Prostatakreft
Aktiv overvåkning av prostata
Hvis du har en lavrisiko prostatakreft, det vil si en lite aggressiv kreft, kan det beste alternativet være aktiv overvåkning med jevnlige blod- og vevsprøver. På denne måten sikrer vi at du får behandling hvis sykdommen utvikler seg.
Ved aktiv overvåkning behandler vi ikke kreften med det samme, men følger en eventuell utvikling nøye med blodprøver, MR-undersøkelser og nye vevsprøver. Kontroll skjer hos fastlegen eller på sykehuset. Ved at vi følger deg opp på denne måten slipper du risikoen for ubehagelige bivirkninger som ereksjonssvikt og inkontinens, og kan å leve som normalt.
Mange får aldri behov for noen behandling og kan ha normal livskvalitet. I de tilfellene hvor kreften utvikler seg, oppdager vi dette slik at vi kan sette i gang behandling når du trenger det.
Nasjonale retningslinjer (Helsedirektoratet)Før
Det er ingen forberedelser i forbindelse med denne behandlingen.
Under
Vi følger nøye med på sykdommen og tar blodprøver (PSA-målinger) hver 3. måned, MR-undersøkelse og vevsprøve av prostata ved oppstart og nye vevsprøver etter 1 år, 4 år og 7 år. Vi undersøker også prostata via endetarmsåpningen med jevne mellomrom.
Etter
Hvis tester eller undersøkelser tyder påat kreften utvikler seg, blir du operert og/eller får strålebehandling.
Hvis du ikke er fornøyd med at vi aktivt overvåker sykdommen din, men ønsker å starte opp med en mer omfattende behandling, kan du drøfte dette med urolog.
Kontakt
Aker sykehus
Avdeling for urologi
Oppmøtested
Urologisk avdeling har virksomhet både på Aker sykehus, Radiumhospitalet og Rikshospitalet.Aker sykehus
Trondheimsveien 235
0586 Oslo
Radiumhospitalet
Ullernchausseen 70
0379 Oslo
Rikshospitalet
Sognsvannsveien 20
0372 Oslo