Det er viktig at du holder deg i aktivitet og kommer deg opp av sengen, da egenaktivitet bidrar til å forebygge komplikasjoner, og gjør at du kommer raskere i form.
Kontakt
Rikshospitalet
Thoraxkirurgisk avdeling
Oppmøtested
Thoraxkirurgisk avdeling, Rikshospitalet
Sognsvannsveien 20
Thoraxkirurgisk avdeling, Ullevål sykehus
Kirkeveien 166

Rikshospitalet
Sognsvannsveien 20
0372 Oslo

Ullevål sykehus
Kirkeveien 166
0450 Oslo