SCS – Spinal Cord Stimulation
Ryggmargsstimulering
Stimulering av ryggmargen med svak strøm kan lindre enkelte typer langvarige smerter. Behandlingen etableres ved et mindre kirurgisk inngrep med lav risiko. Det er hovedsakelig pasienter med nervesmerter (som skyldes skade eller sykdom som påvirker nerver) som har nytte av ryggmargsstimulering.
Vi bruker oftest ryggmargsstimulering hos rygg- eller nakkeopererte pasienter som er mest plaget av nervesmerter i ben eller armer, men også for pasienter med smerter i nakke eller rygg. Pasienter med nervesmerter etter skader og operasjoner i ben eller armer, og pasienter med smertefull polynevropati (ofte pga. diabetes), er også aktuelle for denne behandlingen.
Pasienter med angina pectoris som ikke responderer på annen behandling (medikamenter, utblokking av kransarterier) er en annen viktig gruppe som ofte har god nytte av ryggmargsstimulering.
Før
Stimulering av ryggmargen med strøm kan lindre nervesmerter ("nevropatiske" smerter). Dette er smerter som kan skyldes skader eller sykdom i nervene, samt enkelte andre smertetilstander. Målet med behandlingen er at smertelindring skal gi bedret funksjonsnivå og livskvalitet.
For å vurdere om slik behandling er aktuell, undersøkes du av spesialist på en smerteavdeling eller nevrokirurgisk avdeling med spesialkompetanse på dette feltet.
Før du får lagt inn et varig system må du vanligvis gjennom en testperiode. Da prøver vi ut på deg et midlertidig system med pulsgenerator utenfor kroppen. Dersom testen gir deg smertelindring, og bedre funksjon og økt livskvalitet vil vi vurdere om det skal legges inn et varig system.
Viktig informasjon før operasjonen
Hvis du har feber eller føler deg syk, ta kontakt med vår avdeling snart som mulig. Vi må da finne en ny operasjonsdag.
Fastetider
Du skal ta viktige medisiner med litt vann. Hvis du bruker insulin for diabetes må du ta kontakt med Avdeling for smertebehandling. Vanligvis skal man ikke ta medisiner mot diabetes mellitus på operasjonsdagen.
Vi kontrollerer blodsukkeret ditt før operasjonen.
Noen medisiner kan føre til at operasjoner må utsettes. Ta kontakt med Avdeling for smertebehandling hvis det er endringer i medikamenter du bruker etter siste legekonsultasjon med lege ved smertepoliklinikken. Dette gjelder også medikamenter som kan kjøpes uten resept. Siste legenotat kan du lese på minjournal.no.
Hvis du bruker blodfortynnende medisiner (gjelder også mange betennelsesdempende medisiner) må doseringen av disse diskuteres med lege på smerteklinikken i god tid før operasjonen.
Før operasjonen får du antibiotika for å redusere risiko for infeksjon. Hvis du ikke tåler vanlig penicillin, så må du gi beskjed til legen om dette.
Vi anbefaler at du dusjer kvelden før eller om morgenen på operasjonsdagen. La ryggen lufttørke for å unngå at du får sår. Bytt sengetøy slik at du sover i en ren seng. Ta på deg rene klær.
Du må sørge for at du har noen du kan ta kontakt med for hjelp den første kvelden og natten etter operasjonen.
Under
På operasjonsbordet ligger du på magen. Legen bruker røntgen for å kunne plassere elektroden i riktig område. Du får lokalbedøvelse, samt beroligende og smertestillende medikamenter ved behov. For å få plassert elektroden riktig, blir systemet testet med svak strøm på operasjonsstuen. Når dette skjer vil du være våken for å kunne gi tilbakemelding om du kjenner en svak strøm i det området du har vondt i.
For å unngå at elektrodekabelen flytter på seg, festes den under huden på ryggen. Deretter trekkes elektrodekabelen til en pulsgenerator som legges under huden. Som regel plasseres den nederst på siden av ryggen.
Gjør det vondt?
Prosedyren kan være noe plagsom mens vi fører elektroden oppover ryggkanalen. Hvor lenge sårsmertene varer, varierer sterkt fra person til person (fra et par dager til noen uker). Legen diskuterer smertelindring med hver enkelt pasient, men de fleste pasienter får utskrevet resept på Arcoxia (etorikoksib) for å redusere operasjonssmerter. Vanligvis får man resept for 7 dagers bruk. Bruk 1 tablett Arcoxia fra morgenen etter operasjonen, i utgangspunktet 3 dager til sammen. Du kan fortsette å bruke til du har brukt opp denne resepten (til sammen 7 dager) hvis du fremdeles er plaget av operasjonssmerter..
Dersom du får økende smerter i operasjonsområdet etter 3 dager, må du kontakte oss. I helg og på kveldstid må du ta kontakt med legevakt.
Hvor lenge varer behandlingen?
Innleggelse av permanent system for ryggmargsstimulering tar ca. 1,5 time. Tid til forberedelser og oppfølging etterpå kommer i tillegg. Du må regne med å være på sykehuset i totalt fem til seks timer.
Etter
Etter operasjonen kan du spise og drikke. Deretter vil en sykepleier programmere ryggmargsstimulatoren sammen med deg.
Du skal ikke kjøre bil selv de første 24 timene etter operasjonen.
Du blir kalt inn til kontroll på Ullevål noen uker etter operasjonen. Deretter følges du opp etter 3, 6 og 12 måneder etter inoperert system. Kontrollene handler stort sett om hvordan det går med deg og eventuelt omprogrammering av systemet. Hvis du lurer du på noe knyttet til ryggmargsstimuleringssystemet du har fått operert inn, kan du ringe oss på 2302 6161. Sykepleier vil da ringe deg opp i løpet av noen dager.
Viktig informasjon om tiden etterpå
Bandasje
Det er ikke farlig om det er noe blod i bandasjen. Du får med ekstra bandasje hjem. Hvis det siver blod ut av bandasjen, setter du på ekstrabandasjen over den opprinnelige. De første to døgnene skal man unngå å ta av den tette plastikkbandasjen.
Beskytt såret med bandasje i 14 dager etter operasjonen.
Dusjing
Såret skal være holdes tørt og beskyttes med bandasje i 14 dager. Du kan dusje etter to dager. Fjern da bandasje etter dusjen, la det lufttørke før du legger på ny.
Du må unngå å bade (badekar, basseng/sjø) og å være i badstue i seks uker etter at du har fått ryggmargsstimulatoren lagt inn. Dette er for å unngå infeksjoner og eventuelle problemer med såret.
Sting
Du slipper å fjerne stingene. Disse stingene løser seg opp av seg selv. La stripsene være på til de faller av selv, eller fjern etter to uker.
Soling
Dekk til arrene med plaster når du skal være i solen det første året etter operasjonen. Slik kan du forhindre skjemmende arrdannelse.
Aktivitet etter inoperert ryggmargsstimulator
Du bør unngå store og raske bevegelser, som for eksempel snømåking, i fire uker etter operasjonen. Når du skal bøye deg ned, for eksempel for å knyte skolisser, bøy i knærne. Etter fire uker kan du begynne å bevege deg mer normalt. Innen et par måneder ønsker vi at du skal bevege deg helt normalt.
Hvordan du beveger kroppen din kan påvirke hvordan du kjenner ryggmargsstimuleringen, for eksempel når du beveger på hodet og ryggen. Dette er ikke farlig.
Vær oppmerksom
Ved alle inngrep er det en risiko for komplikasjoner, men komplikasjoner etter operasjon for ryggmargsstimulering skjer sjeldent.
Noen komplikasjoner som kan oppstå er:
- Sårinfeksjon: Du får antibiotika for å redusere sjansen for å få infeksjon. Noen infeksjoner er overflatiske kun i huden, mens andre kan være dype. Ved infeksjon må ryggmargsstimuleringssystemet ofte opereres ut
- Blødning: Hvis du går på blodfortynnende preparater, kan det være nødvendig at du endrer dosen av medisiner før inngrepet. Dette er for å redusere sjansen for blødning.
- Smerter av systemet: Du kan få ubehag rundt festet for elektroden eller batteriet og dette kan vare i flere uker.
- Tekniske feil: Tekniske feil kan skje, for eksempel ledningsbrudd som kan føre til at systemet slutter å virke eller at det gir ustabil stimulering.
- Hodepine: Enkelte pasienter kan få hodepine etter inngrepet. Dette går vanligvis over etter noen dager.
Andre kirurgiske inngrep
Hvis du skal gjennomgå operasjoner og har en ryggmargsstimulator, må du informere kirurgene om det. Under operasjonene bruker de et elektrisk instrument kalt diatermi for å stoppe småblødning. For pasienter med ryggmargsstimulator kan de bruke bipolar diatermi, men det anbefales ikke å bruke unipolar diatermi (diatermiplaten festes på huden).
Ved kirurgi brukes forskjellige metoder for å lindre smerte og bedøvelse. Du kan ikke få satt inn et epiduralkateter sammen med en ryggmargsstimulator, men spinalbedøvelse er mulig.
Kontakt
Ullevål sykehus
Avdeling for smertebehandling
Oppmøtested
Ullevål sykehus, Bygg 37, Inngang B – Smertepoliklinikken, 1. etasje.
Ullevål sykehus
Kirkeveien 166
0450 Oslo