Skulderplager
Det er mange ulike årsaker til skuldersmerter. De vanligste diagnosene er inneklemming eller andre problemer med skuldersenene, frossen skulder eller muskelsmerter. Det finnes flere behandlingsmuligheter, som for eksempel fysioterapi, egentrening, legemidler og noen ganger operasjon.
Utredning
Du bli grundig undersøkt av lege ved første polikliniske konsultasjon. I løpet av denne undersøkelsen vil bevegelighet i nakke og skuldre, testing av muskelstyrke og diverse spesifikke tester bli utført. Ofte vil dette være tilstrekkelig for å stille en diagnose.
Ved behov gjøres tverrfaglig vurdering sammen med fysioterapeut. I noen tilfeller vil vi gjøre supplerende undersøkelser som ultralyd, røntgen eller MR.
Behandling
Dei fleste skulderplagene skal behandlast med informasjon, råd og øvingar. Du vil få informasjon om tilstanden, forventa forløp og kva du kan gjere sjølv.
Tilrettelegging av arbeid kan vere aktuelt ein periode. Dei fleste pasientar vil ha behov for fysioterapi, og då er det rettleidd trening som er den best dokumenterte behandlinga. Rettleidd trening går ut på å korrigere haldnings- og rørslemønster og gi øvingar med gradvis progresjon.
Ved mykje smerter kan smertebehandling med medisinar vere aktuelt ein kort periode. Ved «frosen skulder» kan mange få tilbod om kortisoninjeksjon som er ei godt dokumentert behandling. Ved denne tilstanden er ein tilbakehalden med fysioterapi på grunn av sterke smerter.
Når behandling ikkje gir forventa betring av smerte og funksjon kan vurdering av kirurg vere aktuelt.
Kliniske studier
1 klinisk studie er åpen for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
Se flere kliniske studierOppfølging
De fleste pasientene blir bedre med behandling i fra 6 uker til 12 uker og følges vanligvis opp i primærhelsetjenesten. Ved usikker diagnose eller ved komplekse tilstander hvor skuldersmertene er en del av et større bilde kan det være aktuelt med oppfølging i spesialisthelsetjenesten inntil diagnosen og den best egnede behandlingen er avklart.
Kontakt
Ullevål sykehus
Avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering
Oppmøtested
Fysikalsk medisinsk sengepost holder til i bygg 11, 3. etasje.
Fysikalsk medisinsk poliklinikk og nakke-rygg poliklinikk holder til i bygg 6B, 1. etasje.
Poliklinisk rehabilitering etter traumatisk hjerneskade holder til i bygg 37A, 1. etasje.
Nevropsykologisk fagseksjon holder til i bygg 37A, 1. etasje.
Ullevål sykehus
Kirkeveien 166
0450 Oslo