We recommend that you upgrade to the latest version of your browser.

Diagnose

Hjerterytmeforstyrrelser

Hjerterytmeforstyrrelse (hjertearytmi) er en samlebetegnelse for enhver form for unormal hjerterytme. Hjertet kan slå for raskt, for langsomt eller uregelmessig. Hjerterytmeforstyrrelser er relativt vanlig. Det inkluderer en rekke ufarlige tilstander, men av og til kan det også representere alvorlig hjertesykdom. Symptomene er varierende avhengig av tilstand, du kan kjenne hjertebank, åndenød, svimmelhet eller tretthet. Mer sjelden kan hjerterytmeforstyrrelse medføre besvimelse og i verste fall hjertestans.

Utredning

Ved mottak i sykehus vil en registrere sykehistorie, ta blodprøver og EKG. Hvis en ultralydundersøkelse av hjertet ikke er utført kan den være aktuelt. Ved alvorlige hjerterytmeforstyrrelser fra hjertekamrene kan det være nødvendig med undersøkelse av kransårene og hjertemuskel med CT, direkte kontrastundersøkelse i blodårene i hjertet og MR av hjertet.

Utredningen tar oftest 1 dag, men kan vare 3-4 dager hvis omfattende kartlegging må gjøres.

Det er flere målinger som tas:

EKG-registrering, langtids

Ultralyd av hjertet

CT

MR

Behandling

Hvilken behandling legen tilbyr deg avhenger av type hjerterytmeforstyrrelse og årsaken til denne. Ofte er det tilstrekkelig å gjøre en utredning uten annen behandling. I andre tilfeller forsøker vi behandling med medisiner. Behandling med medisiner kan ha som hensikt å forebygge og/eller kontrollere hjerterytmeforstyrrelsen. 

Har du hjerteflimmer (atrieflimmer) vil det ofte også være nødvendig med blodfortynnende behandling (antikoagulasjon).

Noen hjerterytmeforstyrrelser vil kreve mer avansert behandling. Elektrokonvertering er en behandling som har til hensikt å bringe hjertet tilbake i normal rytme. Ablasjonsbehandling er et inngrep i hjertet (via blodårene) som har til hensikt å blokkere uønsket hjerterytmeforstyrrelse. 

En pacemaker vil kunne være aktuelt om hjerterytmen er for langsom. En hjertestarter (ICD) kan være aktuelt om du har hatt, eller har en tilstand som gjør deg utsatt for alvorlig hjerterytmeforstyrrelser som kan føre til hjertestans. 

Oppfølging

Hvilken oppfølging du får avhenger av tilstanden din og hvilken behandling du har fått. 

Generelt er det alltid viktig at du tar medisinene som foreskrevet og har jevnlig kontroll hos fastlege eller poliklinikk, avhengig av hva du blir informert om. Det er også viktig med gode levevaner: røykeslutt, sunt kosthold, begrenset alkoholinntak, vektreduksjon, redusere stress og være i fysisk aktivitet.


Kontakt

Ullevål sykehus Bygg 6 Hjertemedisinsk poliklinikk

Kontakt Hjertemedisinsk poliklinikk

Oppmøtested

Ullevål sykehus, Bygg 6 (midtblokken), 4. etasje.
Kirkeveien 166, 0450 Oslo

Ullevål sykehus Bygg 6

Kirkeveien 166

0450 Oslo

Artikler