Habilitering - Ervervet hjerneskade hos barn og unge
Ervervet hjerneskade hos barn og unge er en skade i hjernen som ikke er medfødt, men som skyldes hendelser etter fødsel.
Skaden kan ha mange forskjellige årsaker, som for eksempel ulykke, traume eller sykdom. Det er stor variasjon i følgene av en hjerneskade, alt etter hvor gammel barnet eller ungdommen var da skaden oppsto, skadens omfang og hvilke deler av hjernen som er rammet.
Henvisning og vurdering
Fastlege eller avdelingen som har hatt ansvar for akutt behandling eller tidlig rehabilitering henviser barnet eller ungdommen til habiliteringstjenesten for barn og unge (HABU).
Før
- språk, kommunikasjon og samhandling
- hukommelse, merksemd, trøyttleik, evne til læring
- bevegelse/motorikk
- dagleglivets aktivitetar – slik som eting, påkledning, søvn, leik og fritidsaktivitetar
Under
Når de kjem til HABU, vil de bli tatt imot og gitt informasjon om kva som skal skje, og kven de vil møte.
Etter
Føresette vil få informasjon om resultata frå utgreiinga. Barn og unge har også rett til tilpassa informasjon om eigen helsetilstand.
Det er i nokre helseregionar utarbeidd ei behandlingslinje for barn og unge med erverva hjerneskade. Behandlingslinja omfattar heile forløpet, frå den akutte fasen til barnet eller ungdommen har komme heim og kan ha behov for oppfølging frå HABU. Behandlingslinja er førande for oppfølging av barn og unge med erverva hjerneskade, men det vil alltid bli gjort ei individuell vurdering av behovet for oppfølging.
Kontakt
Ullevål sykehus Bygg 29
Seksjon for nevrohabilitering – barn, Ullevål
Oppmøtested
Bygg 9
Ullevål sykehus Bygg 29
Kirkeveien 166
0450 Oslo