Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Skjoldbruskkjertelkreft - fjerning av skjoldbruskkjertelen og biskjoldbruskkjertlene

Ved påvist kreft i skjoldbruskkjertelen er som regel hovedbehandlingen å fjerne hele kjertelen (total tyreoidektomi). Da fjernes også nærliggende lymfeknuter (sentralt lymfeknutetoalett). Ved operasjon grunnet struma (godartet forstørret skjoldbruskkjertel) kan man fjerne hele, eller halve kjertelen. Dette avhenger av størrelse på strumaet og graden av plager dette gir. Ved sykdommer i biskjoldkjertlene, fjernes en eller flere av kjertlene (parathyreoidektomi).

Ved svært små kreftsvulster (lavrisikopasienter) kan det gjøres en halvsidig fjerning av
skjoldbruskkjertelen (hemityreoidektomi). Da fjernes kun en av sidelappene, forbindelsen mellom sidelappene (isthmus) og pyramidelappen. Dette gjøres også ved usikre svulster for å avklare diagnosen.

Før

Målet med operasjonen er helsebot av eventuell kreftsjukdom, å betre plagsame symptom og hormonelle forstyrringar eller som i eit ledd i utgreiing av kreft.

 

Før operasjonen vil du få eit innkallingsbrev der det står tidspunkt for konsultasjon med informasjon av sjukepleiar og lege og tidspunkt for når du skal møte til operasjonen. Det kan vere at du skal til informasjonssamtalen ei stund i forkant av innlegginga til operasjon.

I innkallingsbrevet er det også beskrive om du skal leggast inn dagen før (ofte aktuelt om ein bur langt unna), eller same dag som du skal opererast. Nedanfor er det beskrive kva førebuingar du skal gjere i forkant av operasjonen.

Ernæring

I vekene før operasjonen er det viktig å halde oppe eit variert og næringsrikt kosthald.

Du kan kjøpe næringsdrikke på apoteket som kan berike kosthaldet. Ver merksam på at desse drikkene kan auke blodsukkeret ved diabetes. Forhøyr deg med fastlege om eventuelle andre alternativ.

Det er viktig at du informerer sjukepleiar under samtalen før operasjonen om du har nedsett matlyst, har gått ned i vekt eller har matallergiar.

Du skal faste frå midnatt kvelden før operasjonen. Det vil seie at du ikkje skal ete mat eller snus/røyk og pastillar etter klokka 24.00. Du kan drikke klare væsker som vatn inntil 2 timar før operasjonen.

Medisinar

Narkoselegen bestemmer kva for nokre faste medisinar du skal ta før operasjonen.

Dersom du er usikker, er det viktig at du ikkje tar medikamenta dine, du kan få desse på sjukehuset. Ta gjerne med deg dei faste medisinane dine når du skal leggast inn på sjukehuset. Dette er fint om vi lurer på noko når det gjeld dei medisinane du tar eller dersom det er vanskeleg å skaffe dei medisinane du bruker under innlegginga.

Fysisk aktivitet

Du kan vere i normal fysisk aktivitet før operasjonen.

Hygiene

Det er viktig at du dusjar operasjonsdagen før du kjem til sjukehuset. Nøye kroppsvask i armholer og nedantil. Det er viktig at håret er tørt før du kjem til sjukehuset. Du må også pusse tennene, som er viktig for at bakteriar ikkje skal førast til luftvegane under inngrepet.

Barbering

Om du har hår på området som skal opererast, må du barbere deg. Du skal barbere kinn, hake og hals ned til brystvortene og barberinga skal utførast med håravkortar (maskin). Dersom du ikkje har dette vil du få hjelp til hårfjerning ved sjukehuset. Du skal ikkje bruke barberhøvel, på grunn av risiko for smårifter.

Når du kjem sjukehuset til operasjonsdagen vil sjukepleiar hjelpe deg med dei førebuingane som er nødvendige før operasjonen. Dette inneber:

  • Du vil få delt ut pasientskjorte, og kan behalde eiga underbukse på. Du vil få tildelt ei rein operasjonsseng.

  • Du vil få på deg kompresjonsstrømper som verkar førebyggande for danning av blodpropp. Desse beheld du på fram til du reiser, eller når du er godt mobilisert.

  • Når du ligg i senga, vil sjukepleiar legge inn ein venekanyle (plastrøyr i blodåra) og du vil få væsketilførsel direkte i blodet. Det er viktig for å halde oppe organfunksjonane under inngrepet.

  • Vanlegvis vil du få smertestillande medikament for å førebygge smerter etter inngrepet. Dette er det narkoselegen som avgjer på samtalen i forkant av operasjonen. Du får svelge desse med tilstrekkeleg vatn. Samtidig vil du få munnskyljevatn som du skal «gurgle» for å førebygge at bakteriar kjem ned i luftvegane.

  • Når du er ferdig førebudd, vil ein portør trille deg i seng til operasjonsstua.

Under operasjonen vil dei personlege eigedelane dine bli låste inn på den sengepostavdelinga du skal til etter operasjonen, og du får dei tilbake når du kjem på sengeposten.

Under

 

Under operasjonen ligg du på ryggen, med armane langs sida. Hovudet er godt strokke bakover og du vil ha pute under knea.

Det blir gjort eit snitt (2–4 cm) i halsgropa og skjoldbruskkjertelen blir skore fri på begge sider. Av og til blir det lagt eit dren inn til operasjonsområdet for å ta opp sårvæske og eventuell bløding etter operasjonen.

Til slutt blir operasjonsområdet lukka, og det blir lagt ein bandasje over stinga.

Operasjonstida avheng av kor stort inngrep som skal gjerast, vanlegvis tar det 1–3 timar, stundom lengre.

Før operasjonen får du vanlegvis smertestillande for å førebygge smerter etter inngrepet. Operasjonen blir utført i narkose.

Etter at operasjonen er ferdig, blir du køyrd til oppvakningsavdelinga og som regel blir du liggande der eit par timar slik at du vaknar godt etter narkosen. Deretter blir du køyrd til sengeposten, der blir du tatt imot av ein sjukepleiar som passar på deg, og sørger for  at du har det så godt som mogleg.

Ernæring

Allereie på oppvakningsavdelinga vil du bli tilboden drikke så lenge du ikkje kjenner deg kvalm. Etter kvart vil du kunne ete litt forsiktig og du startar ofte med supper før du går over til fast føde.

Operasjonssår

Etter operasjonen kan du dusje på vanleg måte, men unngå å spyle/dusje direkte på såret.

Du kan bruke dusjbandasje dei første 2–3 dagane etter operasjonen, dette får du kjøpt på apoteket. Du kan ikkje bade/svømme før 3 veker etter operasjonen.

Du kan fjerne «strips» (tynne plaster for å lukke såret) etter cirka 14 dagar. Etter at stripsa er fjerna, blir det  anbefalt å bruke brun teip, eventuelt annan teip som kan brukast over operasjonssår. For finast mogleg arr, anbefaler  vi at teipen sit på i opptil 3 månader. Du kan kjøpe tape på apoteket.

Det er anbefalt ikkje å utsette arret for direkte sollys dei første 12 månadene etter operasjonen. Du kan da verne arret med teip eller solstift («sunblock») med minimum solfaktor 30.

Heimreise

  • Ved fjerning av halve skjoldbruskkjertelen reiser du som regel heim 1 dag etter operasjonen.

  • Ved fjerning av heile kjertelen reiser du som regel heim 2 dagar etter operasjonen.

  • Ved fjerning av biskjoldkjertlene reiser du heim 1–2 dagar etter operasjonen.

Du vil få samtale med sjukepleiar før du reiser heim, og det er viktig at du noterer ned spørsmål dersom det er noko du lurar på. Har du behov for sjukmelding, er det viktig at du seier frå om dette.

 

Etter

 

Alvorlege komplikasjonar etter slike operasjonar er sjeldne. Likevel er det nokon komplikasjonar/biverknader som vi vil at du som pasient skal vite om:

Skade av stemmebandnerven

Denne nerven ligg rett over skoldbruskkjertelen og gir impulsar til små musklar som regulerer stramminga av stemmebandet, og ved skade av denne nerven under operasjonen kan ein bli svært hås. Vi gjer alt for å unngå denne komplikasjonen som i dag heldigvis er sjeldan, cirka 1 prosent opplever dette.

Lågt kalsiumnivå

Ved fjerning av skjoldbruskkjertelen eller biskjoldkjertlene kan ein få eit for lågt nivå av kalsium i blodet. Dette kan skje fordi biskjoldbruskkjertlene blir skadd eller får nedsett blodtilførsel.

Desse kjertlane lagar eit hormon (PTH) som er viktig for reguleringa av kalsium i blodet. Dersom kalsiumnivået blir for lågt, kan ein få plagsame biverknader blant anna  i form av prikninger rundt munnen, i fingrar, tær og nasetipp og ei kjensle av uro i kroppen. Ein må da ta kalsiumtablettar og nokon må også ete D‐vitamintablettar for å få eit rett kalsiumnivå.

Som oftast er dette forbigåande plager og vi reknar med at mindre enn 2–3 prosent treng å bruke tablettane for resten av livet på grunn av permanent nedsett funksjon i biskjoldbruskkjertlene etter operasjonen.

Hos dei aller fleste vil kreften vere heilt borte etter at dei er ferdige med behandlinga. Det er likevel nødvendig med livslang oppfølging både for å kontrollere at du får rett dose med tyroideahormon og for tidleg å kunne oppdage om sjukdommen kjem tilbake.

Oppfølginga består av undersøkingar av halsen, blodprøver og ultralyd.

Vær oppmerksom

Kontakt avdelinga om dersom du får nokre av desse plagene:

  • tung pust
  • bløding i såret
  • væske fra såret
  • aukande hevelse, raude eller smerte frå såret
  • aukande hevelse i eitt eller begge bein
  • sjukdomskjensle/nedsett allmenntilstand
  • svimmelheit eller svime
  • ​feber

Blir du akutt sjuk, ring 113.

 

Kontakt

Aker sykehus Seksjon for bryst- og endokrinkirurgi

Kontakt Seksjon for bryst- og endokrinkirurgi

Oppmøtested

Utredning for og kirurgisk behandling av skjoldbruskkjertelkreft finner sted på Aker sykehus.

Radioaktiv behandling skjer på Radiumhospitalet.
Aker sykehus hovedinngang

Aker sykehus

Trondheimsveien 235

0586 Oslo

Transport

Kollektivtrafikk til Aker sykehus

Buss nr. 31 går fra Fornebu via Jernbanetorget til Aker sykehus.

T-banelinje 5 stopper på Sinsen T. Derfra bør du nå ta buss 31 videre ett stopp. Det er mulig å gå gangveien fra Sinsenkrysset i Trondheimsveien som er midlertidig lagt i gangtunnel under byggingen av nye Aker sykehus.

For rutetider se ruter.no.

Praktisk informasjon

Aker museum holder til i Steinbygningen ("Gamlestuen") bygg 44, i Stabburet, samt i "Fattiggården" Bygg 62 på Tonsen gård på Aker sykehus.

Museet er åpent hver 1. og 3. tirsdag i måneden fra kl 12-14. 

Her kan du lese mer om Aker sykehusmuseum og hvordan du kan besøke museet

Se også museumsbrosjyren (PDF).

​På sykehusapoteket får du kjøpt det du trenger under sykehusoppholdet og ved utskrivning. Apoteket har tett samarbeid med sykehuset og tilpasser sortimentet etter våre anbefalinger. Deres ansatte har høy faglig kompetanse og kan gi deg gode råd om bruk av dine legemidler og andre produkter. Hos sykehusapoteket kan du hente ut alle dine resepter, også fra din fastlege.

Les mer her.

​Besøk og permisjon

  • Unngå besøk fra 08.00–15.30, da utredning og behandling ​foregår.
  • Besøkstider finner du p​å en tavle på sengeposten. Besøk utenom dette avtales med personalet.
  • Permisjoner avklares med behandlingsansvarlig lege.

Avbestille på helsenorge.no​

Hvis du har fått innkallingsbrev fra sykehuset på helsenorge.no, kan du nå sende beskjed direkte til avdelingen hvis du trenger et nytt tidspunkt for timen eller ønsker å avbestille timen din. ​​Foresatte (med foreldreansvar) til barn under 16 år kan gjøre dette på vegne av barna. ​

Du får denne muligheten når du åpner innkallingsbrevet i din innboks på helsenorge.no, der du har tilgang til en svarknapp. Du kan bruke svarknappen for å gi beskjed om at oppsatt tid ikke passer. Det betyr at du i stedet for å ringe til sykehuset kan gi beskjed digitalt hvis du trenger å endre tidspunkt eller ønsker å avbestille timen din.

Du må si i fra senest 24 timer før for å unngå å måtte betale gebyr for timen som ikke passet.

Tjenesten er tilgjengelig for alle som har samtykket til full tilgang på helsenorge.no og har registrert seg som bruker der. 

Ringe for å avbestille

Hvis du mottar innkallingsbrevet på Digipost, e-Boks eller som papirpost må du fortsatt ringe til avdelingen for å endre eller avbestille timen din.

Kontaktopplysninger til avdelingen finner du i brevet eller via våre nettsider i oversikten Avdelinger A-Å

Sikker kan​​al for kontakt med sykehuset

Du kan se dialogen i ditt personlige helsearkiv på helsenorge.no og i dokumentoversikten i pasientjournal.

Det er tilgang til datamaskin med internettilgang hos Lærings- og mestringssenteret på Aker bygg 41. I hovedbygget finnes det ikke internetttilgang for pasienter.

Du finner kiosk ved hovedinngangen i bygg 11.

  • Adresse: Trondheimsveien 235
  • Telefon: 22 15 21 96 

Åpning​​​stider

  • Mandag til fredag: kl. 10.00–17.00.
  • Lørdag til søndag: Stengt

Kantine åpen for a​​​lle

  • ​Hverdager kl. 09.00–14.00.​​

Kantinen holder til i bygg 5, 1. etasje rett innenfor hovedinngangen.

Oslo storbylegevakt på Aker sykehus

I november 2023 flyttet Oslo legevakt fra sine gamle lokaler i Storgata og opp til nye lokaler på Aker sykehus. Legevakten består av en allmennlegevakt (medisinsk) som drives av Oslo kommune, og en skadelegevakt som drives av Oslo universitetssykehus. I tillegg er det også psykiatrisk legevakt.

Legevaktene har samme inngang, men to ulike kølappsystemer. 

Adressen er Trondheimsveien 233.

Allmennlegevakten til Oslo kommune har telefon: 116 117.
 
 

Ved livstruende skade eller sykdom, ring 113. 

Ta med gode sko, behagelige klær,  toalettmappe og hjelpemidler

Det er ikke pasienthotell på Aker sykehus

Det er ikke eget syke- eller pasienthotell på Aker sykehus. Inneliggende pasienter på sykehuset får overnatting på sengepost.

​Hoteller i nærheten av Aker sykehus: Linne Hotell på Brobekk, Haraldsheim vandrerhjem på Sinsen, Hotell 33 på Økern eller hotellene i Oslo sentrum.  

​Det frarådes å anvende parfyme på sykehus. Sterke lukter medfører alvorlig ubehag hos mange og allergiske reaksjoner hos noen. Ikke bruk parfyme når du skal på sykehus, hverken som pasient eller besøkende.

Som en følge av de bygge- og gravearbeidene på Aker sykehus vil antallet parkeringsplasser reduseres.

Det er fortsatt god parkeringskapasitet på området, men du må belage seg på noe lengre gangavstander. Reserverte plasser for forflytningshemmede (uten avgift) finnes i nærhet av alle inngangene.

Alle endringer og sperringer vil bli synliggjort med midlertidige skilter og refleksbånd.

Det er etablert besøksplasser utenfor hovedinngangen og ned mot teltet til parkavdelingen. I tillegg er det besøksplasser utenfor inngang til bygg 2, bygg 6 og bygg 8. Reserverte plasser for forflytningshemmede (uten avgift) finnes i nærhet av alle inngangene.

Parkeringsplassene ved Aker sykehus er avgiftsbelagte. Avgiftstid er 24 timer alle dager. Se informasjon om betaling lenger ned.

Elbiler

Det finnes per dags dato ingen parkeringsplasser med lademulighet. 

Betalingsmuligheter

Sykehuset tilbyr utendørs parkering på alle behandlingsstedene. Du kan velge om du vil betale med kort, mynt eller via EasyPark sin mobiltelefonløsning.

Sykehuset anbefaler at de som skal parkere utendørs benytter seg av etterskuddsvis betaling eller betaling med mobiltelefon fordi det ikke alltid er like lett å beregne hvor lang tid sykehusbesøket vil ta.

Etterskuddsvis betaling

Ved etterskuddsvis betaling kan, du ved hjelp av betalingskort (for eksempel. VISA kort), reservere et beløp på parkeringsautomaten. Beløpet som ikke brukes, blir refundert.

  1. Trekk betalingskortet i betalingsautomaten.
  2. Reserver et beløp.
  3. Når du avslutter besøket, trekker du betalingskortet igjen (det samme som først benyttet) i betalingsautomaten (den samme betalingsautomat som først benyttet) og du blir logget ut.

​Fordelen med denne ordningen er at du hverken betaler for mye parkeringsavgift eller risikerer at parkeringstiden løper ut på grunn av forsinkelser.

Parkeringstid kan kjøpes ved automaten eller ved bruk av EasyPark-app (EasyPark tar 15 prosent tillegg for bruk av deres app). EasyPark SMS tjeneste – transaksjonsavgift 3 prosent minimum 2 kr (se beskrivelse på automat).

Priser 2025

  • 54 kr per time
  • 340 kr per døgn
  • 1119 kr per uke

EasyPark-kode: 3004.

Gjelder alle dager og hele døgnet.

Kontakt​​​

Generelle henvendelser:

Klager​​

Klage på kontrollsanksjon kan legges inn via ous.parkerings.info eller per brev til:

Oslo universitetssykehus HF
Oslo sykehusservice
Postboks 4956 Nydalen
0424 Oslo
Merk Kontrollsanksjon – Parkering​

OUS  parkeringsområder håndheves etter Parkeringsforskriften av 18. mars 2016 nummer 260.

​Postkasser på Aker sykehus

Det er to postkasser på Aker sykehus. En ved utkjørselen til Trondheimsveien, og en ved hovedinngangen.

​Røyking på Aker sykehus

Oslo universitetssykehus er et røykfritt sykehus. Røyking må kun skje på anviste plasser.

Sykehusvertene er frivillige som bidrar til et imøtekommende og støttende miljø for pasienter, pårørende og besøkende ved Oslo universitetssykehus.

Deres oppgave er å hjelpe og veilede besøkende og bidra til at besøket ved sykehuset blir litt lettere.

 

  • Veiledning og informasjon: Sykehusvertene hjelper besøkende med å finne frem til riktig avdeling, poliklinikk eller hvor de skal. De gir også generell informasjon om sykehusets tjenester og fasiliteter.
  • Følgetjeneste: Sykehusvertene kan følge pasienter og besøkende til ønsket destinasjon inne på sykehusområdet, spesielt hvis de har problemer med å finne frem eller har begrenset mobilitet.
  • Praktisk hjelp: Sykehusvertene tilbyr hjelp med små praktiske oppgaver, hente rullestoler eller lignende.

 

Sykehusopphold kan være stressende og overveldende, spesielt for førstegangsbesøkende. Sykehusvertene hjelper til med å skape et trygt og innbydende miljø.

 

Vil du bli Sykehusvert?

Vi trenger deg som:

  • Har ledig kapasitet på dagtid og ønsker å gjøre en frivillig innsats.
  • Vil jobbe på Ullevål sykehus, Rikshospitalet, Aker sykehus eller Radiumhospitalet

 

Fint å vite:

  • Sykehusvertene skal være til hjelp for pasienter og pårørende, slik at de finner frem på sykehuset. du skal blant annet ha som oppgave å følge pasienter til riktig avdeling eller poliklinikk.
  • Du kan selv avgjøre hvor ofte du vil bidra.
  • Dere vil få gratis lunsj og mulighet til å delta på ulike sosiale arrangementer.

 

Kontaktinformasjon:

Har du sprøsmål eller ønsker å bli sykehusvert, ta kontakt med koordinator for sykehusvertene:

E-post: sykehusvert@ous-hf.no

Telefon: 48 02 77 36.

​Tolketjenester ved Oslo universitetssykehus

Sykehuset ordner med kvalifisert tolk til pasienter som ikke snakker norsk. Tolketjenester er gratis for pasienter. Pårørende skal ikke tolke på sykehuset.

Les mer om tolk og Tolkesentralen.

Stillerom

Det er et rom i bygg 6, 2. etasje, som er tilpasset dette formålet etter at kapellet stengte.

Prestetjenesten

Se informasjon om Prestetjenesten.

Samtalepartner fra ulike tros- og livssynstradisjoner

Se informasjon om samtalepartnertjenesten.

Tilrettelegging for tro og livssyn

Se hvordan vi kan tilrettelegge for deg og din utøvelse av tro og livssyn.

Vi ber om at pasientene i størst mulig utstrekning ikke tar med seg verdisaker ved planlagt innleggelse. 

Mindre verdisaker som lommebok, kontanter, smykker og nøkler kan sykehuset oppbevare i en verdipose i et spesialsikret rom. Verdisakene leveres inn ved innleggelse og utleveres ved utskrivning.

Større ting må oppbevares på post eller overleveres pårørende.

Ta kontakt med posten du skal innlegges for mer informasjon.