HELSENORGE
Ortopedisk avdeling Ullevål

Underarmsbrudd

Underarmen består av to parallelle knokler som avgrenses øverst av albuen og nederst av håndleddet. Brudd i underarmen deles inn i tre kategorier: Øverst i underarmen (ofte albueskader), underarmskaftet (brukne knokler) og nederst i underarmen (vanligvis brudd i håndleddet). I tillegg finnes kombinasjonsskader der en knokkel har brudd og den andre knokkelen har gått ut av ledd, enten ved håndleddet eller i albuen. Ved brudd i underarmen er det derfor viktig å undersøke både albuen og håndleddet.

Innledning

Henvisning og vurdering

Utredning

Dersom du har skadet underarmen må du ta røntgenbilder for å utelukke eller påvise brudd, og om det er skade på albueleddet eller håndleddet i form av at det har gått ut av ledd. I tillegg gjør legen en undersøkelse for å sjekke om det er skade på nerver, kar, sener eller muskler.

Les mer om Røntgen av skjelettet

Røntgen av skjelettet

Røntgen av skjelettet gir oss bilder som beskriver en eller flere knokler eller ledd. Vi gjør undersøkelsen for å finne ut om det er skade eller sykdom i eller rundt beinvevet eller for å kontrollere proteser, gamle brudd eller tidligere forandringer. Skjelettundersøkelser er også ofte kontroller på innopererte proteser, gamle brudd, eller tidligere forandringer.

  1. Før

    • Det kan hende at du må tømme tarmen, dette avhenger av hvor på kroppen du blir undersøkt. Hvis dette gjelder deg, får du nærmere beskjed om hva du skal gjøre.
    • Hvis du er gravid, må du kontakte oss i god tid før undersøkelsen.
    • Du må fjerne metallgjenstander (belte, smykker o.l.) fra stedet vi skal ta bilde av.

  2. Under

    Som hovedregel tas det 2 bilder vinkelrett på hverandre av aktuelt sted. I enkelte tilfeller kan det bli flere bilder, avhengig av lokalitet og problemstilling.

    Metallgjenstander over aktuelt sted fjernes for å unngå forstyrrelser på bildet.Når bildet tas er det viktig å holde det aktuelle stedet i ro. Enkelte ganger vil du bli bedt om å holde pusten.Hvor lang tid undersøkelsen tar varierer fra 3 min til 20 min, avhengig av hvor mange bilder man skal ta.

  3. Etter

    Røntgenlegen beskriver bildene og sender resultatet av undersøkelsen til den som har henvist deg.

Gå til Røntgen av skjelettet

 

Behandling

Hos barn kan brudd i underarmen vanligvis behandles med gips. En mindre feilstilling vil korrigere seg selv når barnet vokser og knokkelen blir lengre. Dersom det er stor feilstilling, får barnet narkose før legen setter bruddet på plass.

Hos voksne er det viktig å få god stilling på bruddet. Du blir lagt i narkose før legen setter bruddet på plass og stabiliserer bruddet ved hjelp av pinner, ekstern fiksasjon eller en plate. Platen er det ikke nødvendig å fjerne igjen. Pinner og ekstern fiksasjon fjernes på poliklinikken etter seks uker. 

Oppfølging

Det er vanlig med poliklinisk kontroll med røntgen etter seks og tolv uker. Dersom du har mye plager, kan du settes opp til ytterligere kontroller og du får henvisning til fysioterapeut ved behov. Brudd i underarmen er relativt vanlig og de fleste gror fint sammen og du kan bruke armen som før.

Kontaktinformasjon

Fant du det du lette etter?