Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

Operasjon av lungekreft

Dette er informasjon til deg som skal opereres for lungekreft eller fjerner kreftsvulster som har spredd seg (metastaser) i lungene. Hensikten med operasjonen er å fjerne kreftsvulsten i lungen og nødvendig lungevev rundt. Hos noen kan det være nok å fjerne en mindre del av lungen, hos andre kan det være nødvendig å fjerne hele lungen på én side. Nærliggende lymfeknuter blir også fjernet for å se om kreften har spredd seg. Dette kan påvirke valg av eventuell etterbehandling.

Vevet som fjernes blir undersøkt for å vurdere hvordan du skal behandles videre. Operasjonsmetodene vi bruker er i hovedsak kikkhullsteknikk eller eventuelt åpen operasjon. Ved åpen operasjon åpner vi opp brystkassen mellom ribbeina. Ved kreftsykdom andre steder i kroppen, med spredning til lunge (lungemetastaser), fjerner vi som regel bare svulsten, med noe av lungevevet rundt.

Før

Hvordan kan du forberede deg?

Aktivitet 

Mens du venter på behandling er det viktig å være fysisk aktiv, som for eksempel  å gå en tur ute i raskt tempo. Dersom du har trent jevnlig tidligere og er i form til dette, kan du fortsette som normalt.

Ernæring 

Fortsett å spise som normalt frem mot operasjon. Hvis du har gått ned i vekt eller har spist mindre enn normalt den siste tiden, kan det være lurt å forsøke å spise litt ekstra i tiden før operasjon. Kroppen din skal bygges opp etter operasjonen, og det er viktig at den får godt med næring, særlig proteiner. Snakk eventuelt med legen din for råd og hjelp.  

Røykeslutt 

Det er mange fordeler med røykeslutt. Røykeslutt vil blant annet ha en gunstig effekt på lungene dine. Røyking gjør at sårene dine gror saktere, og videre røyking øker risikoen for tilbakefall av sykdommen. Snakk gjerne med fastlegen din eller lege/sykepleier på sykehuset, da vi gjerne vil hjelpe deg. Se gjerne helsedirektoratets nettside om røykeslutt (www.slutta.no) 

Medisiner 

Du må ta med deg en liste over de medisinene du bruker. Du må også ta med deg egne medisiner for dagene frem til operasjon på avdelingen/pasienthotellet.  

Medisiner som skal brukes videre under oppholdet vil du få utdelt av sykepleier, men står du på spesielle medisiner kan det være lurt å ta med litt ekstra av disse.  

Enkelte medisiner skal ikke brukes de siste 5 dagene før operasjonen på grunn av økt blødningsfare. Snakk med legen din om de medisinene du bruker, og avklar hvilke medisiner du eventuelt ikke skal ta i forkant av operasjonen. Hvis du bruker inhalasjonsmedisiner skal du ta med disse hjemmefra og benytte på sykehuset som avtalt.  

Infeksjoner 

Hvis du har en begynnende eller pågående infeksjon som for eksempel forkjølelse, halsbetennelse eller andre infeksjoner, kan det hende at operasjonen må utsettes. Det er viktig at du tar kontakt med sykehuset før du skal legges inni forkant av innleggelsen slik at legen eller operasjonskoordinatoren kan vurdere situasjonen. 

Du vil bli innlagt på sykehusets hotellpost eller sengepost i forkant av operasjonen. Dersom du ikke har krav til å ha med deg ledsager, må pårørende betale opphold selv på hotellposten dersom sykehuset har dette, eller ordne med eget opphold utenom.

Du må ta med deg

  • Joggebukse/innejakke
  • Gode tøfler/sko som er enkle å ta på seg 
  • Sokker og undertøy 
  • Toalettsaker 
  • Medisiner og inhalasjonsmedisiner 

Det er viktig å ikke ta med for mye bagasje når du skal legges inn. Du har lov til å ta med verdisaker, men dette er på eget ansvar. 

Innleggelsesdagen

Før operasjonen blir du innkalt til sykehuset for innleggelse og operasjonsdag. Noen ganger kan denne endre seg.

Hvis du har behov for tolk er det viktig at du får gitt beskjed om dette ved innkallelsen. På innleggelsesdagen skal du ha en innkomstsamtale med sykepleier og lege. I tillegg vil fysioterapeuten komme og informere om aktivisering etter operasjonen.

Noen sykehus har  informasjon på video fra fysioterapeut. På noen sykehus deler fysioterapeuten eller sykepleieren ut en aktivitetsdagbok som skal følge deg under hele innleggelsen. Den inneholder forslag til aktivitet og informasjon om ernæring. 

Før operasjonen

Før operasjonen vil du få informasjon av kirurgen som skal operere deg, og anestesilegen som skal gi deg narkosen.

Du har anledning til å ha med pårørende når du mottar informasjon.

Du skal ta blodprøver, røntgen av lungene dine og hjerterytmeprøver (EKG).

Forberedelser kvelden før operasjonen

  • Operasjonsområdet blir barbert, avdelingen har utstyr til dette
  • Hvis du har skjegg, bør du barbere deg i ansiktet og på halsn
  • Du må fjerne neglelakk og sminke.
  • Du skal dusje og vaske håret før du legger deg. Det er ikke nødvendig å bruke noen spesiell såpe.
  • Du skal kun bruke rene sykehusklær etter dusjen og sengen du legger deg i er helt ren. Du får blå plastsokker som skal bruker dersom du må på toalettet etter du har dusjet. 
  • Du kan få tilbud om sovemedisin om kvelden av nattevakten.

Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke er fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops/pastiller, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst. 

Noen sykehus kan likevel ha har som rutine at du skal faste etter kl 24:00 dagen før. Dette er av praktiske årsaker på grunn av mulige endringer i operasjonsprogrammet.  

Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. 

Alt dette står mer detaljert i innkallingsbrevet ditt. 

Forberedelser operasjonsdagen

Hvis du bruker tabletter på morgenen, tar du det som normalt og etter avtale med sykepleieren. Det kan være litt forandringer fra det du vanligvis tar på grunn av den forestående operasjonen. Selv om du faster, kan du svelge tablettene med litt vann.

Før operasjonen får du beroligende medisiner.

Tannproteser tas ut før operasjonen.

Under

Når du kommer til operasjonsavdelingen blir du tatt imot av legen og sykepleieren som skal gi deg narkose. Vi legger inn små tynne plastrør (kanyler) på armene dine, der vi kan gi deg medisiner i blodet, og anestesilegen legger eventuelt inn et tynt plastrør i ryggen din (epiduralkateter). Epiduralkateteret blir brukt for å gi smertestillende medisiner under og etter operasjonen.

Etter at du har sovnet, vil anestesipersonalet legge et rør i luftrøret ditt for å koble deg til en pustemaskin (respirator) som hjelper deg til å puste under operasjonen. Dette kan gjøre deg litt sår i halsen etter operasjonen. Vi legger også inn et urinkateter i urinblæra. Dette gjør vi for å kunne overvåke og behandle deg best mulig under og etter operasjonen.

Kirurgen fjerner aktuelt lungevev og sender dette til videre undersøkelse.  

På slutten av operasjonen legger kirurgen inn et rør (thoraxdren) for å drenere luft og væske fra operasjonssåret. Når du er våken og stabil nok, fjerner vi røret i halsen, og du puster selv.

Etter

Etter operasjonen blir du flyttet til intensivavdelingen, og deretter til overvåkningen.

Du vil være koblet til en del utstyr og slanger, slik at vi blant annet kan observere blodtrykk, hjerterytme, pustefunksjon og væskebalanse. I tillegg observerer vi om det er luft- og væskelekkasje fra sårhulen via thoraxdrenet. Hvor mye luft og væske som kommer, vil avgjøre hvor lenge du trenger dette drenet. Før vi fjerner drenet, tar vi som regel et røntgenbilde av brystkassen din.

Andre eller tredje dag etter inngrepet vil vanligvis det meste av slanger og ledninger bli fjernet. Du flytter da til et vanlig rom på sengeposten.

 

Etter operasjonen bør du variere stillinger i sengen for å fremme god lungefunksjon. Du vil allerede på operasjonsdagen få hjelp til å sitte på sengekanten, stå ved sengen, og sitte i en stol dersom du er i stand til det.

Fysioterapeuten vil dagen etter operasjonen gå gjennom pusteøvelser og snakker med deg om hvor viktig det er med egenaktivitet. Egenaktiviten bidrar til å forebygge komplikasjoner, og gjør at du kommer raskere i form.

Det er viktig at du følger opp programmet du får. Har du fått en Aktivitetsdagbok, kan du få hjelp av fysioterapeuten til å fylle ut i denne. Dagboken følger deg videre på lokalsykehus og de første ukene etter hjemreise.  

Noe slimdannelse i luftveiene, og av og til væskeansamling i lungesekken, gjør at du lett kan føle deg kortpustet under trening/daglig aktivitet. Pusten vil gradvis bedre seg. 

Det er vanlig å ha smerter og og føle seg nummen rundt operasjonssåret etter operasjonen. Du vil få smertestillende medisiner. Det får du enten gjennom epiduralkateteret (hvis du har det), et epipleuralt kateter (rør som ligger rett innenfor lungehinnen din), i blodet ditt elleri tablettform.

Det er viktig at du klarer å trekke pusten som normalt og kan være i aktivitet slik at du ikke pådrar deg en lungebetennelse. Gi beskjed til sykepleieren din slik at du er godt nok smertelindret.

Det er vanlig å få noe smerte/ubehag i skulderen etter operasjonen. Dette er på grunn av stillingen armen ligger i under operasjon, skulderen kan beveges i alle retninger inntil smertegrensen. Graden av smerte vil variere, men blir vanligvis mindre i løpet av den første uken etter operasjonen. 

Det er ikke uvanlig å oppleve slim i lungene etter operasjonen, og det er viktig å hoste opp slimet for å unngå lungebetennelse. Du vil få utdelt en “PEP-fløyte” av fysioterapeuten og lære puste- og hosteteknikker som kan hjelpe deg å få opp slimet. Hvis du har mye smerter ved hoste kan du bruke en hostepute (sammenbrettet håndkle) som du støtter mot operasjonssåret.  

Etter tre til fire dager er sårkantene tørre og har lukket seg slik at du trygt kan dusje. Dusj med bandasjen på, la såret lufttørke etter dusjen, eventuelt klapp det forsiktig tørt med en ren håndduk, så legger vi eller du selv på ny bandasje. Vi kontrollerer sårene regelmessig når du er innlagt. Såret er vanligvis lukket med tråd som vil forsvinne av seg selv. Unntaket er de stingene som står igjen etter festet av thoraxdrenet. Stingene etter drenet skal fjernes ca. 2 uker etter operasjonen. Du kan fjerne stingene hos fastlegen din.

Pasientorganisasjoner og tilbud

Kreftforeningen

Lungekreftforeningen

Vardesenteret

Pusterommet – Aktiv mot kreft

Vær oppmerksom


Váldde oktavuođa ossodagain jus dus lea juoga čuovvovaš givssit:

  • lossa vuoigŋan
  • hávvi vardá
  • hávis boahtá vuolši
  • bohtaneapmi, ruvssodeapmi dahje hávvi bávččasta
  • bohtaneapmi lassána nuppi dahje goappeš julggiin
  • buozalmasvuođadovdu/ hedjonan dábálaš dearvvašvuođadilli
  • oaivejorran dahje meanahuvvan
  • feber

Jus fáhkka buohccát, riŋges 113


Kontakt

Ullevål sykehus Bygg 3 Thoraxkirurgisk avdeling

Kontakt Thoraxkirurgisk avdeling

Oppmøtested


En bygning med biler parkert foran

Ullevål sykehus Bygg 3

Kirkeveien 166

0450 Oslo

Transport

​Det går både buss og trikk til Ullevål sykehus, med stoppesteder ved hovedinngangen til sykehuset.

Se ruter.no for ruteinformasjon.

Praktisk informasjon

Apoteket finner du mellom  byggene 2 og 11, ved siden av Kiwi dagligvarebutikk og kaféen Espresso House.

Åpningstider:

  • Mandag til fredag: 08.00–17.00.
  • Lørdag: 10.00–14.00.

Avvik kan forekomme – se apotekets egne nettsider.

Kontakt:

Telefon: 23 20 52 00
E-post: ulleval.apotekutsalget@sykehusapotekene.no

​Kiosken ved hovedinngangen, Kiwi-butikken i Vestre gate og Ullevål hotell, i bygg 10 har gaver og blomster.

På Ullevål sykehus er det en ​Kiwi dagligvarebutikk i Vestre gate, mellom byggene 2 og 11.

Åpnin​gstider

  • Hverdager: 07.00–23.00
  • Lørdag: 09.00–21.00
  • Søndag: Stengt

Avvik kan forekomme, sjekk nettsidene til KIWI på kiwi.no.

Kontakt​​​

Telefon: 22 46 61 11 

Avbestille på helsenorge.no​

Hvis du har fått innkallingsbrev fra sykehuset på helsenorge.no, kan du nå sende beskjed direkte til avdelingen hvis du trenger et nytt tidspunkt for timen eller ønsker å avbestille timen din. ​​Foresatte (med foreldreansvar) til barn under 16 år kan gjøre dette på vegne av barna. ​

Du får denne muligheten når du åpner innkallingsbrevet i din innboks på helsenorge.no, der du har tilgang til en svarknapp. Du kan bruke svarknappen for å gi beskjed om at oppsatt tid ikke passer. Det betyr at du i stedet for å ringe til sykehuset kan gi beskjed digitalt hvis du trenger å endre tidspunkt eller ønsker å avbestille timen din.

Du må si i fra senest 24 timer før for å unngå å måtte betale gebyr for timen som ikke passet.

Tjenesten er tilgjengelig for alle som har samtykket til full tilgang på helsenorge.no og har registrert seg som bruker der. 

Ringe for å avbestille

Hvis du mottar innkallingsbrevet på Digipost, e-Boks eller som papirpost må du fortsatt ringe til avdelingen for å endre eller avbestille timen din.

Kontaktopplysninger til avdelingen finner du i brevet eller via våre nettsider i oversikten Avdelinger A-Å

Sikker kan​​al for kontakt med sykehuset

Du kan se dialogen i ditt personlige helsearkiv på helsenorge.no og i dokumentoversikten i pasientjournal.

Det er internettilgang på de fleste byggene og sengepostene på Ullevål. Forhør deg der du skal på time, eller legges inn. Du må ha med eget datautstyr. Ansatte kan hjelper deg med kode for tilgang, hvis det kreves kode.

Biblioteket (1. etasje i pasienthotellet, bygg 10) tilbyr tilbyr gratis WIFI og har fire stasjonære PC-er der du kan surfe, søke i databaser, ta utskrifter, kopiere og skanne. Her kan du også låne både faglitteratur, skjønnlitteratur, bøker og andre medier og samtidig få hjelp og søkeveiledning av våre spesialbibliotekarer.

Foto og sosiale medier

Alle pasienter på sykehuset har krav på privatlivets fred når de er på sykehus. Vis hensyn ved å ikke ta bilder, film eller omtale andre på sosiale medier uten å ha spurt dem først.

Pasienter, pårørende og andre besøkende kan få kjøpt mat følgende steder (vær oppmerksom på at det kan være andre åpningstider i ferier og høytider).

​Hovedinngangen, bygg 4

Kiosken:

  • Mandag til fredag: 07.00–20.00.
  • Lørdag til søndag: 10.00–18.00.

Kantina:

  • Mandag til fredag 07.00–17.00.
  • Lørdag til søndag stengt.

Espresso House ved Kiwi Ullevål​​​

  • Mandag til fredag: 07.00–17.00.
  • Lørdag til søndag: 10.00–17.00.

Kantina på Søsterhjemmet, bygg 2​​​

  • Mandag til fredag: 08.00–14.00.
  • Lørdag til søndag: Stengt.

Kantina på Barnesenteret, bygg 9

  • Mandag til fredag: 09.00–14.00.
  • Lørdag til søndag: Stengt.

Kafé på Kreftsenteret, bygg​ 11

  • Mandag til fredag: 07.30–14.00.
  • Lørdag til søndag:  Stengt.

Kafé ved Blodbanken, bygg 25

  • Mandag til fredag: 07.30–14.30.
  • Lørdag til søndag: Stengt.

Kafé i bygg 37

Blant annet holder Avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering til her.

  • Mandag til fredag: 09.00–14.00.
  • Lørdag til søndag: Stengt.

Kafé og kiosk ved Ullevål hotell, bygg 10​

Hotellets kafé og kiosk er bemannet hele døgnet. Her får du kjøpt kaffe, mineralvann, øl, vin, diverse utvalg av kaker, baguetter, salater, iskrem og et enkelt kioskutvalg.

Restauranten ved Ullevål hotell, bygg 10

Mandag til fredag:

  • Frokost: 07.00–09.00.
  • Lunsj: 11.30–13.00.
  • Middag: 16.00–18.00.

Helg og helligdager:

  • Frokost: 08.00–10.00.
  • Lunsj: 12.00–13.00.
  • Middag: 16.00–18.00.

Hotellets kafè er bemannet hele døgnet. Her får du kjøpt kaffe, mineralvann, øl, vin, diverse utvalg av kaker, baguetter, salater, iskrem og et enkelt kioskutvalg.

Dagligvarebutikk (Kiwi) på Ullevål sykehus

Det er også mulig å kjøpe varm og kald mat på dagligvarebutikken, som ligger mellom byggene 2 og 11, ved Espresso House og apoteket.

​Benytt parkeringshuset til høyre etter innkjøring fra Kirkeveien. Alternativt en av flere mindre uteplasser på sykehusområdet. Det kan være vanskelig å finne ledig parkering utendørs, spesielt på området sør mot Kirkeveien. Avgiftstid er alle dager og hele døgnet.

Betalingsmuligheter

Sykehuset tilbyr parkering utendørs på alle behandlingsstedene. Du kan velge om du vil betal​​e med kort, mynt eller mobiltelefon. Sykehuset anbefaler at den parkerer benytter seg av etterskuddsvis betaling eller betaling med Easypark sin mobiltelefonløsning. Det er fordi det ikke alltid er like lett å beregne hvor lang tid sykehusbesøket vil ta.

Etterskuddsvis betaling

Ved etterskuddsvis betaling bruker du betalingskort (for eksempel VISA-kort) og reserverer et beløp på parkeringsautomaten. Dersom du ikke bruker opp hele parkeringstiden, blir det overskytende beløp refundert.
Slik gjør du: 

  1. Trekk betalingskortet i betalingsautomaten.
  2. Reserver et beløp.
  3. Tast inn kjøretøyets registreringsnummer. Det er ikke nødvendig med billett i frontruten.
  4. Når du avslutter besøket, trekker betalingskortet igjen (det samme som først benyttet) i betalingsautomaten (den samme betalingsautomat som først benyttet) og du blir logget ut.
  5. Fordelen med ordningen er at du hverken betaler for mye parkeringsavgift eller risikerer at parkeringstiden løper ut på grunn av forsinkelser.

Parkeringstid kan kjøpes ved automaten eller ved bruk av EasyPark-app (EasyPark tar 15 prosent tillegg for bruk av deres app). EasyPark SMS tjeneste – transaksjonsavgift 3 prosent minimum 2 kr (se beskrivelse på automat).

Priser 2025

  • 54 kr per time
  • 340 kr per døgn
  • 1119 kr per uke
EasyPark-koder:
  • Ullevål p-hus, EasyPark-kode: 3015
  • Uteparkering, EasyPark-kode: 3010

Gjelder alle dager og hele døgnet.

Foreldreparkering

Foreldre/foresatte eller ledsagere til barn innlagt på Ullevål sykehus, kan parkere uten avgift på ansattplasser i parkeringshuset. Forutsetningen er at barnet er under 18 år og er innlagt på sykehuset. Det kan i perioder være begrenset parkeringskapasitet ved sykehuset, og man vil måtte lete etter ledig plass også utenfor hovedområdet rundt parkeringshuset.

  • Parker bilen og ta kontakt med behandlend​e enhet for å få bekreftelse på innleggelse.
  • Husk å notere og ta med bilens registreringsnummer.
  • Bekreftelsen skal deretter vises fram i resepsjonen på barnesenteret eller i Vaktsentral ved hovedinngang bygg 4.
  • Det er ikke nødvendig å legge frem billett synlig i vindusruten. Ditt registreringsnummer blir elektronisk registrert, og du får en kvittering på sms dersom du legger igjen ditt telefonnummer.
  • Allerede betalt parkering refunderes ikke av sykehuset.

Akutt fødende

Ved akutt fødsel kan man benytte en reservert "nød"-parkeringsplass rett utenfor inngangen til Kvinneklinikken. Bilen kan stå der maksimalt én time før den må flyttes til ordinær parkeringsplass.

Forflytningshemmede

Personer som har gyldige parkeringsbevis for forflytningshemmede, har egne reserverte plasser strategisk plassert rundt på området. I tillegg kan alle betalingsplasser på uteområdene benyttes uten avgift. Beviset skal være synlig plassert for kontroll.

Kontakt

Generelle henvendelser:

Klager​

Klage på kontrollsanksjon kan legges inn via ous.parkerings.info eller per brev til

Oslo universitetssykehus HF
Oslo Sykehusservice
Postboks 4956 Nydalen
0424 Oslo
Merk Kontrollsanksjon – Parkering

Fra 1. januar 2017 håndheves OUS parkeringsområder etter Parkeringsforskriften av 18. mars 2016 nummer 260.

Lenke til Parkeringsregisteret hos Statens vegvesen.

​Kapellet på Ullevål sykehus

Ullevål har kapell i Lab-bygget (bygg 25) og stillerom i Sentralblokka (bygg 4) og på Kreftsenteret (byg​g 11).

Kapellet benyttes til båreandakter, begravelser og syninger av døde. Rommet er tilrettelagt for bruk av alle tros- og livssyn.

Stillerom på Ullevål sykehus

I stillerommene kan du tenne lys og sitte i bønn eller stille refleksjon.

Prestetjenesten

Se informasjon om Prestetjenesten.

Samtalepartnere fra ulike tros- og livssynstradisjoner

Se informasjon om samtalepartnertjenesten.

Tilrettelegging for tro og livssyn

Se hvordan vi kan tilrettelegge for deg og din utøvelse av tro og livssyn​.