Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

Tuberkulose

Tuberkulose (TB) er en infeksjonssykdom som er forårsaket av en bakterie. Smitte skjer normalt via lufta, oftest ved at syke personer hoster og at dråper med bakterier inhaleres av friske personer. Man regner med at en fjerdedel av verdens befolkning er smittet, men bare noen få av dem som er smittet, blir syke. Tuberkulose er en sykdom som kan behandles, og de aller fleste blir helt friske. I Norge er utredning, behandling og kontroll av tuberkulose gratis.

Tuberkulose er ein alvorleg infeksjon som ofte rammar lungene. Han spreier seg med ørsmå dropar i hosten til personar med lungetuberkulose. Dersom du har blitt sjuk med tuberkulose, må du gå på antibiotikabehandling i minst seks månader.

Informasjon fra helsenorge.no

- du blir frisk av tuberkulose!

En gruppe mennesker som poserer for et bilde, tegning.

Illustrasjon: Alle bilder: LHL International

 

Det finnes mennesker med tuberkulose i alle land. I Norge er det lite tuberkulose nå, men for hundre år siden var det mye tuberkulose i Norge. Tuberkulose er mest utbredt i Asia, Afrika, Latin-Amerika og Øst-Europa. Alle som kommer fra land der det er mye tuberkulose, må derfor undersøkes for TB kort tid etter at de er kommet til Norge.

I Norge har vi en egen Tuberkuloseforskrift og Tuberkuloseveileder. Det er et mål å ha så lite smitte som mulig i befolkningen og kartlegge dem som er smittet, slik at vi kan tilby forebyggende behandling til dem som dette er anbefalt for. Det er også et mål å oppdage tuberkulosesykdom, slik at syke personer kan få behandling. Da unngår vi at de kan smitte andre.

Du må undersøkes for tuberkulose hvis du:

  • er fra land med mye tuberkulose og skal være mer enn 3 måneder i Norge
  • er flyktning eller asylsøker
  • skal jobbe med barn eller syke og har vært minst 3 måneder i land med høy forekomst av tuberkulose. Dette gjelder også studenter, hospitanter og au pairer.
  • har vært utsatt for tuberkulosesmitte

Vanlige symptomer (tegn) på tuberkulose er:

  • langvarig hoste (over tre uker), etter hvert med oppspytt. Smerter i brystet.
  • ⁠går ned i vekt, mister matlyst.
  • ⁠føler seg svak og trett
  • ⁠feber over noe tid
  • nattsvette
  • ⁠hevelse eller kul på halsen, i lysken eller under armene.

 

Mindre vanlige symptomer

  • brystsmerte
  • tungpust
  • oppspytt med blod i

Tuberkulose i andre organer enn lungene vil kunne gi symptomer fra disse organene. For eksempel vil tuberkulose i lymfekjertlene kunne gi store kjertler.

Barn kan ha andre symptomer på tuberkulose enn voksne

  • sover mye og orker mindre
  • spiser lite
  • går lite opp i vekt
  • svetter om natten

Barn med tuberkulose hoster sjelden.

Barn som sover med hodet på armene på et bord

 

Hva gjør du for å finne ut om du har tuberkulose?

Disse symptomene er også vanlige symptomer på noen andre sykdommer, så for å være sikker på at det er tuberkulose du har, må du undersøkes på flere måter. Alle som har ett eller flere av disse symptomene, bør gå til lege!

Hvis du mistenker at du eller noen du kjenner har tuberkulose, bør du oppsøke fastlegen, legevakten eller helsetjenesten med ansvar for smittevern i kommunen du bor i, så snart som mulig.

Mer informasjon om symptomer på flere språk (fhi.no)
More information about symptoms, in other languages (fhi.no).

 

 
  • Denne videoen er tilgjengelig på mange språk:
    This video is available in many languages:

Amharic  Arabic  Dari  English  French  Pashto  Romanian  Russian  Somali  Tigrinua Ukrainian  Urdu  Vietnamese

Ved mistanke om tuberkulosesykdom: Henvis som øyeblikkelig hjelp til sykehus.

Det bør benyttes egen mal fra FHI for henvisning etter tuberkuloseundersøkelse eller ved utredning for TB sykdom:

Henvisning etter tuberkuloseundersøkelse i kommunen

Alle henvisninger bør inneholde
  • aktuell sykehistorie
  • relevante tidligere og nåværende sykdommer
  • kliniske funn
  • resultater av relevante tilleggsundersøkelser
  • oppdatert medikamentoversikt
Husk
  • Oppgi mobilnummer til pasienten og helst også til pårørende/kontaktperson.
  • Behov for tolk? Hvis ja, hvilket språk?
  • Ved henvisning av barn eller av pasienter uten samtykkekompetanse –kontaktinformasjon til foresatte
  • Ved smitteoppsporing: Angi indekspasientens smittsomhet og resistensmønster, beskriv den smitteeksponertes sårbarhet og dennes kontakt med indekspasienten.
    OBS! Telefonisk kontakt med spesialist samme dag hvis barn 0–5 år eller smitteeksponerte med kjent alvorlig immunsvekkelse er nærkontakter og indekspasienten er positiv på direkte mikroskopi av luftveismateriale.

For mer informasjon og veiledning om henvisninger til spesialisthelsetjenesten:

Nasjonal veileder for henvisninger til spesialisthelsetjenesten, Helsedirektoratet.

Detaljerte regler for hvordan å kontrollere og hvem som skal henvises, finnes på fhi.no:

Verktøy for helsepersonell (Dokumentasjons- og henvisningsskjemaer, flytskjemaer, rapportskjema, behandlingsplaner og maler.)

Henvisning til tuberkuloseundersøkelse, før oppstart DMARD

Utredning

I kommunen

Helsepersonell i kommunen du bur i tilviser deg til tuberkuloseundersøking, som består av røntgenbilde av lungene og blodprøva IGRA, som blir tatt på sjukehuset. Det kan ta nokre dagar før svara på prøvane er klare. Av og til viser prøvene at du må ta fleire undersøkingar eller snakke med lege/spesialist på sjukehuset. Dette treng ikkje bety at du er sjuk av tuberkulose.

Informasjonsark om tuberkuloseundersøking på 23 språk (fhi.no)
Information in 23 languages (fhi.no)

På sjukehuset

Å få ein time på sjukehuset kan ta alt frå nokre dagar til tre månader frå du blir tilvist frå kommunen. Det varierer også kva undersøkingar du skal ta.

På sjukehuset skal spesialisten finne ut om du berre er smitta av tuberkulose eller om du kan vere sjuk, om du bør tilbydast behandling eller følgast opp i ei tid. Undersøkingar kan vere nytt røntgenbilde av lungene, blodprøver, ei luftvegsprøve (hosteprøve/ekspektoratprøve/indusert sputum), undersøking av spesialist eller det kan vere andre prøver. Svar på undersøkingar frå sjukehuset kan ta lang tid, opp til to månader.

Dei fleste kan leve som normalt i tida dei ventar på undersøking. Du kan ha tuberkulosebakteriar i kroppen utan å bli sjuk av tuberkulose. Berre ubehandla tuberkulose i lungene kan smitte andre.

Om du får symptom på tuberkulose, spør helsepersonellet i kommunen din eller fastlegen din om du kan leve som normalt, eller om du må ta nokre spesielle forholdsreglar.

Undersøkingar på sjukehuset kan vere

IGRA (interferon gamma release assay) er ei blodprøve som seier om du er smitta med tuberkulose. Prøva aleine kan ikkje seie om det er aktiv tuberkuløs sjukdom og blir derfor oftast brukt i rutineundersøkingar. Tuberkulinprøving, IGRA og ventrikkelaspirasjon er spesielt nyttig ved utgreiing hos barn.

Til deg som har positiv IGRA-test på 22 språk (fhi.no)

Røntgen thorax er røntgenbilete av lungene, hjartet, ribbein, hovudpulsåra og midtre del av brystet (mediastinum).

For barn over cirka 10–12 år og vaksne

Prøve av slim frå lungene kan fortelje om du har tuberkulosebakteriar i lungene. Indusert sputum betyr at pasienten pustar inn saltvatn for å fukte og irritere slimhinnene, slik at hoste blir framkalla. Dette løyser slim i bronkiane (lungene). Formålet er å få opp slim frå nedre luftvegar, som vi undersøker for bakteriar. Dette blir gjort tre dei etterfølgande dagane, om morgonen før frukost.

Undersøkinga tar frå 10 til 15 minutt kvar gong. Det tar opptil 8 veker før legen har det endelege svaret.

Indusert sputum – Film som kan visast før undersøkinga (på 21 språk).
This film is available in 21 languages.

Prøve av slim (ekspektoratet) frå lungene kan fortelje om du har tuberkulosebakteriar i lungene. Pasienten skal hoste opp slim (ekspektoratet) frå lungene tre dei etterfølgande dagane, om morgonen før frukost. Slim skal vere gult og seigt. Det skal ikkje sjå ut som vatn – det er spytt frå munnen. Undersøkinga medfører ikkje ubehag eller biverknader i ettertid. Den kan likevel føre til auka hosterefleksar ei lita stund etterpå.

Det tar opptil 8 veker før legen får det endelege svaret.

For barn under 10–12 år, og som ikkje klarer å gi ein god ekspektoratprøve ved indusert sputum.

Ved denne undersøkinga gir ein barnet noko å slappe av på, og fører ein sonde ned i magesekken. Derfrå blir mageinnhald henta, som ein sender til dyrking. Dette blir gjort tre dei etterfølgande dagane, om morgonen før frukost.

Undersøkinga tar cirka 1 time.

Hos pasientar som ikkje klarer å gi ein god ekspektoratprøve, ikkje eingong med indusert sputum, kan det vere nødvendig med ei bronkialskyljeprøve (bronkioalveolær lavage).

Pasienten må til bronkoskopi, der det blir sett inn fysiologisk saltvatn gjennom bronkoskopet. Via bronkoskopet hentar vi ut minst 5 ml væske, som blir undersøkte for tuberkulose-bakteriar.

Sjå kap. 8.3.3 i TB-rettleiaren.

Prøvene skal ikkje tilsettast noka form for konserveringsmiddel. Steril, tett éingangs plastikkbehaldar skal nyttast.

 

  Røntgen av lungene for tuberkulose under graviditet (fhi.no)

Behandling

Tuberkulose er ein sjukdom som kan behandlast, og dei aller fleste blir heilt friske. Behandlinga er gratis i Noreg.

En lege og en pasient som sitter rundt et bord og smiler
Det er spesialistar på sjukehuset som har ansvaret for utgreiing og behandling av tuberkulose.

Det er spesialistar på sjukehuset (infeksjon/lunge/pediatri) som har ansvaret for utgreiing og behandling av tuberkulose. Tuberkulosekoordinatoren (TB-koordinator) følger behandlinga di og samarbeider med legen på sjukehuset og dei smittevernansvarlege i kommunen du bur i.

Ta medisinane kvar dag

Det er veldig viktig å ta medisinane kvar dag slik legen din gir beskjed om. Om du avsluttar behandlinga for tidleg eller gløymer å ta tablettane, kan bakteriane bli resistente (motstandsdyktige) og medisinane sluttar å verke.

Vanlegvis er det slik at ein helsearbeidar kjem heim til deg med medisinar kvar dag. Dette blir kalla direkte observert terapi (DOT). Nokre stader er det mogleg å møtast via video i staden for (video-DOT). Det blir laga eit behandlingsopplegg som passar best mogleg for deg. Både pasient og helsepersonell kan kontakte TB-koordinator om dei lurer på noko.

I denne filmen forklarer tre pasienter og en legespesialist hvordan det er å ha tuberkulose. Filmen finnes på norsk, english, somalisk og tigrinja.

Vestre Viken HF

Denne videoen er tilgjengeleg på flere språk:  English  Somali  Tigrinua
This film is available in other languages:

Behandling av tuberkulosesjukdom (6 månader eller lengre)

Tuberkulose blir behandla med medisinar, vanlegvis tablettar. Dei fleste pasientar må ta medisinar kvar dag i seks månader, men av og til er behandlingstida lengre.

Du blir frisk av tuberkulose på 12 språk (fhi.no)

Mistanke om smittsam tuberkulose

Du blir innlagd på luftsmitteisolat på sjukehuset. Innleggingstid vil variere frå 2–3 veker til det blir rekna som trygt å bli skriven ut. Besøkande har på maske framfor ansiktet (andedragsvern), frakk og hanskar, og da kan dei ikkje bli smitta. Når du ligg på isolat skal du i utgangspunktet vere på rommet heile tida, men på nokre sjukehus er det høve til å gå ein tur utandørs i løpet av dagen.

Mange pasientar synest det er vanskeleg å vere isolerte. Hugs at det er tuberkulose-bakteriane, og ikkje deg, dei må verne seg mot. Snakk med helsepersonellet eller familien din om du har det vanskeleg.

Personar som har hatt tett kontakt med den sjuke, kan bli innkalla til undersøking av dei bur i.

Til deg som har blitt utsett for tuberkulosesmitte, på 19 språk (fhi.no)

Ikkje smittsam tuberkulose

Behandlinga startar i heimen (poliklinisk) og du lever som normalt.

Førebyggande tuberkulosebehandling (3 til 6 månader)

Om du er smitta av bakterien, men ikkje er sjuk, kan det likevel hende at legen anbefaler deg å ta tuberkulosemedisinar. Dette er for å unngå at du blir sjuk seinare. Slik behandling blir kalla førebyggande tuberkulosebehandling. Personar som tar førebyggande behandling er friske, og kan ikkje smitte andre.

Kva er førebyggande tuberkulosebehandling? på 12 språk (fhi.no)

 

Oppfølging

All behandling startar hos legen ved sjukehuset. Legen følger Folkehelseinstituttet sine retningslinjer for oppfølging av aktiv tuberkulosesjukdom og førebyggande tuberkulosebehandling.

Førebyggande tuberkulosebehandling blir stundom følgd opp med blodprøver hos tuberkulosekoordinator eller fastlege. Fastlegen får beskjed frå sjukehuset om pasientar som står på lista deira.

Som pasient vil du få støtte og rettleiing gjennom heile behandlingsperioden av legen på sjukehuset og tuberkulosekoordinator, og heimesjukepleiarane som gir deg medisinane. Du kan kontakte tuberkulosekoordinator om du har spørsmål undervegs i behandlinga.

Gratis reise til og frå behandling for tuberkulose

Det er spesielle reglar når du skal søke om å få dekt reiser (bil, tog, buss) til tuberkulosekontroll, førebyggande tuberkulosebehandling eller tuberkulosebehandling. Reiseutgifter blir fullt ut dekte. Pasientar utan ID-nummer/personnummer/bankkonto kan få utbetalingsblankett tilsendt per post.

Du må sende inn dette på papir i posten:

  • oppmøtebekrefting, der det tydeleg kjem fram at behandlinga gjeld tuberkulose (kontroll eller behandling)
  • reiserekningsskjema Bokmål | Nynorsk | Samisk | For synshemma
    annan dokumentasjon på kva du vil ha dekt

Send til: Pasientreiser HF/ Spesialsaker, Postboks 2864 Køyrbekk, 3702 Skien

Behandlar må avgjere om pasientar til TB kontroll/behandling har krav på taxi, og ved bestilling oppgi «Ingen eigendel, annan fritaksgrunn § 24» slik at reisa blir gratis / utan eigendel.

Lær meir om tuberkulose – på fleire språk
Learn more about tuberculosis – in many languages

Kontakt

  • Kontakt Lungemedisinsk avdeling

    Oppmøtested

    Avbestilling av time må skje senest 24 timer i forveien. Dette gjøres per telefon 22 11 92 80.

    Vi tar ikke mot avbestilling eller endring av time per e-post. Vennligst ikke send sensitive eller taushetsbelagte opplysninger på e-post. E-post med slikt innhold vil ikke bli besvart eller videresendt.

    En bygning med biler parkert foran

    Ullevål sykehus Bygg 3

    Kirkeveien 166

    0450 Oslo

    Transport

    ​Det går både buss og trikk til Ullevål sykehus, med stoppesteder ved hovedinngangen til sykehuset.

    Se ruter.no for ruteinformasjon.

    Praktisk informasjon

    Apoteket finner du mellom  byggene 2 og 11, ved siden av Kiwi dagligvarebutikk og kaféen Espresso House.

    Åpningstider:

    • Mandag til fredag: 08.00–17.00.
    • Lørdag: 10.00–14.00.

    Avvik kan forekomme – se apotekets egne nettsider.

    Kontakt:

    Telefon: 23 20 52 00
    E-post: ulleval.apotekutsalget@sykehusapotekene.no

    ​Kiosken ved hovedinngangen, Kiwi-butikken i Vestre gate og Ullevål hotell, i bygg 10 har gaver og blomster.

    På Ullevål sykehus er det en ​Kiwi dagligvarebutikk i Vestre gate, mellom byggene 2 og 11.

    Åpnin​gstider

    • Hverdager: 07.00–23.00
    • Lørdag: 09.00–21.00
    • Søndag: Stengt

    Avvik kan forekomme, sjekk nettsidene til KIWI på kiwi.no.

    Kontakt​​​

    Telefon: 22 46 61 11 

    Avbestille på helsenorge.no​

    Hvis du har fått innkallingsbrev fra sykehuset på helsenorge.no, kan du nå sende beskjed direkte til avdelingen hvis du trenger et nytt tidspunkt for timen eller ønsker å avbestille timen din. ​​Foresatte (med foreldreansvar) til barn under 16 år kan gjøre dette på vegne av barna. ​

    Du får denne muligheten når du åpner innkallingsbrevet i din innboks på helsenorge.no, der du har tilgang til en svarknapp. Du kan bruke svarknappen for å gi beskjed om at oppsatt tid ikke passer. Det betyr at du i stedet for å ringe til sykehuset kan gi beskjed digitalt hvis du trenger å endre tidspunkt eller ønsker å avbestille timen din.

    Du må si i fra senest 24 timer før for å unngå å måtte betale gebyr for timen som ikke passet.

    Tjenesten er tilgjengelig for alle som har samtykket til full tilgang på helsenorge.no og har registrert seg som bruker der. 

    Ringe for å avbestille

    Hvis du mottar innkallingsbrevet på Digipost, e-Boks eller som papirpost må du fortsatt ringe til avdelingen for å endre eller avbestille timen din.

    Kontaktopplysninger til avdelingen finner du i brevet eller via våre nettsider i oversikten Avdelinger A-Å

    Sikker kan​​al for kontakt med sykehuset

    Du kan se dialogen i ditt personlige helsearkiv på helsenorge.no og i dokumentoversikten i pasientjournal.

    Det er internettilgang på de fleste byggene og sengepostene på Ullevål. Forhør deg der du skal på time, eller legges inn. Du må ha med eget datautstyr. Ansatte kan hjelper deg med kode for tilgang, hvis det kreves kode.

    Biblioteket (1. etasje i pasienthotellet, bygg 10) tilbyr tilbyr gratis WIFI og har fire stasjonære PC-er der du kan surfe, søke i databaser, ta utskrifter, kopiere og skanne. Her kan du også låne både faglitteratur, skjønnlitteratur, bøker og andre medier og samtidig få hjelp og søkeveiledning av våre spesialbibliotekarer.

    Foto og sosiale medier

    Alle pasienter på sykehuset har krav på privatlivets fred når de er på sykehus. Vis hensyn ved å ikke ta bilder, film eller omtale andre på sosiale medier uten å ha spurt dem først.

    Pasienter, pårørende og andre besøkende kan få kjøpt mat følgende steder (vær oppmerksom på at det kan være andre åpningstider i ferier og høytider).

    ​Hovedinngangen, bygg 4

    Kiosken:

    • Mandag til fredag: 07.00–20.00.
    • Lørdag til søndag: 10.00–18.00.

    Kantina:

    • Mandag til fredag 07.00–17.00.
    • Lørdag til søndag stengt.

    Espresso House ved Kiwi Ullevål​​​

    • Mandag til fredag: 07.00–17.00.
    • Lørdag til søndag: 10.00–17.00.

    Kantina på Søsterhjemmet, bygg 2​​​

    • Mandag til fredag: 08.00–14.00.
    • Lørdag til søndag: Stengt.

    Kantina på Barnesenteret, bygg 9

    • Mandag til fredag: 09.00–14.00.
    • Lørdag til søndag: Stengt.

    Kafé på Kreftsenteret, bygg​ 11

    • Mandag til fredag: 07.30–14.00.
    • Lørdag til søndag:  Stengt.

    Kafé ved Blodbanken, bygg 25

    • Mandag til fredag: 07.30–14.30.
    • Lørdag til søndag: Stengt.

    Kafé i bygg 37

    Blant annet holder Avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering til her.

    • Mandag til fredag: 09.00–14.00.
    • Lørdag til søndag: Stengt.

    Kafé og kiosk ved Ullevål hotell, bygg 10​

    Hotellets kafé og kiosk er bemannet hele døgnet. Her får du kjøpt kaffe, mineralvann, øl, vin, diverse utvalg av kaker, baguetter, salater, iskrem og et enkelt kioskutvalg.

    Restauranten ved Ullevål hotell, bygg 10

    Mandag til fredag:

    • Frokost: 07.00–09.00.
    • Lunsj: 11.30–13.00.
    • Middag: 16.00–18.00.

    Helg og helligdager:

    • Frokost: 08.00–10.00.
    • Lunsj: 12.00–13.00.
    • Middag: 16.00–18.00.

    Hotellets kafè er bemannet hele døgnet. Her får du kjøpt kaffe, mineralvann, øl, vin, diverse utvalg av kaker, baguetter, salater, iskrem og et enkelt kioskutvalg.

    Dagligvarebutikk (Kiwi) på Ullevål sykehus

    Det er også mulig å kjøpe varm og kald mat på dagligvarebutikken, som ligger mellom byggene 2 og 11, ved Espresso House og apoteket.

    ​Benytt parkeringshuset til høyre etter innkjøring fra Kirkeveien. Alternativt en av flere mindre uteplasser på sykehusområdet. Det kan være vanskelig å finne ledig parkering utendørs, spesielt på området sør mot Kirkeveien. Avgiftstid er alle dager og hele døgnet.

    Betalingsmuligheter

    Sykehuset tilbyr parkering utendørs på alle behandlingsstedene. Du kan velge om du vil betal​​e med kort, mynt eller mobiltelefon. Sykehuset anbefaler at den parkerer benytter seg av etterskuddsvis betaling eller betaling med Easypark sin mobiltelefonløsning. Det er fordi det ikke alltid er like lett å beregne hvor lang tid sykehusbesøket vil ta.

    Etterskuddsvis betaling

    Ved etterskuddsvis betaling bruker du betalingskort (for eksempel VISA-kort) og reserverer et beløp på parkeringsautomaten. Dersom du ikke bruker opp hele parkeringstiden, blir det overskytende beløp refundert.
    Slik gjør du: 

    1. Trekk betalingskortet i betalingsautomaten.
    2. Reserver et beløp.
    3. Tast inn kjøretøyets registreringsnummer. Det er ikke nødvendig med billett i frontruten.
    4. Når du avslutter besøket, trekker betalingskortet igjen (det samme som først benyttet) i betalingsautomaten (den samme betalingsautomat som først benyttet) og du blir logget ut.
    5. Fordelen med ordningen er at du hverken betaler for mye parkeringsavgift eller risikerer at parkeringstiden løper ut på grunn av forsinkelser.

    Parkeringstid kan kjøpes ved automaten eller ved bruk av EasyPark-app (EasyPark tar 15 prosent tillegg for bruk av deres app). EasyPark SMS tjeneste – transaksjonsavgift 3 prosent minimum 2 kr (se beskrivelse på automat).

    Priser 2025

    • 54 kr per time
    • 340 kr per døgn
    • 1119 kr per uke
    EasyPark-koder:
    • Ullevål p-hus, EasyPark-kode: 3015
    • Uteparkering, EasyPark-kode: 3010

    Gjelder alle dager og hele døgnet.

    Foreldreparkering

    Foreldre/foresatte eller ledsagere til barn innlagt på Ullevål sykehus, kan parkere uten avgift på ansattplasser i parkeringshuset. Forutsetningen er at barnet er under 18 år og er innlagt på sykehuset. Det kan i perioder være begrenset parkeringskapasitet ved sykehuset, og man vil måtte lete etter ledig plass også utenfor hovedområdet rundt parkeringshuset.

    • Parker bilen og ta kontakt med behandlend​e enhet for å få bekreftelse på innleggelse.
    • Husk å notere og ta med bilens registreringsnummer.
    • Bekreftelsen skal deretter vises fram i resepsjonen på barnesenteret eller i Vaktsentral ved hovedinngang bygg 4.
    • Det er ikke nødvendig å legge frem billett synlig i vindusruten. Ditt registreringsnummer blir elektronisk registrert, og du får en kvittering på sms dersom du legger igjen ditt telefonnummer.
    • Allerede betalt parkering refunderes ikke av sykehuset.

    Akutt fødende

    Ved akutt fødsel kan man benytte en reservert "nød"-parkeringsplass rett utenfor inngangen til Kvinneklinikken. Bilen kan stå der maksimalt én time før den må flyttes til ordinær parkeringsplass.

    Forflytningshemmede

    Personer som har gyldige parkeringsbevis for forflytningshemmede, har egne reserverte plasser strategisk plassert rundt på området. I tillegg kan alle betalingsplasser på uteområdene benyttes uten avgift. Beviset skal være synlig plassert for kontroll.

    Kontakt

    Generelle henvendelser:

    Klager​

    Klage på kontrollsanksjon kan legges inn via ous.parkerings.info eller per brev til

    Oslo universitetssykehus HF
    Oslo Sykehusservice
    Postboks 4956 Nydalen
    0424 Oslo
    Merk Kontrollsanksjon – Parkering

    Fra 1. januar 2017 håndheves OUS parkeringsområder etter Parkeringsforskriften av 18. mars 2016 nummer 260.

    Lenke til Parkeringsregisteret hos Statens vegvesen.

    ​Kapellet på Ullevål sykehus

    Ullevål har kapell i Lab-bygget (bygg 25) og stillerom i Sentralblokka (bygg 4) og på Kreftsenteret (byg​g 11).

    Kapellet benyttes til båreandakter, begravelser og syninger av døde. Rommet er tilrettelagt for bruk av alle tros- og livssyn.

    Stillerom på Ullevål sykehus

    I stillerommene kan du tenne lys og sitte i bønn eller stille refleksjon.

    Prestetjenesten

    Se informasjon om Prestetjenesten.

    Samtalepartnere fra ulike tros- og livssynstradisjoner

    Se informasjon om samtalepartnertjenesten.

    Tilrettelegging for tro og livssyn

    Se hvordan vi kan tilrettelegge for deg og din utøvelse av tro og livssyn​.

  • Kontakt Lungemedisinsk avdeling, diagnosestasjonen

    Oppmøtested

    Ullevål sykehus bygg 19, inngang B. 1. etasje
    En murbygning med biler parkert foran

    Ullevål sykehus Bygg 19

    Kirkeveien 166

    0450 Oslo

    Transport

    ​Det går både buss og trikk til Ullevål sykehus, med stoppesteder ved hovedinngangen til sykehuset.

    Se ruter.no for ruteinformasjon.

    Praktisk informasjon

    Apoteket finner du mellom  byggene 2 og 11, ved siden av Kiwi dagligvarebutikk og kaféen Espresso House.

    Åpningstider:

    • Mandag til fredag: 08.00–17.00.
    • Lørdag: 10.00–14.00.

    Avvik kan forekomme – se apotekets egne nettsider.

    Kontakt:

    Telefon: 23 20 52 00
    E-post: ulleval.apotekutsalget@sykehusapotekene.no

    De fleste tilbudene til barn og unge på Ullevål sykehus finnes på Barnesenteret i bygg 9. Barnesenteret har utendørs lekeplass og leketerapiavdeling med førskolelærere

    Telefon: 23 01 55 73 og 23 01 55 79

    Det er fritidsklubb i 4. etasje på Barnesenteret annenhver lørdag fra kl. 12.00–14.00. Se egne oppslag for hvilke dager.

    Sykehusklovnene er fast på Ullevål hver torsdag.

    Ungdomsrom på Ullevål

    På Kreftsenteret i bygg 11 finnes et eget ungdomsrom for fritidsaktiviteter. Dette er hovedsaklig for ungdommer som er pasienter, men kan også benyttes av andre.

    Seksjon for helseinformasjon til pasienter og pårørende et åpent informasjonssenter med en oppdatert og rikholdig samling av helsefaglig litteratur, nyttige brosjyrer og mulighet for å låne generell litteratur for barn og voksne.

    Du finner biblioteket i bygg 10 (Ullevål hotell).

    Åpningstider

    • Mandag til fredag: 10.00–15.00
    • Lørdag og søndag: Stengt

    Kontakt​

    Telefon: 22 11 80 80 (sentralbordet).

    Telefontiden er fra 08.30 til 16.00 (onsdag til 19.00).

    E-post: seksjonforhelseinfo@ous-hf.no

    ​Kiosken ved hovedinngangen, Kiwi-butikken i Vestre gate og Ullevål hotell, i bygg 10 har gaver og blomster.

    På Ullevål sykehus er det en ​Kiwi dagligvarebutikk i Vestre gate, mellom byggene 2 og 11.

    Åpnin​gstider

    • Hverdager: 07.00–23.00
    • Lørdag: 09.00–21.00
    • Søndag: Stengt

    Avvik kan forekomme, sjekk nettsidene til KIWI på kiwi.no.

    Kontakt​​​

    Telefon: 22 46 61 11 

    Avbestille på helsenorge.no​

    Hvis du har fått innkallingsbrev fra sykehuset på helsenorge.no, kan du nå sende beskjed direkte til avdelingen hvis du trenger et nytt tidspunkt for timen eller ønsker å avbestille timen din. ​​Foresatte (med foreldreansvar) til barn under 16 år kan gjøre dette på vegne av barna. ​

    Du får denne muligheten når du åpner innkallingsbrevet i din innboks på helsenorge.no, der du har tilgang til en svarknapp. Du kan bruke svarknappen for å gi beskjed om at oppsatt tid ikke passer. Det betyr at du i stedet for å ringe til sykehuset kan gi beskjed digitalt hvis du trenger å endre tidspunkt eller ønsker å avbestille timen din.

    Du må si i fra senest 24 timer før for å unngå å måtte betale gebyr for timen som ikke passet.

    Tjenesten er tilgjengelig for alle som har samtykket til full tilgang på helsenorge.no og har registrert seg som bruker der. 

    Ringe for å avbestille

    Hvis du mottar innkallingsbrevet på Digipost, e-Boks eller som papirpost må du fortsatt ringe til avdelingen for å endre eller avbestille timen din.

    Kontaktopplysninger til avdelingen finner du i brevet eller via våre nettsider i oversikten Avdelinger A-Å

    Sikker kan​​al for kontakt med sykehuset

    Du kan se dialogen i ditt personlige helsearkiv på helsenorge.no og i dokumentoversikten i pasientjournal.

    Hotellet består av 131 gjesterom, fordelt på åtte etasjer. Alle rom er utstyrt med eget bad, internett, TV og kjøleskap. Ullevål hotell er hovedsakelig et tilbud for pasienter som av ulike årsaker har behov for å være i nærheten av sykehusets tjenester. Deres pårørende kan også bo på hotellet.

    Kontakt

    Innsjekking og utsjekking

    Hovedinnsjekking er etter klokken 15.00 og hovedutsjekking skjer før klokken 10.00.

    Hvor ligger hotellet?

    Hotellet ligger på Ullevål-området i bygg 10, mellom Kvinneklinikken, barnesenteret og Blodbanken.

    Du finner holdeplass for trikk og buss rett utenfor hovedinngangrn til sykehuset i Kirkeveien. Flybussene til og fra Gardermoen stopper på samme holdeplass som lokalbussen, rett ved landingsplattformen for helikopter.

    Vi anbefaler at du reiser kollektivt eller med Taxi fordi vi har få parkeringsplasser.

    Restaurantens åpningsti​der

    Hverdager:

    • Frokost: 07.00–09.00.
    • Lunsj: 11.30–13.00.
    • Middag: 16.00–18.00.

    Helg og helligdager:

    • Frokost: 08.00–10.00.
    • Lunsj: 12.00–13.00.
    • Middag: ​16.00–18.00.

    Pasientreiser

    Du kan få dekket din pasientreise når du reiser til eller fra offentlig godkjent behandling.

    Du kan ha rett på godtgjørelse for utgifter til mat og overnatting når du har vært på reise til eller fra behandling.

    Det er internettilgang på de fleste byggene og sengepostene på Ullevål. Forhør deg der du skal på time, eller legges inn. Du må ha med eget datautstyr. Ansatte kan hjelper deg med kode for tilgang, hvis det kreves kode.

    Biblioteket (1. etasje i pasienthotellet, bygg 10) tilbyr tilbyr gratis WIFI og har fire stasjonære PC-er der du kan surfe, søke i databaser, ta utskrifter, kopiere og skanne. Her kan du også låne både faglitteratur, skjønnlitteratur, bøker og andre medier og samtidig få hjelp og søkeveiledning av våre spesialbibliotekarer.

    Foto og sosiale medier

    Alle pasienter på sykehuset har krav på privatlivets fred når de er på sykehus. Vis hensyn ved å ikke ta bilder, film eller omtale andre på sosiale medier uten å ha spurt dem først.

    Pasienter, pårørende og andre besøkende kan få kjøpt mat følgende steder (vær oppmerksom på at det kan være andre åpningstider i ferier og høytider).

    ​Hovedinngangen, bygg 4

    Kiosken:

    • Mandag til fredag: 07.00–20.00.
    • Lørdag til søndag: 10.00–18.00.

    Kantina:

    • Mandag til fredag 07.00–17.00.
    • Lørdag til søndag stengt.

    Espresso House ved Kiwi Ullevål​​​

    • Mandag til fredag: 07.00–17.00.
    • Lørdag til søndag: 10.00–17.00.

    Kantina på Søsterhjemmet, bygg 2​​​

    • Mandag til fredag: 08.00–14.00.
    • Lørdag til søndag: Stengt.

    Kantina på Barnesenteret, bygg 9

    • Mandag til fredag: 09.00–14.00.
    • Lørdag til søndag: Stengt.

    Kafé på Kreftsenteret, bygg​ 11

    • Mandag til fredag: 07.30–14.00.
    • Lørdag til søndag:  Stengt.

    Kafé ved Blodbanken, bygg 25

    • Mandag til fredag: 07.30–14.30.
    • Lørdag til søndag: Stengt.

    Kafé i bygg 37

    Blant annet holder Avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering til her.

    • Mandag til fredag: 09.00–14.00.
    • Lørdag til søndag: Stengt.

    Kafé og kiosk ved Ullevål hotell, bygg 10​

    Hotellets kafé og kiosk er bemannet hele døgnet. Her får du kjøpt kaffe, mineralvann, øl, vin, diverse utvalg av kaker, baguetter, salater, iskrem og et enkelt kioskutvalg.

    Restauranten ved Ullevål hotell, bygg 10

    Mandag til fredag:

    • Frokost: 07.00–09.00.
    • Lunsj: 11.30–13.00.
    • Middag: 16.00–18.00.

    Helg og helligdager:

    • Frokost: 08.00–10.00.
    • Lunsj: 12.00–13.00.
    • Middag: 16.00–18.00.

    Hotellets kafè er bemannet hele døgnet. Her får du kjøpt kaffe, mineralvann, øl, vin, diverse utvalg av kaker, baguetter, salater, iskrem og et enkelt kioskutvalg.

    Dagligvarebutikk (Kiwi) på Ullevål sykehus

    Det er også mulig å kjøpe varm og kald mat på dagligvarebutikken, som ligger mellom byggene 2 og 11, ved Espresso House og apoteket.

    Det går både buss og trikk til Ullevål sykehus, med stoppesteder ved hovedinngangene til sykehuset.

    Se ruter.no for ruteinformasjon.

    ​Benytt parkeringshuset til høyre etter innkjøring fra Kirkeveien. Alternativt en av flere mindre uteplasser på sykehusområdet. Det kan være vanskelig å finne ledig parkering utendørs, spesielt på området sør mot Kirkeveien. Avgiftstid er alle dager og hele døgnet.

    Betalingsmuligheter

    Sykehuset tilbyr parkering utendørs på alle behandlingsstedene. Du kan velge om du vil betal​​e med kort, mynt eller mobiltelefon. Sykehuset anbefaler at den parkerer benytter seg av etterskuddsvis betaling eller betaling med Easypark sin mobiltelefonløsning. Det er fordi det ikke alltid er like lett å beregne hvor lang tid sykehusbesøket vil ta.

    Etterskuddsvis betaling

    Ved etterskuddsvis betaling bruker du betalingskort (for eksempel VISA-kort) og reserverer et beløp på parkeringsautomaten. Dersom du ikke bruker opp hele parkeringstiden, blir det overskytende beløp refundert.
    Slik gjør du: 

    1. Trekk betalingskortet i betalingsautomaten.
    2. Reserver et beløp.
    3. Tast inn kjøretøyets registreringsnummer. Det er ikke nødvendig med billett i frontruten.
    4. Når du avslutter besøket, trekker betalingskortet igjen (det samme som først benyttet) i betalingsautomaten (den samme betalingsautomat som først benyttet) og du blir logget ut.
    5. Fordelen med ordningen er at du hverken betaler for mye parkeringsavgift eller risikerer at parkeringstiden løper ut på grunn av forsinkelser.

    Parkeringstid kan kjøpes ved automaten eller ved bruk av EasyPark-app (EasyPark tar 15 prosent tillegg for bruk av deres app). EasyPark SMS tjeneste – transaksjonsavgift 3 prosent minimum 2 kr (se beskrivelse på automat).

    Priser 2025

    • 54 kr per time
    • 340 kr per døgn
    • 1119 kr per uke
    EasyPark-koder:
    • Ullevål p-hus, EasyPark-kode: 3015
    • Uteparkering, EasyPark-kode: 3010

    Gjelder alle dager og hele døgnet.

    Foreldreparkering

    Foreldre/foresatte eller ledsagere til barn innlagt på Ullevål sykehus, kan parkere uten avgift på ansattplasser i parkeringshuset. Forutsetningen er at barnet er under 18 år og er innlagt på sykehuset. Det kan i perioder være begrenset parkeringskapasitet ved sykehuset, og man vil måtte lete etter ledig plass også utenfor hovedområdet rundt parkeringshuset.

    • Parker bilen og ta kontakt med behandlend​e enhet for å få bekreftelse på innleggelse.
    • Husk å notere og ta med bilens registreringsnummer.
    • Bekreftelsen skal deretter vises fram i resepsjonen på barnesenteret eller i Vaktsentral ved hovedinngang bygg 4.
    • Det er ikke nødvendig å legge frem billett synlig i vindusruten. Ditt registreringsnummer blir elektronisk registrert, og du får en kvittering på sms dersom du legger igjen ditt telefonnummer.
    • Allerede betalt parkering refunderes ikke av sykehuset.

    Akutt fødende

    Ved akutt fødsel kan man benytte en reservert "nød"-parkeringsplass rett utenfor inngangen til Kvinneklinikken. Bilen kan stå der maksimalt én time før den må flyttes til ordinær parkeringsplass.

    Forflytningshemmede

    Personer som har gyldige parkeringsbevis for forflytningshemmede, har egne reserverte plasser strategisk plassert rundt på området. I tillegg kan alle betalingsplasser på uteområdene benyttes uten avgift. Beviset skal være synlig plassert for kontroll.

    Kontakt

    Generelle henvendelser:

    Klager​

    Klage på kontrollsanksjon kan legges inn via ous.parkerings.info eller per brev til

    Oslo universitetssykehus HF
    Oslo Sykehusservice
    Postboks 4956 Nydalen
    0424 Oslo
    Merk Kontrollsanksjon – Parkering

    Fra 1. januar 2017 håndheves OUS parkeringsområder etter Parkeringsforskriften av 18. mars 2016 nummer 260.

    Lenke til Parkeringsregisteret hos Statens vegvesen.

    ​Postkasse på Ullevål

    ​Postkasse på Ullevål sykehus finner du ved inngangen til apoteket, mellom byggene 2 og 11. 

    ​Skole på Ullevål sykehus

    Sykehusskolen finner du i 4. etasje på Barnesenteret, bygg 9.

    Sykehusskolen i Oslo universitetssykehus har egne lærere og egne rom på sykehuset. Hvis du ikke kan komme til skolerommet, kan du få undervisning på pasientrommet.

    Sykehusskolen er forskjellig fra en vanlig skole. Her er det ikke klasser. På Ullevål sykehus betyr det at barn og ungdom fra ulike klassetrinn i grunnskolen og videregående skole kan få undervisning i det samme rommet.

    Åpningstider​

    • Mandag: 09.30–12.00.
    • Tirsdag til torsdag: 09.30–12.00 og 13.00–15.30.
    • Fredag: 09.30–12.00 og 13.00–15.00.

    Skolen er åpen i høst- og vinterferien.

    ​Tannlege på Ullevål sykehus

    Det er tannlegekontor på Ullevål i samme bygg som Kiwi dagligvarebutikk, mellom bygg 2 og 11.

    ​Kapellet på Ullevål sykehus

    Ullevål har kapell i Lab-bygget (bygg 25) og stillerom i Sentralblokka (bygg 4) og på Kreftsenteret (byg​g 11).

    Kapellet benyttes til båreandakter, begravelser og syninger av døde. Rommet er tilrettelagt for bruk av alle tros- og livssyn.

    Stillerom på Ullevål sykehus

    I stillerommene kan du tenne lys og sitte i bønn eller stille refleksjon.

    Prestetjenesten

    Se informasjon om Prestetjenesten.

    Samtalepartnere fra ulike tros- og livssynstradisjoner

    Se informasjon om samtalepartnertjenesten.

    Tilrettelegging for tro og livssyn

    Se hvordan vi kan tilrettelegge for deg og din utøvelse av tro og livssyn​.

    Adres​se

    Bygg 24, Kirkeveien 166, Oslo.

    Åpningstider​​​​​

    Tirsdag og torsdag kl 12.00–15.00 med unntak av ferieperioder og offentlige helligdager.

    Omvisninger kan bestilles utenom ordinære åpningstider ved å bruke kontaktinformasjonen under. Alle må da betale gruppepris. Gruppene bør ikke overstige 15 personer, men vi kan stille med to omvisere for større grupper.

    Kontaktinformasjon

    Vi leser e-post og lytter til telefonsvarer når museet er bemannet tirsdager og torsdager 12.00–14.00 med unntak av ferie og helligdager. I noen tilfeller kan det ta litt tid før det kommer svar.

    Velkommen ​​til museet

    Samling av museumsgjenstander startet i 1933. Ved Ullevåls 50 års jubileum i 1937 ble det etablert en en utstilling i epidemipaviljong H. Neste anledning var 100 års jubileet i 1987. Da fikk museet lokaler i nordre del av epidemipaviljong B, nåværende bygg 24 der det fortsatt ligger. Bygget er fra åpningen i 1887. Den store gjenstandsamlingen er plassert etter ulike fagområder. Museet drives av pensjonister fra sykehuset på frivillig grunnlag. De siste fem årene er det etablert flere spesialutstillinger om Infeksjonsmedisinens historie, reservedelsmennesket og "Prestetjenesten i sykehuset gjennom 100 år". Det arbeides med utstillinger relatert til dialysebehandling, gastroskopi og røngtenståler i diagnostikk og behandling. 

    Med andre ord, mye spennende å se!

    ​​Priser

    Inngangsbilett:

    • 30 kr for voksen
    • 300 kr per gruppe på opptil 15 personer. For større grupper (med behov for flere omvisere) 600 kr.

    Pasienter, ansatte og barn under 15 år kommer gratis inn i ordinær åpningstid.

    Se også brosjyren om alle fire museene på sykehuset (PPT)

    ​Velvære og kroppspleie på Ullevål sykehus

    Medicaklinikken og Medica Spa holder til på Ullevål sykehus, og tilbyr et vidt spekter av behandlingsformer til pasienter, pårørende og ansatte ved sykehuset.

    Medicaklinikken har hudterapeut, fotterapeut, akupunktør, fotsoneterapeut, homeopat, kiropraktor og massasjeterapeut.

    Se medicaklinikken.no for mer informasjon.

  • Kontakt Poliklinikk for lungesykdommer og allergi

    Oppmøtested

    Lungemedisinsk poliklinikk,  Ullevål
    Kirkeveien 166
    bygning 3
    4. etg.

    Avbestilling av time må skje senest 24 timer i forveien. Dette gjøres per telefon 22 11 92 80.

    Vi tar ikke mot avbestilling eller endring av time per epost. Vennligst ikke send sensitive eller taushetsbelagte opplysninger på e-post da disse ikke vil bli besvart eller videresendt.