Diabetes
Diabetes er en kronisk stoffskiftesykdom som enten skyldes mangel på hormonet insulin, eller at kroppen ikke klarer å utnytte insulinet riktig. Insulin er et hormon som lages i bukspyttkjertelen, og som regulerer sukkermengden i blodet. Dersom du har diabetes bør denne være godt regulert før du blir gravid.
Diabetes og svangerskap
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Svangerskapsdiabetes er diabetes som oppdages eller oppstår i graviditeten. Det kan gi økt risiko for svangerskapsforgiftning og føre til komplikasjoner under fødselen, blant annet fordi barnet kan få høy fødselsvekt.
Svangerskapsdiabetes
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Overvekt
Overvekt og fedme medfører en helserisiko som kan reduseres ved sunnere kosthold og fysisk aktivitet. Svangerskap er en periode der kvinner synes spesielt motivert og mottagelig for informasjon og oppfølging av overvekt og fedme. Sunnere kosthold og økt aktivitet gir så langt vi vet ikke uheldige utfall for svangerskapet. Aktiv slanking anbefales ikke.
Overvekt og svangerskap
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Foto: Oslo universitetssykehus/Shutterstock
Blodpropp
Det er viktig for deg som er gravid å kjenne til symptomene på blodpropp. Vær obs på ensidige smerter i lyske, spesielt venstre side, lave ensidige magesmerter eller akutt tungpustenhet, rask pust og høy puls. Slike symptomer bør undersøkes av lege relativt raskt.
Blodpropp før eller i svangerskapet
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Vaksinering av RhD-negative gravide
16 prosent av norske kvinner har blodtype rhesus negativ. Når de blir gravide er sjansen stor for at fosteret har blodtype rhesus positiv. Da kan mor danne antistoff mot blodet til fosteret, noe som kan være skadelig for barnet.
Vaksinering av RhD-negative gravide som bærer et RhD-positivt barn
RhD negative gravide som gjennom blodprøve i svangerskapsuke 24 får påvist at hun bærer et RhD positivt barn, skal vaksineres med Rhophylac (anti-D) 2 ganger. Den første omkring svangerskapsuke 28, og den siste innen 3 dager etter fødsel.
Under graviditet og fødsel kan noe av barnets blod komme over i mors blodbane. Hvis barnet er RhD-positivt kan dette føre til at du som RhD negativ danner antistoffer mot barnets blod (RhD-immunisering). Antistoffene kan igjen passere over til barnets blodbane (som regel i neste svangerskap med et RhD positivt barn) og ødelegge barnets blodlegemer. Vaksinen settes for å hindre at mor danner antistoff.
Les mer om innføring av rutinemessig RhD-testing på helsedirektoratet.no
-
Før
Lege/jordmor som har ansvar for svangerskapskontrollene, vil gi deg informasjon om når og hvor du kan få vaksinen.
-
Under
Vaksinasjonen settes av jordmor. Vaksinering med Rhophylac (anti-D immunglobulin), 2 ml som settes intramuskulært. Du må så vente i 20 minutter før du kan reise hjem. Det er svært sjelden noen har reaksjoner på slike vaksiner.
-
Etter
Etter behandlingen skal det ikke tas kontrollprøver av din RhD-status resten av svangerskapet, men det vil bli tatt prøve av blod fra navlestrengen til barnet etter fødsel for å sjekke barnets blodtype RhD en gang til. Når barnet er RhD positivt, vil du få en ny vaksine på sykehuset før du reiser hjem.
Gå til
Vaksinering av RhD-negative gravide som bærer et RhD-positivt barn
-
Avdeling
-
Svangerskapspoliklinikken
-
Sted
-
Ullevål sykehus
-
Oppmøte
- Ullevål sykehus, svangerskapspoliklinikken i bygg 8, ekspedisjon i underetasjen.
Ekstrem svangerskapskvalme
Nesten alle kvinner opplever kvalme eller oppkast når de er gravide. Alvorlig svangerskapskvalme rammer et fåtall, men er likevel en hyppig årsak til sykehusinnleggelse tidlig i svangerskapet. Alvorlig svangerskapskvalme kalles også hyp eremesis gravidarum (HG), oftest brukes kortformen hyperemesis. Alvorlig svangerskapskvalme kan defineres på ulike måter, men Verdens helseorganisasjon (WHO) definerer sykdommen som vedvarende kvalme og oppkast som starter før 22. svangerskapsuke.
Svangerskapskvalme
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Foto: Oslo universitetssykehus/Shutterstock
Kontroll av fosterets vekst
At et foster vokser lite kan skyldes genetiske/arvelige årsaker, sykdom hos mor, sykdom i morkaken, eller sykdom hos foster. Ofte spiller flere faktorer inn. Hvis fosterets vekst avviker fra normalkurven, vil årsaken til avviket bli undersøkt nærmere med en utvidet ultralyd undersøkelse.
Tilvekstkontroll
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Lite liv i svangerskapet
Bevegelser fra barnet i magen gir deg trygghet om at barnet har det bra.
Lite liv i svangerskapet
At barnet ditt beveger seg i magen din gir deg en trygghet om at barnet har det bra.
Opplever du at barnet ditt ikke beveger seg eller beveger seg stadig mindre er dette ofte normalt. Men dersom dette vedvarer kan det være ett av de første tegnene på at barnet ditt ikke har det bra. Da er det viktig at du kontakter fødeavdelingen for videre oppfølging.
De aller fleste som opplever en episode med mindre bevegelser fra barnet sitt har ukompliserte svangerskap og føder friske barn.
Informasjon på andre språk / Information in other languages
Somali
Urdu
Arabisk
Spansk
Engelsk
-
Før
Hva er lite liv?
Forskning har ikke fastslått hvor mange bevegelser som er normalt for et friskt barn. I løpet av svangerskapet er det derfor viktig at du blir kjent med ditt barn og ditt barns aktivitetsmønster. Det er endringer i dette mønsteret som er viktige for hva som er lite bevegelse. Du kjenner ditt barn best!
Hva er normale bevegelser for barnet i magen?
De fleste kvinner kjenner at barnet beveger seg i magen rundt 20. svangerskapsuke. Hvis det er ditt første svangerskap kjenner du det kanskje noe etter 20. uke. Hvis du har vært gravid før, kan det være du kjenner liv før uke 20. Her er det individuelle variasjoner.
Ettersom barnet ditt utvikler seg, vil både antallet og type bevegelse forandre seg. Mange barn beveger seg mye på faste tider av døgnet. Det er viktig at du blir kjent med ditt barns aktivitetsmønster. I løpet av døgnet har barnet perioder hvor det sover, vanligvis mellom 20 og 40 minutter og sjelden over 90 minutter. I disse periodene vil ikke barnet bevege seg.
De fleste opplever at antallet bevegelser i løpet av et døgn øker frem til cirka uke 32 i svangerskapet. Deretter stabiliserer de fleste seg på et nivå som fortsetter frem til fødselen.
Typen bevegelser kan forandre seg. Mot slutten av svangerskapet kan bevegelsene oppleves mer som åling og ikke harde spark, men det skal normalt ikke være færre bevegelser. Du skal kjenne at barnet beveger seg like mye i tiden frem mot fødselen og du skal også kjenne bevegelser under fødselen.
Hvilke faktorer kan påvirke din opplevelse av at barnet beveger seg?
- Hvis du er i aktivitet og travel er det mindre sjanse for at du kjenner etter at barnet beveger seg.
- Hvis du har morkaken på fremveggen av livmoren kan det være vanskeligere å kjenne at barnet beveger seg, spesielt gjelder dette tidlig i graviditeten.
-
Under
Hva skal jeg gjøre hvis jeg er usikker på om barnet beveger seg mindre i magen?
Før uke 24 i graviditeten
Ved opplevelse av mindre bevegelse i magen over noen timer, før uke 24 i graviditeten, tar du kontakt med egen lege eller jordmor så snart du kan.
Etter uke 24 i graviditeten
Hvis du er usikker på om barnet beveger seg mindre enn det skal bør du spise og drikke søtt. Du skal deretter legge deg ned, gjerne på venstre side uten telefon eller andre stimuli. Fokuser på barnets bevegelser i en til to timer og tell gjerne antallet bevegelser. Det er fint å gjøre dette på et tidspunkt hvor barnet vanligvis er aktivt.
• Hvis du i løpet av denne tiden ikke kjenner bevegelser fra barnet ditt skal du ringe fødeavdeling din med en gang.• Hvis du kjenner mindre enn ti separate bevegelser fra barnet i løpet av disse to timene, skal du ringe din fødeavdeling med en gang.• Hvis du fortsatt er urolig eller usikker på barnets aktivitetsmønster skal du ringe din fødeavdeling for veiledning.• Hvis du etter tellingen av barnets bevegelser er beroliget og kjenner godt med bevegelser, trenger du ikke kontakte fødeavdelingen.
Ikke stol på apparater som du kan benytte for å lytte på hjertelyden til barnet ditt med hjemme.
Hva kan gjøres på sykehuset?
Det første vi gjør er en CTG undersøkelse. Vi registrerer fosterlyd og barnets bevegelser i 20 minutter. Du får en knapp du skal trykke på hvis du kjenner at barnet beveger seg.
Vi gjør også måling av blodtrykk, puls og temperatur og tester urinen din. Ut i fra funnene vi gjør i disse undersøkelsene og det du forteller bestemmer vi om det er nødvendig med ultralyd og legeundersøkelse. I sjeldne tilfeller kan det være nødvendig med innleggelse eller igangsetting av fødselen.
-
Etter
Når du reiser hjem etter en kontroll hos oss blir du bedt om å fortsette å følge med på barnets aktivitetsmønster. Hvis du skulle oppleve mindre liv i magen igjen, skal du ta kontakt med fødeavdelingen på nytt.
Ikke nøl med å ta kontakt med fastlegen din eller fødeavdelingen uansett hvor mange ganger du skulle oppleve dette.
Gå til
Lite liv i svangerskapet
-
Avdeling
-
Fødeavdelingen
-
Sted
-
Rikshospitalet
-
Oppmøte
Fødeplass Ullevål: Alle akutte henvendelser rettes til døgnåpent føde-gyn mottak på telefon 23027550
Fødeplass Rikshospitalet: Telefontid hele døgnet 23072640
Svangerskapskløe og svangerskapsforgiftning
Hormoner kan påvirke huden og svangerskapskløe kan oppstå. En annen årsak til kløen kan være forhøyede leververdier på grunn av svangerskapet.
Svangerskapsforgiftning eller preeklampsi kan ramme gravide i siste del av svangerskapet. Symptomene er ofte milde, men må alltid tas alvorlig. Både moren og barnets liv kan være truet dersom tilstanden forverres.
Svangerskapskløe
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Svangerskapsforgiftning
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Blødning sent i svangerskapet
Om du er mindre enn 22 uker på vei i svangerskapet skal du kontakte lege eller legevakt dersom du blør. Du vil bli vurdert og eventuelle videre undersøkelser eller behandling vil bli bestemt.Om du har kommet lengre enn 22 uker i svangerskapet skal du kontakte fødeavdelingen om du begynner å blø. Du vil da få veiledning, og plan for videre oppfølging, undersøkelse eller behandling vil bli vurdert.
Blødning sent i svangerskapet
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
For tidlig fødsel
Et svangerskap varer vanligvis mellom 37 og 42 uker. Hvis fødselen skjer før uke 37 er fullendt, er det en for tidlig dvs. prematur fødsel. Prematur betyr egentlig "førmoden". På engelsk kalles det ofte preterm birth, altså fødsel før termin.
Les om for tidlig fødsel på helsenorge.no
Kvinner som er omskåret
Kvinner som er omskåret anbefales å ta kontakt eller henvises for å avklare om det er behov for kirurgisk behandling, før svangerskapet, i svangerskapet eller under fødsel. Overvåkning av fødselsforløp og selve fødselen kan være mer komplisert hos kvinner som er omskåret. Det beste er å bli åpnet i god tid før fødsel.
Åpning av gjensydde/gjengrodde kjønnslepper
Behandlingen innebærer åpning av gjensydde eller gjengrodde kjønnsdeler hos kvinner som har vært utsatt for omskjæring. Venter du barn, vil det være best for deg å åpne i god tid før fødsel.
Behandlingen gjennomføres for å rekonstruere ytre del av underlivet til så tilnærmet normal medfødt anatomi som mulig. Omskårne (lukkede) kvinner har ofte store plager i forbindelse med menstruasjon, det å tisse og ha samleie.
Vi anbefaler at kvinner som er omskåret tar kontakt eller henvises for å undersøke og avklare om det er behov for kirurgisk behandling, før svangerskapet, i svangerskapet eller under fødsel. Overvåkning av fødselsforløp og selve fødselen kan være mer komplisert hos kvinner som er omskåret. Det beste er å bli åpnet i god tid før fødsel. Kjønnsleppene blir ikke sydd igjen etter en åpning i forbindelse med fødsel.
Tidspunkt for åpning gradert etter mest hensiktsmessig tidspunkt
- Før svangerskapet
- Fra 3-6 måned i svangerskapet
- Senere i svangerskapet frem til 38 graviditetsuke
- Under fødsel
Definisjon kvinnelig omskjæring
Kvinnelig omskjæring er en fellesbetegnelse på ulike grader av inngrep hvor ytre og indre kjønnsdeler fjernes helt eller delvis, eller påføres annen varig skade og som foretas av andre enn rent medisinske årsaker.
-
Før
Hvis du er omskåret kan du be din helsesøster, fastlege, eller jordmor henvise deg til vår poliklinikk. Du kan også ringe selv, du trenger ingen henvisning.
Ingen fysiske forberedelser er nødvendig. Trenger du tolk må det gis beskjed om dette på forhånd.
-
Under
Inngrepet utføres av en gynekolog i samarbeid med en jordmor/sykepleier. Inngrepet utføres vanligvis med lokalbedøvelse i området som skal åpnes. Etter at lokalbedøvelsen er satt vil inngrepet være smertefritt.
Det lukkede området åpnes med en liten kniv (skalpell) eller saks. Sårkantene sys på hver side for å hindre at vevet ikke skal gro sammen igjen. Du får lokal bedøvelse og selve inngrepet skal ikke gjøre vondt. Men de fleste opplever smerter de 2-3 første dagene etter inngrepet. Dette behandles med smertestillende tabletter. Smertene vil avta gradvis.
-
Etter
Du kan reise hjem rett etter inngrepet og du kan fortsette med dine vanlige aktiviteter.
Det er ikke anbefalt å vaske seg nedentil den første dagen, bare skylle seg med rent lunket vann etter toalettbesøk.
Enkelte vil trenge sykemelding, avhengig av hva slags jobb du har. Du får sykemelding av legen som utfører inngrepet.
De fleste kjenner smerter når bedøvelsen går ut. Dette er helt normalt. Du får resept på smertestillende tabletter, og vi anbefaler at disse tas så fort som mulig etter inngrepet. Følg forøvrig bruksanvisning på pakken.Noen kvinner kan forvente at det å tisse oppleves annerledes. Urinen kan kommer raskere enn det du er vant til, dette er helt normalt.
Du skal ikke ha samleie før etter 4-6 uker etter inngrepet. Såret må få tid til å gro. Samleie før denne tiden vil ofte oppleves smertefullt, og kan også øke risikoen for infeksjon.
Grønnsåpebad
Dagen etter inngrepet skal du begynne å ta grønnsåpebad.
- Kjøp Medisinsk grønnsåpe på Apoteket
- Bland 2 spiseskjeer medisinsk grønnsåpe i en balje/fat med lunkent vann
- Sitt i dette i ca 5-7 minutter
- Ta grønnsåpebad 1-2 ganger hver dag i en uke
Stingene faller av seg selv 2-3 uker etter inngrepet
Vær oppmerksom
Det er en liten risiko for infeksjon i såret. Dersom du opplever økende smerter i underlivet og/eller feber de første dagene etter inngrepet, skal du ta kontakt med sykehuset.
Gå til
Åpning av gjensydde/gjengrodde kjønnslepper
-
Avdeling
-
Gynekologisk avdeling
-
Sted
-
Ullevål sykehus
Igangssetting av fødselen
Ved enkelte svangerskapskomplikasjoner kan fødselen måtte igangsettes før termin for å bedre din helse, bedre vekstvilkårene fosteret eller for å starte behandling av sykdommer hos deg eller fosteret.
Igangsetting av fødsel
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Fødsel og barsel
Nyfødte med behov for helsehjelp flyttes etter fødsel til nyfødt intensiv avdeling. Mødre med behov for helsehjelp etter fødsel blir ivaretatt på barselenheten, eventuelt i kombinasjon med opphold på andre avdelinger i sykehuset ved spesielle tilfeller.
Foto: Colourbox.com
Etter fødsel begynner barseltiden. Barseltiden er fra rett etter fødsel til kroppen er tilnærmet slik den var før graviditeten og ammingen er etablert cirka 6-8 uker etter fødsel.