Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Robotisering av renhold ved OUS

Renholdsavdelingen i Oslo universitetssykehus har et prosjekt for å effektivisere driften. På fagdagen 17. september viste flere leverandører frem de nyeste robotløsningene innenfor renhold.

Publisert 28.09.2021
Sist oppdatert 05.10.2021
Bilder viser en kvinne som holder en vasker gulvet med en maskin.

Kristine Torgersen i farta. Her ble det veldig rent. Maskinen fløy nesten av gårde, den var så lett å styre. Det så ut som Kristine tok seg en dans.

En av robotene var veldig søt og sjarmerende. Den har en koselig stemme som pent ber om at du flytter deg dersom du står i veien. En annen robot var opprinnelig en gulvvaskemaskin som var bygget om til robot. En tredje robot var fungerte som en smartmopp-maskin.


Bærekraftige roboter

Miljø er et viktig fokusområde i de fleste bransjer. Mange selskaper har allerede begynt å utnytte teknologier som kunstig intelligens, blockchain og IoT for å bekjempe klimaendringer og gå over til fornybar energi. Også renholdsbransjen har vært opptatt av bærekraft i lang tid. Det finnes ingen robot som klarer alt, men det finnes løsninger som dekker mange ulike behov.

I dag finnes det roboter innen for eksempel følgende kategorier:
• Roboter som mopper nesten lydløst og har lang batterikapasitet
• Roboter som enten vasker, støvsuger eller desinfiserer
• Kombinasjonsroboter som feier, vasker, desinfiserer og støvsuger
• Roboter som feier ute og inne

Bedrifter som benytter seg av robotteknologi, kan spare mye arbeidstid. Robotene frigjør tid slik at personalet kan utføre andre oppgaver av høyere verdi, slik som rengjøring av berøringspunkt og overflater. Robotene kan også utarbeide rapporter som enkelt synliggjør effektiviteten til roboten. Med intuitive daglige rapporter kan du holde styr på rengjøring, identifisere muligheter for ruteoptimalisering og mye mer. Resultatet gir renere bygg på en mer effektiv måte.

Bruker mindre vann
Bildet viser en kvinne som står sammen med en robot.

Rigmor Lukkassen leder for renholdsavdelingen ble nok litt sjarmert av denne søte roboten som kunne snakke.

Roboter er ikke bare effektive rengjøringsmaskiner. De bidrar også miljømessig til bærekraft gjennom lavt forbruk av vann. For eksempel kan mopperoboter bruke 80 ganger mindre vann enn en vanlig gulvvaskemaskin. Slik kan robotteknologi spare mange tusen liter vann.

På sykehus finnes det fortsatt en del utfordringer med tanke på akuttsituasjoner hvor vi ikke kan ha roboter som står i veien. Sikkerhet kommer i første rekke. Derfor ville de ansatte teste hva som skjer hvis noen går i veien for roboten. Ville maskinen stoppe, kjøre rundt eller hva? Joda, den stoppet faktisk.

De som var til stede, synes det var spennende å treffe roboter og lære mer om ny renholdsteknologi.
–  Vi tenker først og fremst på mulighetene i nye sykehus og nye bygg, men vi ser også på byggene vi har i dag. Hvordan kan vi benytte de menneskelige ressursene bedre og tenke på bruk av ny teknologi på belastende store områder? Vi har invitert med flere fra renhold til denne fagdagen fordi vi ønsker medvirkning fra ledere, renholdere, teamansvarlige, verneombud, tillitsvalgte og så videre, sier Rigmor Lukkassen, som er leder for renholdsavdelingen.

Les mer: Muligheter i fremtidens sykehus

Les også: Nye måter å arbeide på - nye konsepter

Lukkassen ønsker en stor grad av medvirkning og at deltakerne skal få se nye muligheter.
– Det er ledergruppa, fagseksjon og seksjonslederne på Aker som har dratt i gang og har planlagt denne dagen. Det er nytt for oss å tenke roboter innen renhold. Det er mange muligheter og noen umuligheter med roboter. I dag lot vi leverandørene komme til oss istedenfor at vi skulle dra til dem. Vi har gledet oss til denne dagen fordi vi synes det er spennende med ny teknologi innen vårt fagområde. Dette er veldig morsomt; maskinene blunker, snurrer og snakker til oss, i tillegg til at de er veldig flinke til å jobbe. Roboter kan vaske døgnet rundt. Det er en stor investering som vi kanskje bør ta oss råd til. Vi tror de vil gi store besparelser på sikt, sier Lukkassen.


Effektiv rengjøring av store områder

Nå kommer neste generasjon "sitte-på"-gulvvaskere med størrelsen, hastigheten og teknologien til å rengjøre store innendørs områder - med lave samlede kostnader.  Det er den ideelle løsningen for mange virksomheter og bransjer som håndterer store innendørs områder, for eksempel produksjonsfasiliteter, lagerhaller, kjøpesenter, flyplasser, parkeringshus og andre logistikksentre.

Bildet viser flere personer som står rundt en stor renholdsrobot.

 De som var til stede synes det var spennende å treffe roboter.

Med stor besparelse av både vann og rengjøringsmidler, er den brukervennlige maskinen designet til å levere mange timer med rengjøring og opptørking ved høy hastighet. Den er robust og pålitelig. Den er batteridrevet og bygget for å vare, med begrenset behov for service og vedlikehold og minimum av nedetid. Roboten er utstyrt med den intelligente SmartFlowTM funksjonen, som automatisk justerer vannmengden i forhold til kjørehastigheten.

 

Planlegger for nye sykehus

Kristine Torgersen er seksjonsleder i Fagseksjonen Renhold OSS. Hun kunne fortelle om prosjektet som skal finne områder for gevinstrealisering.

Bildet viser Krisitne Torgersen, seksjonsleder i Fagseksjonen Renhold OSS

Kristine Torgersen er seksjonsleder i Fagseksjonen Renhold OSS

​– Vi jobber ganske aktivt med å planlegge nye sykehus og i den forbindelse har vi blitt utfordret til gevinstrealisering. Hvor kan vi ha grunnlag for å effektivisere? Derfor har vi invitert inn noen leverandører for å vise oss noen av de nye maskinene. Vi er nødt til å skaffe oss erfaring med denne type maskiner før vi kan si om det kan ha noen effekt når vi skal inn i nye sykehus og nye bygninger. Leverandørene som er her i dag har illustrert hvor forskjellige de er og hvor langt de har kommet med ny teknologi. Jeg tror fortsatt det er en del å gå på i forhold til optimalisering til sykehusdrift og synes det blir interessant å se om vi i OUS kan få prøvd ut dette før vi skal inn i nye sykehus. Derfor må vi teste ut dette nå. Det holder ikke å høre fra andre at maskinene er supre, sier hun.


 

Vil teste ny teknologi

Renholdsavdelingen ønsker å teste ut den nye teknologien og  har derfor søkt om investeringsmidler til tre maskiner.
– Vi hadde i utgangspunktet bestemt oss for hvilke maskiner som skulle testes. Vi fikk et beløp til dette, men leverandøren trakk seg etter at vi hadde bestilt. De mente maskinene var for store til å kunne brukes på sykehuset. Maskinene trenger stor plass for å svinge. Det betyr at vi har fått investeringsmidler, men vi hadde plutselig ingen maskiner å kjøpe og det er også grunnen til at vi ønsker at flere leverandører skal komme og vise oss hva som finnes på markedet, forteller Torgersen.

En annen leverandør har også trukket seg fordi sykehuslokalene våre er for trange.
– Ingen vil heller levere roboter til akuttavdelinger; det er for risikabelt at roboter står i veien i akutte situasjoner. Roboter er mest effektive i store åpne områder hvor de kan gå uforstyrret rundt. Vi er med i en egen medvirkningsgruppe på renhold, hvor vi skal planlegge alle de lokalene vi skal benytte i fremtiden. I tillegg er vi med i andre medvirkningsgrupper som jobber med garderober, hovedinnganger, pårørende og overnatting, dusj og toalett. Vi blir lyttet til i Nye OUS og vi får gjennomslag for mye, men selvfølgelig ikke alt. Det er viktig at vi er med i planleggingen slik at vi får plass til dockingstasjoner og lignende utenfor publikumsområdene, slik at robotene kan lades, vedlikeholdes og gjøres klar til å gjøre jobben sin. Vi trenger oppstillingsplasser til maskiner med muligheter for å tømme og fylle vann og såpe, sier Torgersen.


Roboter passer godt i sykehuset 

 

Bildet viser Mhammed El Moussaoui Enhetsleder ved Radiumhospitalet

Mhammed El Moussaoui, enhetsleder for renhold ved Radiumhospitalet


– Jeg syns dagen var kjempespennende. Det var mye å lære av det som har blitt vist frem her og jeg tror vi kommer til å ha stor nytte av dette. Jeg håper vi får roboter i OUS i fremtiden. Roboten var veldig fin og kjempe nyttig synes jeg. Roboter passer i sykehuset der jeg jobber. Jeg tror de er effektive og til stor hjelp for oss. De gjør jobben lettere, og det er til fordel for alle, sier Mhammed El Moussaoui, enhetsleder for renhold ved Radiumhospitalet.


 


 

Bildet viser Sabaratnam Anpalagan Teamansvarlig på Radiumshospitalet

Sabaratnam Anpalagan Teamansvarlig på Radiumshospitalet

– Jeg synes roboter er bra, spesielt på vinterstid. Det kan være til god hjelp spesielt ved hovedinngangen og korridorene ved inngangspartiene. Vi kan ikke vaske om og om igjen hele dagen, men det kan robotene. Det blir til stor hjelp. Det er første gang jeg har sett en slik robot og jeg likte det jeg så. Vi starter bare roboten og passer på at den har det den trenger. Det er kanskje negativt at de ikke er gode nok til å vaske i kantene og hjørnene.  Jeg lurer også på hvordan de vil fungere der det finnes mange mennesker, men vi så jo at den stopper og sier pent ifra at folk må flytte på seg.  Vi må først rydde vekk møbler og senger i korridorene, det er de eneste utfordringene jeg ser, men ellers er jeg veldig positiv, sier Sabaratnam Anpalagan,   teamansvarlig for rehold på Radiumshospitalet.