HELSENORGE
Avdeling for medisinsk fysikk

Strålebehandling pustestyrt

Pustestyrt strålebehandling er en teknikk som brukes for å skåne hjertet og lunge mest mulig ved stråling mot venstre side av overkroppen, feks ved venstresidig brystkreft. Behandlingen krever at du øver deg på pusteteknikken som brukes før selve strålebehandlingen.

Innledning

Ved strålebehandling er det viktig å bestråle det området som skal behandles samtidig som bestrålingen reduseres mest mulig til friske organer i nærheten, for eksempel hjerte og lunger. Når du tar et dypt innpust, øker lungevolumet. Det gjør at selve hjertet kommer lengre unna de strålefeltene vi vil benytte i forbindelse med spesielt venstresidig brystkreft. Dette kan også medføre at en mindre prosentdel av lungen blir liggende i strålefeltet. Dette innebærer at du holder pusten i flere korte perioder under behandlingen.

Vi tar CT-bilder for å planlegge strålebehandling. Når du møter til CT vil personale gå gjennom pusteøvelsen beskrevet i avsnittet øvelser for pustestyrt strålebehandling. Denne pusteteknikken brukes ved alle ledd i strålebehandlingen, det vil si ved CT-undersøkelsen og på behandlingsmaskinen.

Teknikken virker slik at strålebehandlingen stopper opp når du slipper pusten ut eller puster på en annen måte enn planlagt. Om du ikke klarer å holde pusten slik det er planlagt, vil derfor IKKE dette medføre noen feil i strålebehandlingen. Det vil alltid være personale tilstede som kan veilede deg i pustingen slik at behandlingen kan fortsette som før.


Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Pustetrening hjemme

Det er en fordel at du trener på pusteteknikken før du kommer til CT, som beskrevet i avsnittet under.

Øvelser for pustestyrt strålebehandling

For å kunne beherske pusteteknikken er det en fordel at du øver på disse trinnene hjemme:

  • Legg deg på ryggen på gulvet
  • Legg en pute for å støtte knærne og en pute under hodet. Plasser armene bak hodet (strålebehandlingsposisjonen ligner på dette)
  • Pust inn og ut på vanlig måte

 Bilde viser at man skal ligge flatt på gulvet, armene bak nakken og med bøy i knærne
Ta et dypt pust inn gjennom nesen og fyll brystet med luft. Øv på å holde pusten i maksimalt 20 sekunder.

                                                                                             
 Bilde viser at man skal ligge flatt på gulvet, armene bak nakken og med bøy i knærne.

Gjenta dette 4-7 ganger på rad og fokuser på pusten og bevegelsen av brystet. Tips: Ryggen din skal ikke bøye oppover når du tar et dypt pust inn. Hvis ryggen beveger seg fra gulvet, må du puste dypere inn i magen.


Bilde viser at man skal ligge flatt på gulvet, armene bak nakken og med bøy i knærne

Ta denne pusteøvelsen et par ganger daglig. Arbeid deg opp for å holde pusten i 20 sekunder. Husk å slappe av, fokuser på pusten din. Øv på dette i ditt eget tempo.

Vi vil hjelpe deg med å gå gjennom den samme øvelsen når du er hos oss.

Under

CT-undersøkelsen og strålebehandlingen gjennomføres som normalt, mens du utfører pusteteknikken. Personalet vil veilede deg gjennom prosessen og si ifra når du skal holde pusten og når du skal puste.  

Les mer om
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder

Etter

Vær oppmerksom

Kontaktinformasjon

Fant du det du lette etter?