Stentbehandling av vener (samleårer)

Rekanalisering og stenting av dype vener

Stentbehandling av vener (samleårer) gjøres på tette dype vener for å gjenopprette god tilbakestrømming av blod til hjertet. Vi ser venene på en skjerm og plasserer en stent (rør av netting) som holder blodåren åpen der det er tett eller trangt. Behandlingen utføres ved Nasjonal behandlingstjeneste for rekonstruktiv dyp venekirurgi (NOVI – Norsk venøs insuffisiens), ved Karavdelingen ved Oslo universitetssykehus.

Les mer om Sykdom i dype vener
Informasjon fra helsenorge.no

Sykdom i dype vener

Sykdom i dype vener er en samlebetegnelse for tilstander som hindrer venenes transport av blod tilbake til hjertet. Blodet blir stående med økt trykk i de laveste delene av kroppen, som kan føre til at du får hevelse, smerter når du beveger deg og leggsår.

Hva skjer i kroppen?

​Venene, som også kalles samleårer, transporterer blodet tilbake til hjertet fra resten av kroppen. For å sikre at blodet føres tilbake til hjertet mot tyngdekraften, har venene klaffer.

Vi har både dype og overfladiske vener. De dype venene er viktigst for transporten av blod tilbake til hjertet. Blir du syk eller har misdannelser i de dype venene, blir denne transporten av blod hemmet. Det kan være fordi klaffene ikke fungerer slik at blodet går begge veier (refluks), eller at venene er mer eller mindre tette (obstruksjon).

Når transporten av blod tilbake til hjertet hindres, vil blodet bli stående med økt trykk i de laveste delene av kroppen på grunn av tyngdekraften.

Vener må ikke forveksles med pulsårer (arterier) som transporterer blodet ut til kroppen fra hjertet. Sykdommer i disse to ulike typene blodårer (vener og arterier) har ulike årsaker og symptomer.

Les mer om Sykdom i dype vener (helsenorge.no)