Diagnose
Talevansker (dysartri)
Artikulasjonsvansker eller uttalevansker vil si redusert evne til å snakke tydelig. Behandlingen består av ulike øvelser i å tilpasse talen for at den skal bli mest mulig tydelig.
Symptomer
Når vi snakker, bruker vi musklene i leppene, kjeven, tungen, ganen og strupen. Vi trenger også god pustemuskulatur. Ved en svikt i en eller flere av disse musklene, eller nervebanene som leder til dem, vil talen kunne bli endret.
Dysartri er ikke en egen sykdom, men et symptom ved andre sykdomstilstander, blant annet hjerneslag, hjerneskade, hjernesvulst, infeksjoner i nervesystemet, muskelsykdommer, kreft i munnen, eller etter kirurgiske inngrep.
Utredning
Logopeden vil gjennomføre ulike undersøkelser, alt etter hvilken talevanske du har. Det kan være aktuelt å undersøke funksjonen i lepper, kjeve, gane, tunge, i tillegg til stemmen og pusten. Ved behov kan logopeden gjøre flere undersøkelser og tester. Testene utføres mens du er innlagt på sykehuset.
Behandling
Logopeden vil lage et behandlingsopplegg som er tilpasset dine artikulasjonsvansker. Det vil som regel innebære «munngymnastikk», ulike artikulasjonsøvelser, stemmeøvelser og veiledning om hvordan du kan tilpasse talen for at den skal bli mest mulig tydelig.
Hjemreise avklares med legen i samråd med det tverrfaglige teamet.
Oppfølging
Mange opplever god bedring de første ukene. Noen kan oppleve at talen blir omtrent som før skaden, mens andre har artikulasjonsvansker resten av livet. Bedring kan skje også lenge etter skaden.
Dysartri kan føre til vansker både sosialt og følelsesmessig. Mange kan bli engstelige for å snakke, og noen isolerer seg av frykt for hvordan de blir oppfattet. Logopeden vil kunne bidra med veiledning og støtte, og vil gi råd til deg og dine pårørende om hvordan man best kan tilrettelegge for gode samtaler.
Kontakt
Ullevål sykehus Bygg 3
Avdeling for Klinisk service (Medisinsk klinikk)
Ullevål sykehus Bygg 3
Kirkeveien 166
0450 Oslo