HELSENORGE
Reproduksjonsmedisinsk avdeling

Assistert befruktning

Assistert befruktning, også kalt In vitro fertilisering eller prøverørsbehandling, er behandling der befruktningen skjer utenfor kvinnens kropp. Behandlingen tilbys par og enslige kvinner som opplever ufrivillig barnløshet.

Ventetider

Innledning

Denne siden omhandler egguttak, befruktning og egginnsetting. 

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Før du eller dere kommer til timen må dere ha signert samtykke til behandling. 

Forberedelser før timen

Kvinnen: 

  • Vi anbefaler at du spiser en lett frokost
  • Ta smertestillende tabletter 45 minutter før egguttak. Disse skal du ha fått utdelt på ultralydkontrollen da timen for egguthenting ble bestemt. Hvis du ikke har fått medisiner på forhånd kan du hente disse på avdelingen ved oppmøte til timen. 
  • Du kan ikke kjøre bil denne dagen, og vi anbefaler at du avtaler med noen som kan hente deg og ta vare på deg i timene etter egguttak. 

Mannen:

  • Vi anbefaler at du ikke har samleie eller får utløsning de siste to dagene før timen
  • Du kan avlegge sædprøven hjemme eller når du kommer til avdelingen. 
  • Dagen for egguttak skal du/dere møte opp ved avdelingen til avtalt tid. Du og eventuelt din partner må levere signert samtykke til behandling og vise legitimasjon. Kvinnen får tildelt en seng ved behov. 

Under

  • Det er viktig å ha tom blære før egguttaket, så du må gå på toalettet like før 
  • Eventuell partner kan være med under selve egguttaket. 
  • Legen setter bedøvelse i skjeden rett før egguttaket starter.
  • Egguttaket skjer ved hjelp av en tynn hul nål som suger ut eggene fra eggstokken. Selve egguttaket tar 15 – 20 minutter. 
  • Grad av smerte varierer fra kvinne til kvinne, men de fleste beskriver smerten som menstruasjonslignende smerte som stråler bak i korsryggen. 

Etter

  • Du får informasjon om videre behandling når du er kommet tilbake til sengerommet. 
  • Noen opplever smerter i magen samme ettermiddag/kveld, men det er som regel nok lindring i Paracet og varmeflaske. Du skal ikke bruke Ibux på grunn av økt fare for blødning. 
  • Vi kan gi deg sykmelding som gjelder fra egguttak til egginnsetting. 
  • Du bør ha følge hjem etter at du har vært gjennom egguttak. Du bør ikke være alene de første timene etter at du kommer hjem, siden du har fått ulike smertestillende medisiner. 
  • Dagen etter egguttak vil laboratoriet ringe deg for å gi beskjed om hvor mange egg som har blitt befruktet. Da får du også beskjed om tidspunkt for når vi vil sette inn det befruktede egget. 
  • Vi anbefaler at du ikke har samleie i to uker etter egguttak. Du skal heller ikke bruke tampong eller bade i basseng, badekar eller sjø de to første ukene etter egguttaket. Vi anbefaler også at du har redusert fysisk aktivitet i samme periode. 

Etterbehandling

Vi gir etterbehandling med progesteron etter egguttaket. Progesteron er et hormon som bygger opp livmorslimhinnen og forbereder livmoren på å ta imot et befruktet egg. Behandlingen starter på dagen vi henter ut egg. 

Det er vanlig med økt utflod og at rester av medisinen kommer ut igjen. 

Innsetting av befruktet egg

  • På dag 3 til 5 etter egguttaket, setter vi tilbake et befruktet egg. 
  • Du ligger på en gynekologisk undersøkelsesbenk. Legen fører et tynt kateter gjennom skjeden og inn i livmoren, der egget blir plassert. Dette tar normalt ca. 15 minutter. 
  • Dette gjør ikke vondt, så vi gir ikke smertestillende i forbindelse med innsetting av egg.
De aller fleste får satt inn ett befruktet egg, men etter nøye medisinsk vurdering kan det i noen tilfeller settes inn to. 

Tvillingssvangerskap er assosiert med økt risiko for fosterdød, for tidlig fødsel og lav fødselsvekt. Mange alvorlige komplikasjoner opptrer hyppigere i tvillingsvangerskap enn ved vanlige svangerskap, for eksempel svangerskapsforgiftning og -diabetes. 

To uker etter egguttak

Vi vil at du skal ta en blodprøve ca. 2 uker etter egguttak, også selv om du har fått blødning. Noen kvinner opplever menstruasjonsliknende smerter og sporblødninger i løpet av disse to ukene, men kan likevel være gravide. 

Hvis du kommer til oss for å ta blodprøven før kl. 09.30, får du svar samme dag. Hvis du tar prøven hos fastlegen eller andre steder, må du selv kontakte oss etter noen dager for å få svar. 

En av våre sykepleiere vil kontakte deg og gi deg svaret på testen. Hvis graviditetstesten er positiv, anbefaler vi ultralyd i ca. uke 8 i svangerskapet. 

Hvis vi har kapasitet kan du få tilbud om ultralyd på sykehuset. Alternativt må du ta ultralyd hos egen gynekolog. Da er det viktig at du eller gynekologen melder fra til oss om resultatet fra ultralyden. All videre oppfølging blir gjort av fastlegen eller jordmoren din. 

Hvis blodprøven er negativ kan dere sammen med sykepleier se på hva som er mulig for videre behandling. 











Vær oppmerksom

Det er sjelden at det forekommer risiko og komplikasjoner ved assistert befruktning. Overstimulering, blødninger, allergiske reaksjoner, infeksjoner og bivirkninger av medisiner kan forekomme. Hvis det er mistanke om overstimulering fryser vi ned alle egnede befruktede egg, og utsetter og tilbakesettingen 1 til 2 måneder. På denne måten unngår vi at du blir syk av overstimulering.

Det er mange pasienter som opplever ufrivillig barnløshet og behandling som en tung og psykisk belastende prosess. Det kan være godt å ha noen å dele tanker og opplevelser med. 

Kontaktinformasjon

Fant du det du lette etter?