Spise- og svelgvansker (dysfagi)
Når vi har problemer med å spise og svelge, kalles det dysfagi. Det kan blant innebære vansker med å tygge mat, vansker med å sette i gang svelgrefleksen, å svelge vrangt eller at mat stopper opp i svelget.
Årsaker
Spise‐ og svelgevansker er ikke en sykdom i seg selv, men et symptom ved sykdommer eller tilstander hvor det skjer skader i muskler og nerver som kontrollerer svelging. Det kan oppstå etter blant annet hjerneslag, hjerneskade, hjernesvulst, infeksjoner i nervesystemet, muskelsykdommer, demens, kreft, eller etter kirurgiske inngrep.
Spise‐ og svelgevansker kan gi flere utfordringer under et måltid. Mat og drikke kan renne ut av munnen eller bli liggende i munnen etter at du har spist. Noen kan få surklete stemme eller mye slim i munnen og i svelget. Noen hoster under eller etter måltidene, eller får følelsen av at mat sitter fast i halsen. Feilsvelging av mat og drikke kan føre til lungebetennelse.
Utgreiing
Logoped eller annan erfaren fagperson utfører ein svelgjetest. Først blir dei musklane undersøkte og nervane som er involverte i svelging. Deretter vil testleiar gi deg vatn i små mengder for å sjå om du greier å svelgje.
Behandling
Du vil få øvingar for å trene opp musklane i munn og svelg. Du vil også trene på å ete og svelgje på det nivået som blir rekna som trygt for deg.
Oppfølging
Mange har ete‐ og svelgjevanskar i starten av sjukdomsforløpet. Hos mange betrar det seg etter nokre veker, medan andre har svelgjevanskar over lengre tid. Kanskje blir det behov for å ete mat som er lett å tyggje. Nokon bruker også fortjukkingsmiddel i drikke. Det kan vere aktuelt for nokon å få mat gjennom ein sonde for å sikre nok næring.
Måltid er ein viktig del av kvardagen. Ete‐ og svelgjevanskar kan derfor også gi sosiale konsekvensar, fordi ein kan vegre seg for å ete saman med andre. Det blir viktig å leggje til rette for tilpassa kost og samtidig gjere måltida lystprega for den som har ete‐ og svelgjevanskar.
Kontakt
Aker sykehus Bygg 6
Avdeling for Klinisk service (Medisinsk klinikk)

Aker sykehus Bygg 6
Trondheimsveien 235
0586 Oslo

Ullevål sykehus Bygg 3
Kirkeveien 166
0450 Oslo